CHP'de yeni üye kavgası

Güncelleme Tarihi:

CHPde yeni üye kavgası
Oluşturulma Tarihi: Ocak 21, 2001 00:00



CHP'ye yaklaşık bin yeni üyenin katılımı nedeniyle İstanbul İl Başkanlığı'nda düzenlenen törende, PM üyesi Mehmet Moğultay'ın üye seçme yöntemine ilişkin eleştirileri üzerine tartışma çıktı. Moğultay 'militan üye'liğe pirim verildiğini iddia etti.

Törende CHP İl Başkanı Ali Topuz'un konuşmasının ardından söz alan Mehmet Moğultay, ''fiili olarak partiye kaydolma şansı olmayan, başka siyasi partiden gelen ya da genel başkanın uygun gördüğü kişilerin üye yapılmasını'' içeren parti tüzüğündeki ''olağan dışı'' 13. madde ile üye alınmasını onaylamadığını kaydetti.

Militan üye iddiası

''Acaba 13. madde ile üye yapılması doğru bir tavır mıdır? Sayın başkan, 'bana güvenin, militan üye kaydı yapılması söz konusu değil' diyor. Ben bu sözlere inanmak istiyorum, ama acaba yapılanlar ile söylenenler doğru mu? Kayıt dönemi, eşit ve adil bir şekilde yeniden açılsın'' şeklinde konuşan Moğultay, bir mahalledeki aynı aileden kişilerin üye yapılmasının ''militan'' üyeliğe neden olacağını ve kongre süreçlerini olumsuz etkileyeceğini savundu.

Bunun parti içi demokrasiye de aykırı olduğunu dile getiren Moğultay, Topuz'un İl Başkanlığı yapmayı kabul etmesini de ''gençlerin önünü tıkadığı'' gerekçesiyle eleştirdi.

Moğultay'ın sözlerinin bazı partililer tarafından alkışlar ve laf atmalarla engellenmeye çalışılması üzerine, İl Başkanı Ali Topuz, salondakileri sakinleştirmeye çalıştı. Topuz, Moğultay'ın, bir partili olarak görüşlerini açıklamaya hakkı olduğunu hatırlattı.

Parti içi çekişme

Daha sonra Moğultay'ın eleştirilerini yanıtlayan İl Başkanı Topuz, Mehmet Moğultay'ın kendisi hakkında nedenini bilmediği olumsuz düşünceleri olduğunu kaydederek, şunları söyledi:

''Onun düşüncelerini değiştirmek temel görevlerimden birisi. Biz birbirimizi bile kazanamayacaksak dışarıda kimseyi kazanamayız. Parti içi demokrasi bir süreçtir. Eğer yeni gelenlere kapıyı kapatırsanız bu parti içi demokrasi olmaz, tam tersi olur. Bir aileden 3 kişi kayıt oldu diye bunu 'militan kayıt' olarak suçlamak haksızlıktır. Ben Moğultay'ın yeni kayıt listesinden 52 ismi alıp bir tartışma yaratmasını doğru bulmuyorum. Bizim amacımız kavga değildir, uzlaşmaktır.''

Yeni üyelerden de özür dileyen Topuz, ''parti içi çekişmeleriyle karşılaşmak durumunda kaldıklarından dolayı'' üzüntü duyduğunu bildirdi.

Topuz'un jesti

Son günlerde parti içinde ''birtakım insanların partiden dışlanması için çalışmalar yapıldığı'' şeklinde söylentiler dolaştığını ifade eden Topuz, sözlerini şöyle tamamladı:

''Partiye yeni üyelerin gelmiş olması eskilerin dışlanması anlamına gelmez. Ama suç işleyen adam da atılır. Binlerce insana müsamaha gösterildiği için bugün parti disiplinsiz bir hale geldi. Bundan sonra parti böyle yönetilecek, disiplin esas olacak. Kişileri bir yerlere taşımaya dönük örgütlenme kesinlikle olmayacak.''

Törenin sonunda üyelere rozet takılmasına geçildiğinde ayağa kalkarak gitmek isteyen Moğultay'ı durduran Topuz'un ricası üzerine, Mehmet Moğultay Reşat Atakol adlı üyeye parti rozetini taktı.




Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!