CHP'de güvenoyu krizi

Güncelleme Tarihi:

CHPde güvenoyu krizi
Oluşturulma Tarihi: Ocak 16, 1999 00:00

Haberin Devamı

Ecevit hükümetine güvenoylamasında ‘ret’ verilmesi için bağlayıcı karar alan CHP'de, muhalefet başkaldırdı. Tokat Milletvekili Şahin Ulusoy, ‘Evet’ oyu vereceğini söylerken, Bursa Milletvekili Yahya Şimşek, muhalifler olarak ortak tavır alacaklarını belirtti, ‘‘Grup kararına uymayabiliriz’’ dedi.

CHP'de, Ecevit hükümetine verilecek güvenoyu konusunda çatlak çıktı. CHP Tokat Milletvekili Şahin Ulusoy, partinin ret oyu verilmesi için bağlayıcı grup kararı almasına rağmen, hükümete ‘Evet’ oyu vereceğini açıkladı.

CHP'nin grup kararı almasına karşı çıkan muhalif 5 milletvekilinden biri olan Ulusoy, Yalım Erez'in kuracağı hükümete bile kabul oyu vereceğini açıklayan CHP'nin, sosyaldemokrat Bülent Ecevit hükümetine ret oyu vermesini kabul edemeyeceğini söyledi. Uzun süredir CHP içinde sıkıntılı olan muhaliflerden Bursa Milletvekili Yahya Şimşek de, ‘‘Grup kararına uymayabiliriz’’ dedi. Şimşek, nasıl oy vereceklerini konusunda diğer muhaliflerle görüşeceklerini ve ortak bir tavır alacaklarını söyledi.

Grup kararı alınmasına karşı çıkan muhalif milletvekillerinden biri olan Fikri Sağlar ise güvenoylamasında grup kararına uyarak hükümete ret oyu vereceğini açıkladı. Sağlar, kendisinin bugünkü bazı yöneticilerden daha fazla parti disiplinine bağlı olduğunu savunarak, itirazının sosyaldemokrat bir hükümete ret oyu verilmesi olduğunu belirtti. Sağlar,‘‘Azınlık da olsa, bir sosyaldemokrat hükümete ret oyu verilmesi tartışılmalıdır. Parti olarak 'Güvenoyu vermeyeceğiz' kararı alındığına göre, biz de disiplin içinde bu karara uyacağız. Ama alınan kararların hepsi doğru diye birşey olmaz. Kararlar tartışılabilir’’ dedi.

ADAYLIK İDDİASI

Bu arada, bir CHP yöneticisi, hükümete ret oyu verilmesi için grup kararı alınmasına karşı çıkan CHP'li muhaliflerden Yahya Şimşek, Seyfi Oktay, Şahin Ulusoy ve Ercan Karakaş'ın, Ecevit'ten adaylık için sinyal beklediğini öne sürdü. CHP'nin milletvekili adaylarını önseçimle belirleyeceğini, bu milletvekillerinin de önseçimi kazanma şansının zayıf olduğunu anlatan CHP yöneticisi, ‘‘CHP'de önseçimi kaybetme ve bu yüzden yeniden aday olamama endişesiyle DSP'ye geçmek için Ecevit'ten sinyal bekliyorlar. Ecevit sinyal verirse, CHP'den ihraç edilmeyi göze alıp kabul oyu verirler’’ dedi. Aynı CHP yöneticisi, 1995 seçimlerini hatırlatarak, ‘‘1995'te de Seyfi Oktay, Ercan Karakaş ve Aydın Güven Gürkan 'DSP'ye geçeriz' diye partiyi tehdit edip birinci sıradan milletvekili adaylığı istemişler ve böylece yeniden milletvekili seçilmişlerdi’’ diye konuştu.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!