CHP'den Montrö eleştirisi: Rusya'ya karşı güç gösterisi

Güncelleme Tarihi:

CHPden Montrö eleştirisi: Rusyaya karşı güç gösterisi
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 22, 2008 12:21

CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen, Gürcistan’a insani yardımın ABD savaş gemileri tarafından götürülmesini “Rusya’ya karşı bir güç gösterisi” olarak değerlendirdi.

CHP’li Öymen, ABD’nin Gürcistan’a insani yardım götürdüğü öne sürülen askeri gemilerinin Montrö Sözleşmesi’ne göre Boğazlar’dan geçip geçemeyeceğine ilişkin tartışmaları değerlendirdi. Montrö Sözleşmesine göre Karadeniz’e sahili olmayan tüm ülkelerin çıkarabileceği gemilerin tonaj sorunu bulunduğunu belirten Öymen, söz konusu ülkelerin iki hafta önceden müracaat etmeleri gerektiğini kaydetti. Başbakan Erdoğan’ın birkaç gün önce “Bize hiç müracaat olmadı” şeklinde bir açıklaması olduğunu hatırlatan Öymen, “O zaman hiçbir müracaat olmadıysa o güne kadar bu gemiler nasıl oluyor da geçebiliyor boğazlardan müracaat süresini doldurmadan” diye sordu.

İNSANI YARDIM İÇİN MÜRACAAT SÜRESİ ŞARTI YOK

Montrö Sözleşmesine göre, müracaat süresine tabi olmadan geçiş imkanı bulunduğunu da söyleyen CHP’li Öymen, “İnsani yardım için geçecek gemiler, Montrö Sözleşmesinin 18’nci maddesinin B fıkrasına göre geçebilirler. Ama bunların toplam tonajı hiçbir zaman 8 bin tonu aşamaz. Normal savaş gemileri geçiyorsa bunlar ne zaman müracaat ettiler? Daha üç gün önce hastane gemileri geçirilecekti onların tonajı tutmuyordu. Ne zaman müracaat ettiniz gemilerin geçmesi için?” dedi.

GÜÇ GÖSTERİSİ

Dışişleri Bakanlığı’nın Montrö konusunda çok ciddi davrandığını kaydeden CHP’li Öymen, şunları söyledi:

“Dışişleri’ndeki görevli arkadaşlarıma güveniyorum. İnsani yardımı sivil gemiyle de yapabilirler. Bunları savaş gemisiyle taşıdın, üzerinde füze olan gemilerle bunlar götürülür mü? Bunlar belli ki Rusya’ya karşı kuvvet gösterisi. Bu durum emsal teşkil edebilir. Yarın Rusya’da çıkar derse aynı kolaylığı bana yap ne yapacaksınız o zaman. Füze taşıyan savaş gemisiyle, sağlık ve gıda malzemesi taşınmaz.”

MECLİS’E TAŞIDI

Öymen, konuyla ilgili olarak Dışişleri Bakanı Ali Babacan’ın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na yazılı soru önergesi de verdi. Önergesinde, Gürcistan'a insani yardım götürmek amacıyla bazı Amerikan savaş gemilerine Türk boğazlarından geçiş izni verildiğini Washington’dan yapılan açıklamalardan öğrenildiğini belirtti ve Bakan Babacan’a şu soruları yöneltti:

“Bu izin Montreux Anlaşmasında öngörülen Karadeniz'e sahildar olmayan devletlerin savaş gemilerine uygulanması öngörülen hükümler çerçevesinde verilmişse sözleşmede öngörülen bildirim süresine uyulmuş mudur?

Bu izin İnsani yardım amaçlı geçişlerle ilgili maddeye göre verilmişse gemilerin tonajı bu istinai hüküm için öngörülen tonaj sınırlarına uymakta mıdır?”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!