CHP'li Emine Ülker Tarhan: Kılıçdaroğlu istifa etsin

Güncelleme Tarihi:

CHPli Emine Ülker Tarhan: Kılıçdaroğlu istifa etsin
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 12, 2014 12:12

CHP'li Emine Ülker Tarhan, Nur Serter ve Süheyl Batum ile Meclis'te düzenlediği basın toplantısında cumhurbaşkanlığı seçim sürecinde parti yönetiminin tavrını eleştirdi ve sorumlu olarak işaret ettiği Genel Başkan'ın istifa etmesini istedi. CHP'li Bülent Tezcan kurultay çağrısına jet yanıt verdi: ''Taban istemiyor. 586 imzayı toplayabiliyorlarsa kurultay çağrısı yapsınlar.''

Haberin Devamı

CHP'li Emine Ülker Tarhan şunları söyledi:

GERÇEK YOKTU KURGU VARDI

2. tura taşıyabileceğimiz bir seçimi ilk turda kaybettik. Dünyada başka bir parti yoktur ki sonuçlar açıklanmadan havlu atsın. Partilerin kendi görüşlerini anlatarak kitlesini artırmak gibi görevleri olduğu unutulmuştu bu dönem. Gerçek yoktu bir kurgu vardı karşımızda

CHP'NİN AKLIYLA ALAY ETMEK

Girdiğimiz her kabın şeklini alacağız derken o kaba girerseniz ki bu çok tehlikeli... Biz Erdoğan'ın zihniyetini kullanarak kazanmak istemedik, onun yaptıklarını yapmak istemedik. Kendinizce CHP algısı değiştirilmeye çalışılıyor diyebilirsiniz, ama bu algının içine girmek isteyenler olmaz mı? 14 partinin desteğini alan bir adayın aldığı oyun Erdoğan’dan az oy almasını başarı olarak nitelemek CHP’nin aklıyla alay etmektir bence

Haberin Devamı

"Ben şunu istiyorum deyince biz kurultay toplamayız"
CHP Genel Başkan Yardımcısı Erdoğan Toprak, CHP'nin tüzüğüne göre kurultayın bir toplanma şeklinin olduğunu, herkesin buna saygı duyması gerektiğini kaydetti.

"Ben şunu istiyorum deyince biz kurultay toplamayız" diyen Toprak, şunları ifade etti: "Kurultay delegenin kararı doğrultusunda toplanır. Kurultay istemek en doğal haktır. Bunun tüzükte kaideleri, kuralları, imza sayısı var. Delege eğer o sayıyı genel merkeze bildirirse, biz de kurultayı toplarız. Doğrusu Kurultay'a gitme ihtiyacı yok, Ekmeleddin İhsanoğlu, çok doğru bir adaydı, Türkiye'nin yetiştirdiği değerli bir adaydı. Bu konuda tüm kamuoyu da bu noktada. Ama biz, karşımızda devletin gücüyle yarıştık. Manipülasyonlar vardı, halkın yüzde 26'sı sandığa gitmedi. Onların gitmeyişi, bu sayının böyle çıkması demek. Aslında baktığınızda cumhurbaşkanı yüzde 51'le değil, 38'le seçilmiştir."

Toprak, delegenin salt çoğunluğunun sağlanması durumunda kurultayın düşünülebileceğini belirtti.

ADAYI KİMİN ÖNERDİĞİNİ SORGULAMAMIZ BİLE YASAKLANDI

İçinizdeki itiraz ruhuna itiraz edin dendi. Kendinizi tutun dediler. Bu adayı kimin önerdiğini sorgulamamız bile yasaklandı.



CHP'Yİ BU HALE GETİRENLER MUTLU MU?

Haberin Devamı

CHP’yi bu hale getirenler mutlu mu? Muhafazakar değerlerle buluşmak muhafazarlaşarak olmazdı. Bir şeyin aslı varken kimse suretine oy vermezdi ki.

BAŞTAN YARIŞIN GALİBİ ERDOĞAN'DI

Baştan bu yarışın galibi Erdoğan sayılırdı zaten, çok üzgünüz. Bu şekilde kaybetmekten çok üzgünüz. Biz uyardık, söyledik ama tehditlerle karşılaştık. Böyle giderse sözde başkanlık, hanedanlık sistemine bu anlayışla engel olunmayacağı aşikardır.

'GENEL BAŞKAN BAŞARISIZ DEĞİL'
CHP Tunceli Milletvekili Kamer Genç, gazetecilerin, bazı milletvekillerinin kurultay çağrısı yaptığını anımsatması üzerine, şunları söyledi:
"Ben bu kurultay talep eden arkadaşların seçimlerde bir yerde çalıştıklarını görmedim. O kadar rejimi tehlikeye sokan, yolsuzlukları konu alan kanunlar geçerken TBMM çalışmalarına da katılmadılar. Genel Başkan başarısız değil. Ben de gezdim. Bazı yerlerde MHP'li arkadaşlar çalışmadılar, oy da vermediler, gidip Tayyip'e oy verdiler. Yeterli sayının bulunması durumunda kurultay elbette yapılır."

CHP BAŞKASI GİBİ OLMAK İSTEDİ VE KAYBETTİ

Yeni bir modele dayalı toplumsal muhalefet dinamiği oluşturmak lazımdır. Tüm alanlarda bir restorasyon inşaatına girmek gerekir. Zor şartlar güçlü kadroları bulur çıkartır. CHP’nin programından sürekli ödün verilerek sürdürülen anlayışın sonlanması gerekir. CHP başkası gibi olmak istedi ve kaybetti. Ya kendini kaybedecek ve değişecektir.

Haberin Devamı

GENEL BAŞKAN MAKAMDAN ÇEKİLMELİ

Genel Başkan ve ekibi sadece seçmeni suçlamaktan vazgeçmeli. Makamdan çekilme erdemliğini göstermesi gerekir. Biz sakinleştirici istemiyoruz. Bu seçim sonucu partimizin varlık yoklu sürecine getirdiğini gösterir. Kurultay delegelerimi partimizin geleceğine sahip çımaya çağırıyoruz.

TEZCAN: GENEL BAŞKAN GÖREVDE

CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan, CHP'deki kurultay tartışmalarına ilişkin, "Kurultay istendi, istifa istendi diye kalkıp genel başkanın istifa etmesi gerekmiyor. Genel başkanımız görevde. İstifayı gerektirecek bir durum yok, parti tabanından da böyle bir talep yok" dedi.

Tezcan, parti tabanının, herhangi bir kurultay ya da genel başkan değişikliği talebinde bulunmadığını söyledi.

Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'nun, parti hukukuna uygun davranma konusunda hassas olduğunu ifade eden Tezcan, şunları kaydetti:
"Sayın Genel Başkan'ın görevi bırakmasını gerektiren hiçbir durum yok. CHP, Genel Başkanıyla, Merkez Yönetim Kuruluyla görevinin başında. Genel Başkan üzerinden bir tartışmayı doğru bulmuyoruz. Son seçimlerde alınan yüzde 38,5'lik oy önemli bir oran. Farklı düşünen, kurultay talebinde bulunan arkadaşlarımız olabilir. CHP, tüzükle yönetilen bir partidir. Parti tüzüğünde bununla ilgili nasıl davranılacağı düzenlenmiştir. Bu çerçevede de bir kurultay talebinin nasıl yapılacağı belli, ya Genel Başkan çağırır, ya Parti Meclisi karar alır ya da 585 civarında kurultay delegesinin imza vermesi gerekir."

"Memnun olmayan arkadaşlarımız olabilir, bu, onların kendi görüşleridir" diyen Tezcan, bunun, kurultay toplanmasını gerektiren bir aşamada olmadığını, genel merkez olarak böyle bir gündemlerinin bulunmadığını ifade etti.
Parti kurullarının cumhurbaşkanı seçimini kendi içinde değerlendireceğini dile getiren Tezcan, "Bir parti devletiyle mücadele ettik. AKP bir devlet partisi olmuştur, devletin bütün kurumları iktidarın yanındadır, seçime böyle girilmiştir" iddiasında bulundu.

Ekmeleddin İhsanoğlu'nun aldığı yüzde 38,5'luk oyu önemli bulduğunu dile getiren Tezcan, şunları kaydetti:
"Bu çerçevede herhangi bir başarısızlık söz konusu değil. Başarısızlık olduğunu düşünmüyoruz. Kurultayla ilgili gündemde böyle bir ciddi bir konu yok. Altı arkadaşımız rahatsızlıklarını basın toplantısıyla açıklamışlar ve Genel Başkanı ve Merkez Yönetim Kurulunu istifaya davet etmişler. O, onların kendi görüşüdür, davet ederler. Partiyi kurultaya götürecek organları, sistemi bellidir tüzükte. Kurultay istendi, istifa istendi diye kalkıp Genel Başkan'ın istifa etmesi gerekmiyor. Genel Başkanımız görevde, istifayı gerektirecek bir durum yok, parti tabanından da böyle bir talep yok. Herkesin memnun olması da gerekmiyor, memnun olmayan arkadaşlarımız memnuniyetsizliklerini belirtmişler. Belirtebilirler ama şu anda gündemde kurultay yok. Bu tartışmayı da süreklileştirmek gibi bir niyetimiz de yok."



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!