CHP bildirgesinde ‘Esad’ çıkışı

Güncelleme Tarihi:

CHP bildirgesinde ‘Esad’ çıkışı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 30, 2015 13:24

CHP'nin seçim bildirgesinde, özellikle Ortadoğu bölümünde, AKP'nin izlediği dış politikayı tamamen değiştirecek vaatler yer alıyor. CHP'nin Suriye konusundaki en önemli çıkışı, iktidar olması halinde, Beşar Esad'ın halen iktidarda olduğu "Suriye yönetimi ile ilişki kurulması" konusunda oldu. "Suriye'de sürmekte olan savaşta taraf tutmayacağız" denilen bildirgede, "Suriye muhalefetiyle ilişkilerimizi sürdürürken, Suriye yönetimiyle de ilişki kuracağız" ifadesi kullanıldı.

Haberin Devamı

CHP'nin Suriye konusundaki bir başka önemli çıkışı ise, halen ABD ve Türkiye tarafından, Suriye'de IŞİD'e karşı savaşmak üzere Suriyeli silahlı güçler eğitilmesini öngören "eğit-donat" programının kaldırılması konusunda oldu. Bildirgede, "uluslararası hukuka ve komşuluk ilişkilerine aykırı olan eğit-donat programına son vereceğiz" dedi.

ABD ‘EĞİT-DONAT’I ASKIYA ALDI

"GÜVENLİ BÖLGE ANCAK..."

AKP hükümetinin, Suriye politikasının merkezine yerleştirdiği güvenli bölge oluşturulması konusunda ise, CHP kilit şartlar getirdi; Güvenli bölgenin ancak "Suriye yönetiminin rızası" ve "koalisyon güçlerinin desteği" olursa kurulacağı seçim bildirgesine girdi.

CHP bildirgesinde ‘Esad’ çıkışı

Haberin Devamı

MISIR, SURİYE VE İSRAİL'E BÜYÜKELÇİ ATANACAK

CHP bildirgesinde Mısır ve İsrail'le halen diplomatik açıdan aşağı seviyedeki ilişkilerde de düzeltmeye gidileceği vaat edildi. "Mısır, Suriye ve İsrail'le karşılıklı olarak büyükelçilerin atanması için girişimde bulunacağız" denilen bildirgede, CHP iktidarında "mezhepçi politikalar izlenmeyeceği" sözü de verildi.

"TÜRKİYE, TERÖRE DESTEK VEREN ÜLKE OLARAK ANILMAYACAK..."

Bildirgede, uluslararası anlaşmalar çerçevesinde yükümlülüklerin yerine getirileceği vaat edilerek, "Türkiye'nin teröre destek veren bir ülke olarak anılmasını engelleyeceğiz" denildi.

"TÜRKİYE, IŞİD'İN SIÇRAMA TAHTASI OLMAYACAK"

Bildirgede ayrıca, Türkiye topraklarının Suriye ve Irak’a giden teröristler için "sıçrama tahtası" olmasının da engelleneceği belirtilerek, "geçişlere aracılık eden iç unsurlarla yasal yolarla etkin biçimde mücadele edeceğiz" denildi.

SURİYELİ MÜLTECİLERE ÖZEL ÖNLEM

CHP bildirgesinde Suriye'deki iç savaştan kaçarak Türkiye'ye sığınan Suriyeliler için "mülteci" ifadesi kullanılarak, Suriyelilerin eğitim, sağlık, barınma gibi her türlü ihtiyaçlarının karşılanacağı güvencesi verildi. Suriyeliler için ayrılmış fonların önemli bölümünün de eğitim ve sağlık alanında değerlendirileceği CHP vaatleri arasında yer aldı.

Haberin Devamı

CHP bildirgesinde ‘Esad’ çıkışı

"MÜLTECİ KONFERANSI DÜZENLENECEK"

Suriyelileri kabul eden Türkiye, Ürdün ve Lübnan başta olmak üzere, tüm ülkelerin katılımıyla BM şemsiyesi altında bir konferans düzenleneceğinin vaat edildi CHP bildirgesinde, Suriyelilerin çatışma şartlarının düzenleyecek yasal bir altyapı oluşturulacağı da belirtildi. Bildirgede, "Yerel esnafın haksız rekabete uğramaması için Suriyelilerin eşit şartlarda iş hayatına katılmasını sağlayacağız. Başta çocuklar olmak üzere, Suriyeli mültecilerin kayıt dışı ve insanlık dışı koşullarda çalıştırılmasının önüne geçeceğiz" denildi.

IRAK'TAKİ KÜRT BÖLGESİ İLE DE İLİŞKİ KURACAĞIZ

Haberin Devamı

Bildirgenin Irak-Türkiye ilişkilerine ayrılan bölümünde ise, Irak'ta hem merkezi yönetim, hem de Kürt Bölgesel Yönetimi ile ilişkilerin "Irak Anayasası'nın çizdiği çizgiler çerçevesinde", en üst seviyeye taşınacağı ifade edildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!