CHP’li Aylin Nazlıaka disipline sevk edildi

Güncelleme Tarihi:

CHP’li Aylin Nazlıaka disipline sevk edildi
Oluşturulma Tarihi: Şubat 03, 2016 14:35

Atatürk posteri tartışmasında CHP muhakkiklerinin hazırladığı rapor, bugün MYK’da ele alındı. MYK, Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka’nın, 'tedbirli olarak partiden kesin ihracı istemiyle disiplin kuruluna sevkine' karar verdi.

Haberin Devamı

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Selin Sayek Böke, CHP'li bir milletvekilinin Meclis'teki odasından Atatürk fotoğrafını indirdiği iddialarına ilişkin, "MYK, Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka'nın tedbirli olarak kesin ihracı istemiyle, Yüksek Disiplin Kurulu'na sevk edilmesi konusunda Parti Meclisi'nden talepte bulunulmasına oy birliğiyle karar verdi" dedi.

'OY BİRLİĞİYLE KARAR VERİLDİ'

CHP Merkez Yönetim Kurulu (MYK), Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında, parti genel merkezinde toplandı. Toplantının ardından açıklamalarda bulunan Böke, MYK'da, bir milletvekilinin, CHP'nin ve Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün posterini indirdiğine dair iddiaların da ele alındığını belirtti. Bu iddialara ilişkin kurulan komisyonun, hazırladığı raporu MYK'ya sunduğunu ifade eden Böke, "MYK, Parti Meclisi üyesi ve Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka'nın tedbirli olarak kesin ihracı istemiyle, Yüksek Disiplin Kurulu'na sevk edilmesi konusunda Parti Meclisi'nden talepte bulunulmasına oy birliğiyle karar verdi" açıklamasını yaptı.

İhraç isteminin gerekçesine ilişkin sorular üzerine Böke, "Bu talepte bulunulduktan sonra benim herhangi bir yorum yapmam hem Parti Meclisi'nin iradesine saygısızlık olur hem de bir ihsas-ı rey algısı yaratır. Onun için yaptığım açıklamanın ötesinde bir şey söylemem uygun olmayacaktır" karşılığını verdi. Böke, Parti Meclisi'nin en yakın zamanda toplanacağını, karar ortaya çıktıktan sonra da detayların kamuoyuyla paylaşılacağını kaydetti.

Haberin Devamı


'PORTRENİN ÇÖPE ATILMASI SÖZ KONUSU DEĞİL'


Kararın ardından Twitter adresinden açıklama yapan Aylin Nazlıaka, "Atatürk'ün portresinin 'çöpe atılması' gibi bir durum asla söz konusu değildir. Odalarımızdaki resmin boyutu gözetildiğinde dahi bunun mümkün olamayacağı açıktır. Makamlar ve mevkiler gelip geçer, onurlu duruşları ise tarih yazar. Atatürk devrimleri ve Cumhuriyet değerleri için verdiğim mücadele son nefesime kadar sürecektir" dedi.

Nazlıaka'nın açıklaması şöyle:

"Konu, benim bir milletvekili arkadaşımın Meclis'teki odasına gittiğimde Atatürk resmini görmediğimde gösterdiğim hassasiyet üzerine onun resmi geri asmasından ve benim isim vermeden bu mevzuyu iki milletvekilimizle yaptığım özel bir sohbette paylaşmamdan, bu sırada orada bulunan başka bir milletvekilinin de duymasından ibarettir. Amacı kişiyi değil ideolojik bir saptamayı tartışmaya açmak olan bu konuşma en fazla beş dakika sürmüştür. Ancak bu özel konuşmanın bir milletvekili tarafından basına yansıtılması sonrasında olay kasıtlı ya da kasıtsız olarak çarpıtılmıştır. Yaşananlar ile oluşan algı arasında orantısız bir fark oluşmuştur. Bu fark partimizi yıpratan bir algı operasyonuna dönüşmüştür. Atatürk'ün portresinin 'çöpe atılması' gibi bir durum asla söz konusu değildir. Odalarımızdaki resmin boyutu gözetildiğinde dahi bunun mümkün olamayacağı açıktır."

'BİR YOL ARKADAŞIMI KESİNLİKLE İFŞA ETMEM'

"Haberin basına düşmesinden sonra soruşturma komisyonu kurulana kadar Genel Başkanımın ve partimin yetkili organlarının talimatlarını beklediğim için uğradığım tüm tahriklere ve saldırılara karşı (şahsımla ilgili çıkan yalan haberle ilgili 18.12.2015 tarihinde yaptığım yazılı basın açıklaması hariç) hiçbir açıklama yapmadım. Partimizde Atatürk düşmanları varmış gibi oluşturulan bu algıya karşı katı bir tutum izledim. Ben bir Atatürkçü olarak, Atatürk'ün kurduğu partimin Atatürk üzerinden tartışılmasını, tartıştırılmasını istemem."

"Olayla ilgili bir isim verip konuyu daha fazla gündemde tutacak ve partimi tartıştıracak bir davranış içine girmem mümkün değil. Ayrıca iyi niyetinden şüphe duymadığım bir yol arkadaşımı kesinlikle ifşa etmem. Hele hele süreç bir linç kampanyasına dönüştükten sonra benim bir isim vermem artık hiç mümkün değildir."

"Makamlar ve mevkiler gelip geçer, onurlu duruşları ise tarih yazar. Atatürk devrimleri ve Cumhuriyet değerleri için verdiğim mücadele son nefesime kadar sürecektir. Değerli kamuoyunun bilgilerine arz eder, saygılar sunarım."

Haberin Devamı


HEYET ARAŞTIRIYORDU


CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partiye mensup bir milletvekilinin Meclis’teki odasında asılı Atatürk fotoğrafını indirdiği iddiaları üzerine, Bartın Milletvekili Muhammed Rıza Yalçınkaya, Sakarya Milletvekili Engin Özkoç ile Kocaeli Milletvekili Haydar Akar’dan oluşan bir heyeti konuyu araştırmakla görevlendirmişti.


İHRAÇ İSTEMİNE GÖTÜREN SÜREÇ NASIL BAŞLADI?

Gazeteci Talat Atilla, 14 Aralık 2015 tarihinde, "CHP'li Nazlıaka Atatürk’ü sildi" başlıklı bir yazı kaleme aldı. Yazısında CHP Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka'nın odasında asılı bulunan Atatürk resmini, "Artık yeni şeyler söyleme zamanı" diyerek indirdiğini ve bunu da 10'a yakın CHP'li vekilin olduğu bir ortamda anlattığını iddia etti. - Aysel ALP/ANKARA

Haberin Devamı

Talat Atilla'nın yazısı şöyle:

"CHP’li Nazlıaka ATATÜRK’ü sildi!

Başrolünde CHP Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka’nın olduğu akıl almaz olay şöyle gelişti;

Ana muhalefet partisi CHP’de sular bir türlü durulmuyor. Kongre telaşını atlatmaya çalışan partide yaşanan son gelişme ise tam anlamıyla parmak ıssırtacak türden.
Başrolünde CHP Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka’nın olduğu akıl almaz olay şöyle gelişti;

Kısa bir süre önce 10’a yakın CHP Milletvekilinin koyu sohbetine dışarıdan katılan CHP’li Nazlıaka, kısa bir selamlaşmadan sonra, “Arkadaşlar bugün ilginç bir olay yaşadım” sözleri ile CHP’li milletvekili arkadaşlarının dikkatini çekmeyi başardı.

Haberin Devamı

Meraklı gözlerle Aylin Nazlıaka’ya yüzlerini çeviren vekiller, Nazlıaka’nın şu sözleri ile şoka girdiler;

“Atatürk’ün resmini duvardan indirdim!”

Şaşkınlıkla birbirlerinin suratlarına bakan vekillerden birisi, “Nasıl yani?” diye sorunca, CHP’li Nazlıaka şöyle devam etti;

“Bir CHP milletvekili arkadaşımın TBMM’deki odasını ziyaret ettim. Çay içerken gözüme Atatürk’ün büyük bir fotoğrafı çarptı. Bardağı masaya koydum. Yavaşça fotoğrafın olduğu yere giderek indirdim.”

İlk şaşkınlığı üzerinden atan Marmara bölgesinden bir CHP Milletvekili Nazlıaka’ya, “Neden yaptın?” diye sorunca, CHP’li Nazlıaka’nın yanıtı CHP’li Milletvekillerinin şaşkınlıklarını doruğa çıkarır;

Haberin Devamı

“Yeni şeyler söylemek lazım!”

CHP Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka, bu sözlerinin CHP’li vekillerde rahatsızlık uyandırdığını hissedince, “Ben indirdim ama daha sonra kendisi (CHP’li vekili kastediyor) yeniden astı!” diye yanıtlar.

NOT: Aylin Nazlıaka’nın 10 civarında milletvekili huzurunda gerçekleşen olayı yalanlaması durumunda bu olaya şahit olan CHP’li milletvekilleri olayı doğrulayacaktır. CHP Milletvekilleri sessiz kalırsa, bu olayın görgü tanığı CHP Milletvekillerini biz açıklayacağız.
TALAT ATİLLA/TURKTIME"

"BEN İNDİRMEDİM, BAŞKA VEKİL İNDİRDİ"

Talat Atilla'nın bu yazısından sonra Nazlıaka, Aydınlık yazarı Sabahattin Önkibar'a konuşarak, resmi indirenin kendisi değil bir başka vekil olduğunu söyledi. Nazlıaka, "Benim Atatürk sevgim tescillidir. Dolayısı ile Ata'nın resmini duvardan indirmeyi ihanet sayarım. Ancak olay doğrudur. Bir CHP'li bunu yaptı ve ben ona tanıklık ettim. O milletvekili ise haber çıkınca Ata'nın fotoğrafını yeniden astı" dedi.

MUHAKKİK HEYET ARAŞTIRDI

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 27 Ocak’ta bazı basın yayın kuruluşlarında partiye mensup bir milletvekilinin Meclis’teki odasında asılı Atatürk fotoğrafını indirdiği iddialarının araştırılması için Bartın Milletvekili Muhammed Rıza Yalçınkaya, Sakarya Milletvekili Engin Özkoç ile Kocaeli Milletvekili Haydar Akar’dan oluşan muhakkik heyeti görevlendirdi. Heyet, ilgili vekiller ve Aylin Nazlıaka ile görüştü. Nazlıaka, olayın doğru olduğunu belirtirken, vekilin ismini vermeyeceğini söyledi.

CHP Merkez Yönetim Kurulu bugünkü toplantısında muhakkik raporunu ele aldı. MYK, Nazlıaka için partiden kesin ihracıyla sonuçlanabilecek disiplin sürecini başlattı. CHP Parti Meclisi de 7 Şubat'ta olağanüstü toplanarak Nazlıaka ile ilgili kararı verecek.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!