CHP'den büyük Cihaner sürprizi

Güncelleme Tarihi:

CHPden büyük Cihaner sürprizi
Oluşturulma Tarihi: Nisan 16, 2011 16:54

CHP Denizli İl Başkanlığı İlhan Cihaner'in Denizli'de ikinci sıradan kontenjan adayı olduğunu açıkladı. CHP, Cihaner'in adaylığını Yüksek Seçim Kurulu'na bildirdi.

Haberin Devamı

Denizli’de CHP’nin ikinci sıra kontenjan adayı konusunda yaşadığı sıkıntı sona erdi. İkinci sıra adayını kontenjan göstereceğini belirtmesine rağmen bu hakkını kullanmayarak ön seçimde çıkan sıralamayı tercih eden CHP’nin kararına kontenjan adaylarından Mehmet Kocabatmaz ve partili Yılmaz Emik’in itirazı üzerine YSK, kontenjan kullanılması yönünde karar verdi. CHP’nin kontenjan olarak ikinci sıradaki Melike Basmacı Kayhan’ı göstermesini de 4’e karşı 7 oyla reddeden YSK, ön seçime katılan isimlerin de kontenjan gösterilemeyeceği yönünde karar aldı. CHP Merkez Yürütme Kurulu bugün toplanarak Denizli’de ikinci sıraya kontenjan adayı olarak n Erzincan eski Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner’i aday gösterdi ve YSK’ya bildirdi..

 

Haberin Devamı

Kontenjan adaylığıyla ilgili olarak Ankara’ya giden İl Başkanı Himmet Yavaş ve Merkez İlçe Başkanı Ömer Yurtseven, İlhan Cihaner’in ikinci sıradan aday gösterildiğini doğruladı. İl Başkanı Himmet Yavaş, “Biliyorsunuz kontenjan adaylığıyla ilgili YSK’nin bir kararı vardı. İkinci sıra adayımızı kontenjan adayı olarak gösterdik ama YSK kabul etmedi. Bugün itiraz gerekçelerimizi ve savunmaması YSK’ya bildirdik ama kabul edilmedi. Bunun üzerine Merkez Yürütme Kurulu, Erzincan eski Cumhuriyet başsavcısı İlhan Cihaner’i aday gösterme kararı aldı. Karar bize bildirildi. Bana göre YSK kararından sonra Denizli açısından gelebilecek adayların en iyisi, en güzeli seçildi. Şu an partililerimizden sürekli telefon alıyorum. Partililerimiz de Cihaner ismini çok olumlu karşılıyor. Denizli’de 7 milletvekilliğinden dördünü kazanacağız'' diye konuştu.

 

SIRALAMA ŞÖYLE OLUŞTU:

 

Alınan bu karar üzerine Denizli CHP’nin milletvekili aday sıralaması şöyle oldu:

 

Adnan Keskin (avukat), İlhan Cihaner (savcı), Melike Basmacı Kayhan (mühendis), Adil Demir (avukat), Kazım Arslan (avukat), Huriye Çağlayan (avukat) ve Ali Kavak (avukat). Bu karar üzerine 10 sırada bulunan Gülizar Biçer Karaca (avukat) liste dışı kalmış oldu.

 

Haberin Devamı

CİHANER’İN ADAY GÖSTERİLMEMESİ ŞAŞKINLIK YARATMIŞTI

 

CHP’den aday adayı olan Erzincan eski Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner’in milletvekili adayı gösterilmemesi şaşkınlık yaratmıştı. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, bu konuyla ilgili soruları yanıtlarken, 4 bini aşkın aday arasında 550 kişilik liste oluşturduklarını kaydetmiş ve Cihaner’in durumuna üzüldüğünü söylemişti. Kılıçdaroğlu, “Cihaner’in istenmediği haberleri doğru değil. Bu kesinlikle yanlış. Bu partinin bir kararıdır. Cihaner’i alıp seçilemeyeceği yere koymak doğru olmazdı. Sıkışıklığımız nedeniyle kendisini aday gösteremedik. Yoksa çok saygı duyduduğumuz değerli bir huhukçudur'' demişti.

 

Haberin Devamı

KESKİN’DEN YSK KARARINA TEPKİ

 

YSK’nın kararına ilk tepki, Denizli’nin birinci sıra milletvekili adayı CHP eski Genel Sekreteri, Bayındırlık ve İskan eski Bakanı Adnan Keskin’den geldi. Seçim çalışmaları kapsamında Gazi Bulvarı’nı gezen Adnan Keskin, İlhan Cihaner ismi henüz açıklamdığı saatlerde, YSK’nın kararının geçmiş içtihatlarına ters olduğunu söyledi. Keskin, “Yüksek Seçim Kurulu geçmişteki içtihatlarının aksine yeni bir içtihat geliştirdi. Seçim süreçlerinde YSK, kontenjan kullanma kararını alan siyasi partilerin kontenjan kullanmalarını zorlayacak bir yaklaşım içerisinde değildi. Siyasi partiler isterlerse kontenjan kullanmıyorlardı. Ayrıca YSK bu kararıyla ön seçime girmiş aday adaylarının da kontenjan adayı gösterilmesinin yolunu kapattı. Bu karar karşısında CHP, kendi iradesinin dışında YSK kararı doğrultusunda bir kişiyi kontenjan adayı göstermek zorunda kaldı'' dedi.

 

Haberin Devamı

YSK kararıyla aday sıralamasında bir basamak geriye düşen milletvekili adaylarının partiye küskünlüğünün olmaması gerektiğini belirten Keskin, “Parti bu konuda gerekli kararlılığını gösterdi. Çıkan listedeki aday arkadaşlarıma aday olduğunu bildirdi. YSK geçmişe ters düşen yaklaşımla karar aldı. Partiden kaynaklanan bir kusur söz konusu değil. İdari birimden doğan karar karşısında arkadaşlarımızın partiye küsmelerine neden olacak bir olumsuzluk olduğunu, CHP’ye bağlılığında bir zedelenme olduğunu düşünmüyorumö diye konuştu.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!