CHP’den TBMM Başkanı Yıldırım’a dilekçe: ‘Vekillerin hukukunu koruyun’

Güncelleme Tarihi:

CHP’den TBMM Başkanı Yıldırım’a dilekçe: ‘Vekillerin hukukunu koruyun’
Oluşturulma Tarihi: Eylül 05, 2018 22:30

CHP yönetimi, ‘Adalet Yürüyüşü’ne katılan parti yöneticileri ve milletvekillerinin telefonlarının dinlenmesiyle ilgili sorumluların ortaya çıkarılması için TBMM Başkanı Binali Yıldırım’a başvurdu.

Haberin Devamı

CHP Grup Başkanvekilleri Engin Altay, Özgür Özel ve Engin Özkoç’un imzasıyla Meclis Başkanlığı’na verilen dilekçede, İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu’nun tutuklanmasının ardından CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun 15 Haziran-9 Temmuz 2017 arasında ‘Adalet Yürüyüşü’ gerçekleştirdiği anımsatıldı.

SORU İŞARETLERİ VAR

Dilekçede, “Yürüyüş sırasında ‘Finfisher’ isimli yazılım şirketince geliştirilen bir uygulamayla aralarında milletvekillerinin de bulunduğu katılımcıların bir internet sitesi üzerinden dinlendiği ortaya çıkmıştır” denilerek, şu ifadelere yer verildi: “Yalnızca istihbarat örgütlerince satın alınabilen bir yazılım yoluyla bu dinlemenin gerçekleştirilmiş olması akıllarda ciddi soru işaretleri yaratmıştır. Almanya’da üretilen bu programın Türkiye’de hangi kuruma ya da kime satıldığı konusunda kamuoyuna açık biçimde yürütme organına yöneltilen sorulardan tatmin edici bir yanıt alınmamış, yapılan suç duyurularında henüz anlamlı bir yol alınamamıştır. Yaşanan sessizlik akıllara yazılımın Emniyet İstihbarat ya da Milli İstihbarat Teşkilatı’na satılmış olabileceği, dinleme olayının Adalet ve Kalkınma Partisi yöneticilerinin bilgisi dahilinde ve onayıyla gerçekleşmiş olabileceğini getirmektedir.

Haberin Devamı

GİZLİLİĞİ İHLAL

24 Haziran seçimlerinin ardından yürürlüğe giren anayasa değişikliği sonrası kuvvetler ayrılığının belirginleşmesi ve yasama organının korunması konusunda makamınıza da sorumluluk düştüğü açıktır.

Dinlendiği anlaşılanlar arasında milletvekili olarak görev yapan partililerimizin de bulunuyor olması, TBMM Başkanı sıfatıyla olayın açığa çıkarılması için kurumsal sorumluluk duygusu içerisinde hareket etmeniz beklentisini doğurmaktadır. TBMM Başkanı olarak dinleme yoluyla özel hayatlarının gizliliği ihlal edilen parlamenterlerin ve parlamentonun hukukunu koruma ya da davalara taraf olma konusunda adımlar atmanızı beklemekte, bu konuda tarafınıza gerekli bilgi ve belge paylaşımı yapabileceğimizi de ifade etmekteyiz.” 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!