CHP'li Sevigen'den 'dilenci çocuk' sorusu

Güncelleme Tarihi:

CHPli Sevigenden dilenci çocuk sorusu
Oluşturulma Tarihi: Ocak 12, 2010 13:41

CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Sevigen, başta İstanbul olmak üzere zorla dilendiricilik yaptırılan çocukların sayısı ile bu çocukların yaş ortalamalarını sordu.

Haberin Devamı

Sevigen, Başbakan Recep Tayip Erdoğan'ın cevaplandırması istemiyle TBMM Başkanlığına sunduğu soru önergesinde, 5 yaşındaki bir çocuğun okulda olması gerekirken, zorla dilendirildiğini ve İstanbul'un dilenciler şehri haline geldiğini iddia etti.

Yapılan araştırmalara göre, dilencilerin yüzde 90'ının örgütlü olduğunun bilindiğini, çocukların dilenci şebekeleri tarafından para karşılığında kiralandığını ifade eden Sevigen, sefalet içinde yaşayan ve cinsel tacize uğrayan çocukların istenilen hasılatı toplayamadıkları takdirde her türlü işkenceye maruz kaldığını kaydetti.

Başta İstanbul olmak üzere, zorla dilendiricilik yaptırılan çocukların sayısını, bu çocukların hangi illerden getirildiğini ve yaş ortalamasının ne olduğunun dökümünü isteyen Sevigen, “Yasada dilencilik yapmanın ve yaptırmanın suç olduğu belirtilmişken, şimdiye kadar bu suçtan kaç kişi yargılanmış ve kaç kişi ceza almıştır?” diye sordu.

Sevigen, dilenci mafyasının eline düşen, kaçırılıp sakat bırakılarak dilendirilen, öldürülen kişilere ilişkin bir bilgi olup olmadığını, Bedrettin Karaduman'a işkence yapan 11 yaşındaki çocuk hakkında ne gibi bir işlem yapılacağını da öğrenmek istedi.

BAŞBAKAN'A DESTEK AÇIKLAMALARI MI?

CHP Kırklareli Milletvekili Turgut Dibek de Erdoğan'ın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına sunduğu soru önergesinde, Başbakan'ın ailelerin gelir ve eğitim durumlarına bakmadan, her fırsatta en az 3 çocuk yapmaları tavsiyesinde bulunduğunu belirtti. Dibek, “Başbakanın, ailelerin eğitim ve gelir durumlarını önemsemeden, her ailenin en az 3 çocuk yapmasını istemesinin gerekçesi nedir?” diye sordu.

Dibek, Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu'nun “Genç nüfus azalıyor, öğrenci sayısı düşüyor”, YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan'ın “Böyle giderse, üniversiteler öğrenci bulmak için promosyon düzenleyecek”, TÜİK Başkanvekili Ömer Toprak'ın da “Nüfusun korunması için her aile en az 2 çocuk sahibi olmalı” şeklinde açıklamalar yaptıklarını hatırlatarak, bu demeçlerin, Başbakan'ın söylemini desteklemek için yapılıp yapılmadığının açıklanmasını istedi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!