CHP'li Hacaloğlu: Hükümet orta sınıfı tüketti

Güncelleme Tarihi:

CHPli Hacaloğlu: Hükümet orta sınıfı tüketti
Oluşturulma Tarihi: Aralık 24, 2006 14:09

CHP İstanbul Milletvekili Algan Hacaloğlu, Hükümeti, orta sınıfı tüketmek ve IMF'yi memnun etmek için bütçe hazırlamakla suçlayarak, “Yağma yok Sayın Başbakan. Testiyi kırdınız, yükünüzü aldınız. Ya çekip gidiniz ya da erken seçim kararı alınız” dedi.

Haberin Devamı

TBMM Genel Kurulunda Maliye Bakanlığı ve Gelir Bütçesinin görüşmelerinde CHP grubu adına söz alan İstanbul Milletvekili Algan Hacaloğlu, “çıkar ve ihale lobileriyle kuşatılan iktidarın, memur ve işçi ücretlerini düşürdüğünü, tarımı çökerttiğini” ileri sürdü. Hacaloğlu, sosyal devlet anlayışının yerine getirilmediğini, IMF'ye teslim olunduğunu öne sürerek, “Orta sınıfı adeta sildiniz, erittiniz, tükettiniz” dedi.

İşsizliğin rekor seviyeye ulaştığını, refahın herkese adil şekilde paylaştırılmadığını savunan Hacaloğlu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, bundan sonra “boş laf ve kandırmacayla iktidarı sürdüremeyeceğini” ifade etti. Hacaloğlu, “Yağma yok Sayın Başbakan. Testiyi kırdınız, yükünüzü aldınız. Ya çekip gidiniz ya da erken seçim kararı alınız. Halkımızı ve laik, demokratik cumhuriyetimizi rahatlatınız” dedi.

Haberin Devamı

Hacaloğlu, 2007 yılı bütçesinin halkı değil, IMF'yi memnun etmek için hazırlanmış küçük bir bütçe olduğunu ileri sürdü. Yatırımlara ayrılan payın azaldığını ifade eden Hacaloğlu, kamu ihalelerine yönelik eleştiride bulundu. Hacaloğlu, “4 yıldır kamu ihalelerinde bir vurgun rüzgarı esmekte, bir takım AKP'liler ile müteahhitlerin Ali Dibo'lar olarak nitelenen işbirliği, dalga dalga ülkemize yayılmaktadır” dedi.

CHP İzmir Milletvekili Oğuz Oyan da bütçenin halkın talepleriyle örtüşmesinin mümkün olmadığını söyledi. İktidarı, IMF talimatıyla bütçe hazırlamakla suçlayan Oyan, “5. kez IMF bütçelerini görüşüyoruz. Türkiye, IMF tarafından Washington üzerinden yönetilecekse, Ankara'da hükümetin işi nedir?” dedi.

Tüketim üzerinden alınan dolaylı vergilerin artırılmasını ve iktidarın vergi politikalarını eleştiren Oyan, Hükümetin, bütçeyle “başarısızlığının tescilini yaptığını” ileri sürdü. CHP İstanbul Milletvekili Kemal Kılıçdaroğlu, özelleştirme uygulamalarını eleştirdi. Kılıçdardoğlu, yabancıların kazançlarından vergi alınmaması için yasal düzenleme yapıldığını ifade ederek, “Bu, sıcak paranın önünde diz çöken bir hükümet demektir” dedi. Kılıçdaroğlu, özelleştirilen kamu kurum ve kuruluşlarından özel sektöre geçen kişilerle ilgili cumhuriyet savcılarının gerekli soruşturmaları yapmamasını da eleştirdi.

Haberin Devamı

CHP Balıkesir Milletvekili Ali Kemal Deveciler, bütçede “dar gelirlerinin korunması yerine rantiyeciye faiz ödenmesinin garanti edildiğini” savunarak, ”Bu bütçe, rantiyeciye refah getiren son bütçe olması nedeniyle tarihteki yerini alacaktır. Bu, faiz ödeme bütçesidir. IMF'nin istediği bütçedir” diye konuştu.

CHP Mersin Milletvekili Mustafa Özyürek de kamu yatırımlarına ayrılan payın azaldığını söyledi. Özyürek, köylere hizmet götürülmesine değil, KÖYDES projelerinin “keyfi” şekilde dağıtılmasına karşı olduklarını kaydetti.
AK Parti grubu adına söz alan Kütahya Milletvekili Abdullah Erdem Cantimur, bütçe açığının düşürüldüğünü ve mali disiplini güçlendiren politikaların hayata geçirildiğini söyledi.

Haberin Devamı

AKP Bilecik Milletvekili Fahrettin Poyraz da kamu ihalelerinde usulsüzlük yapıldığı iddiasıyla gündeme getirilen “Ali Dibo” nitelemelerinin, siyasi istismar aracı haline getirildiğini ifade etti. Poyraz, “Ali Dibo, fos çıkmaya mahkumdur” dedi.

“KAYITDIŞIYLA MÜCADELEDE ÖNEMLİ ADIMLAR ATILDI”

AKP İstanbul Milletvekili İlhan Albayrak, kayıtdışıyla mücadele konusunda önemli adımlar atıldığını, mükelleflerin kayıt altına alınması önündeki engellerin kaldırıldığını söyledi.

Sahte belge düzenleyerek vergi kaçıranların tespiti için yürütülen çalışmalardan da önemli sonuçlar alındığını belirten Albayrak, yapılan denetimlerde, bu yolla 1.7 milyar YTL vergi kaçırıldığının tespit edildiğini bildirdi. Bütçe açığındaki düşüşün sürdüğünü, faiz dışı fazla konundaki performansın dikkat çekici olduğuna ifade eden Albayrak, etkin bir gelir idaresinin sağlanmasının, hedefleri yakalamada önemli rol oynadığını vurguladı.

Haberin Devamı

AKP Elazığ Milletvekili Şemsettin Murat, 2002 yılında 7.9 milyar, 2006 yılında ise 18 milyar dolar elde edilen özelleştirmenin AKP ile hız kazandığını, sağlanan güven ve istikrar ortamıyla özelleştirme kapsamındaki kuruluşların iyi fiyatla satıldığını anlattı. Uzun dönemden beri özelleştirme kapsamına alınan Türk Telekom, TÜPRAŞ gibi kuruluşların bu dönemde özelleştirildiğini anlatan Murat, 1992 yılından itibaren özelleştirme sonucu işini kaybeden 21 bin işçinin de kendi hükümetleri döneminde çıkarılan yasayla iş sahibi olduğunu kaydetti.

Muhalefetin, özelleştirme için “peşkeş” ifadesini kullandığına işaret eden Murat, “1992-1997 yılları arasında CHP ve ANAP, koalisyon ortaklarıydı. Bu dönemde 8 çimento fabrikası 417 milyona satılırken, Uzan grubundan TMSF'ye devredilmeleri sonucunda 862 milyon dolara satıldı. İşte AK Parti farkı budur” dedi.

Haberin Devamı

CHP sıralarından kendisine tepki gösterilmesi üzerine Murat, “50. Hükümet döneminde ülke krizdeydi. 57. Hükümette de ekonomik kriz yaşandı. Vatandaş, akşam yatıp sabah kalktığında servetinin yarısını kaybettiğini unutmadı. Siz unutturmak isteseniz de onlar unutmayacak” diye konuştu.

AKP İstanbul Milletvekili Gülseren Topuz da gelir bütçesi üzerinde yaptığı konuşmada, 2002 yılından itibaren ekonomik göstergelerde iyileşme kaydedildiğini söyledi. Bunda siyasi istikrardan doğru ekonomik politikaların hayata geçirilmesi kadar birçok unsurun etkili olduğunu belirten Topuz, vergi politikalarında önemli değişiklikler yapıldığını, bazı vergi oranlarındaki indirime rağmen vergi gelirlerinde düşüş olmadığına işaret etti.
Görüşmelerin ardından, birleşime 1 saat ara verildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!