CHP'de sıra yarışı

Güncelleme Tarihi:

CHPde sıra yarışı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 17, 1999 00:00

Haberin Devamı

CHP'de önseçim tarihi yaklaştıkça, parti içindeki yarış da kızışıyor. CHP'nin ünlü isimleri, 18 Nisan seçiminde milletvekili seçilebilecek bir sırada aday olabilmek için İstanbul'da kıyasıya bir çekişmeye girdi. Bu arada parti içinde 1995 seçimlerinde yaşanan kontenjan tartışmaları yeniden güncelleşti.

PAZARLIK

Ercan Karakaş, 1995 seçiminde ‘‘Parti yönetimiyle pazarlık yaparak kontenjandan birinci sırayı aldığı’’ iddiasına sert yanıt verdi. Karakaş, ‘‘Birinci sıra olmazsa DSP'ye geçerim’’ diye pazarlık yapmakla suçlandığı görüşmeyi, şöyle anlattı:

‘‘Ben 1995'te de mutlaka önseçim yapılmasını istemiştim ama yapılmadı. Aday listelerinin YSK'ya verilmesine iki gün vardı. Genel Başkan Deniz Baykal beni arayarak, ‘Senin seçim bölgen Pendik ve Kartal ama yerini değiştiriyoruz. Seni Bakırköy'de ikinci sıraya koyuyoruz' dedi. Ben de 'İkinci sırayı kabul etmem için birinci sırada kimin olduğunu görmem lazım' dedim. Bir gün sonra beni tekrar aradı ve 'Seni birinci sıraya koyduk' dedi. Olay budur. İsmail Cem, Mümtaz Soysal, Cevdet Selvi ve Tahir Köse o günlerde DSP'ye geçmişlerdi. Ben bu geçişleri doğru bulmadığımı söyledim. Şimdi de söylüyorum.’’

CHP’de bu gelişmeler yaşanırken bir yandan da önseçim yarışı tüm hızıyla sürüyor. Üç seçim bölgesi bulunan İstanbul'da ağır toplar birbiriyle yarışa girdi. İstanbul'da bölgelere göre önseçim yarışı yapan ünlü CHP'liler şöyle:

ÜNLÜ İSİMLER

1. BÖLGE: Algan Hacaloğlu, Mehmet Moğultay, Ali Topuz, Etem Cankurtaran, Cevdet Selvi, Mustafa Özyürek.

2. BÖLGE: Mehmet Sevigen, Hasan Fehmi Güneş, Nurettin Sözen, Bülent Tanla, Altan Öymen. Bu bölgede adaylık yarışı yapan Baykal'ın yakın kurmaylarından Sevigen, Cumartesi Anneleri ile Gazi Mahallesi olaylarındaki tavrı nedeniyle önde gelen mahalli Alevi liderlerin de desteğini aldı.

3. BÖLGE: Ercan Karakaş, Ahmet Güryüz Ketenci, Zülfü Livaneli, Mustafa Kul.

SOYSAL DÜŞÜNÜYOR

Baykal'ın Roma Büyükelçisi İnal Batu'yu İstanbul'a kontenjandan aday göstereceği, CHP'nin davetini kabul etmesi halinde Mümtaz Soysal'ı da Zonguldak'ta birinci sıradan aday göstermeyi planladığı belirtiliyor. Ancak Soysal, kendisine resmen davet yapılmasına karşın henüz CHP'ye yanıt vermiş değil.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!