CHP'li Tanrıkulu'ndan Gezi raporu tepkisi

Güncelleme Tarihi:

CHPli Tanrıkulundan Gezi raporu tepkisi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 25, 2013 13:21

Gezi Parkı eylemleri 100 günden fazla sürdü. Bu süre içinde yaşananlara dair güvenlik birimleri bir rapor hazırladı. Raporda Bayburt hariç tüm illerde 5 bin 232 eylem yapıldığı bilgisine yer veriliyor. Hakkında soruşturma açılanların yarısının kadın, yüzde 78'inin de Alevi olduğu iddia ediliyor. Bu iddialar üzerine CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, Gezi Parkı eylemleri hakkında güvenlik birimlerinin hazırladığı raporla ilgili Başbakan Erdoğan'ın yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.

Haberin Devamı

CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, Gezi Parkı eylemleri hakkında güvenlik birimlerinin hazırladığı raporla ilgili Başbakan Erdoğan'ın yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.

Güvenlik birimlerinin hazırladığı raporda eylemlerin sürdüğü 112 günde 80 şehirde 5 bin 232 eylem yapıldığı, eylemlere 3,6 milyon kişinin katıldığı belirtiliyor ve eylem yapılmayan tek ilin Bayburt olduğu vurgulanıyor.

5 bin 513 kişinin gözaltına alındığı, soruşturmalarda 189 kişinin tutuklandığı, 5 kişinin öldüğü,1 polisin şehit olduğu, 4 bin 329 kişi ile 697 polisin de yaralandığı belirtiliyor.

Ülke genelinde oluşan tahribatın toplam bedelinin de 139 milyon lira olduğu bilgisine yer veriliyor. Hakkında soruşturma açılanların yarısı kadın, yüzde 78'inin de Alevi olduğu iddia ediliyor.

Haberin Devamı

CHP'Lİ TANRIKULU BAŞBAKAN'A SORDU: TALİMATI KİM VERDİ?

CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, “Güvenlik Birimleri” tarafından yapıldığı iddia edilen çalışmadaki bilgilere atıfla Başbakan Tayyip Erdoğan’a, “Böyle bir çalışmanın yapılması talimatını kim ya da hangi kurum verdi? Güvenlik Analiz Raporları hangi birim/birimler tarafından hazırlandı. Alevilerle ilgili ‘Soy Kodlaması’ mı yapılmakta? Yapılmakta ise Alevi vatandaşların soy kodları nedir?” sorusunu yöneltti.

Tanrıkulu, Başbakan Erdoğan tarafından yanıtlanması isteğiyle TBMM Başkanlığı’na verdiği soru önergesinde, “Son 11 yıllık dönemde iktidarınız tarafından gizli bir ‘Fişleme Birimi’ kurulmuş mudur? Şüphelilerin yüzde 78’inin Alevi kökenli olduğu, nasıl tespit edilmiştir? Hükümetiniz Alevi vatandaşlar üzerinde bir tür fişleme mi yapmaktadır? Güvenlik birimleri tarafından bu kadar net bir şekilde ‘Yüzde 78’ oranının verilebilmesinin sebebi nedir?” sorularına da yer verdi.

Tanrıkulu, soru önergesinde özetle şunları vurguladı:

MEZHEPSEL AYRIMCILIK
“Haberlere konu olan çalışmada ‘Yüzde 78’ Alevi kökenli vatandaşların bazı sendikalar/ sivil toplum örgütleri, taraftar grupları içinde yer alanlar, ulusalcı, laik kesimler içinde olduğu, nasıl belirlenmiştir? Çalışmada Alevi vatandaşların öne çıkarılmasının gerekçesi nedir? Güvenlik birimleri tarafından bu tür bir çalışma yapılarak Alevi vatandaşların ön plana çıkarılması bir ‘Mezhepsel Ayrımcılığa’ neden olmayacak mıdır? Bu durum İnsan Hak ve Özgürlükleri ile bağdaşmakta mıdır? Resmi kayıtlarda Türkiye genelinde Gezi Parkı Olayları ile ilgili olarak kaç kişi hayatını kaybetmiştir? Resmi kayıtlarda Türkiye genelinde Gezi Parkı Olayları ile ilgili olarak kaç kişi yaralanmıştır, bu yaralanmalar sonucu kaç kişi gözünü kaybetmiştir? Resmi kayıtlarda Türkiye genelinde Gezi Parkı Olayları ile ilgili olarak halen kaç kişi yoğun bakımda yaşam mücadelesi vermektedir. Türkiye genelinde Gezi Parkı Olayları ile ilgili olarak kaç kişi gözaltına alınmıştır, kaç kişi tutuklanmıştır?”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!