Chirac'tan 3 söz

Güncelleme Tarihi:

Chiractan 3 söz
Oluşturulma Tarihi: Şubat 21, 1998 00:00

Haberin Devamı

Fransa Cumhurbaşkanı Chirac'ın, Cumhurbaşkanı Demirel'e Türkiye için 3 önemli konuda söz verdi. Buna göre, Kıbrıs-AB üyelik görüşmelerinde, Kıbrıs heyetinde Türk temsilci bulunmazsa, Fransa görüşmeyi engelleyecek. Kıbrıslı Rumlar, S-300 füzelerini adaya yerleştirmeye başlarsa ve Atina, AB'nin Türkiye'ye verdiği mali yardımı veto etmeyi sürdürürse, Fransa görüşme sürecini sona erdirecek.

Fransa'ya yaptığı resmi ziyareti dün tamamlayan Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, önceki gün yaptıkları görüşmede Fransız meslektaşı Jacques Chirac'tan 3 konuda söz aldı. Yunanistan'ın Türkiye'ye karşı tavrı ve Kıbrıs'ın AB üyeliği konusundaki Fransız tutumunu kesin ilkeler çerçevesinde Demirel'e aktaran Chirac şu konularda söz verdi.

1- Kıbrıs ile AB arasındaki üyelik görüşmelerinde Kıbrıs heyetinde Türk temsilci bulunmadığı takdirde, Fransa görüşmelerin yapılmasını engelleyecek.

2- Kıbrıslı Rumlar S-300 füzelerini yerleştirmeye başladığı takdirde de Fransa görüşme sürecini sona erdirecek.

3- Yunanistan, Türkiye'ye verdiği mali yardımları veto etmeyi sürdürdüğü takdirde, Fransa Kıbrıs'ın üyelik sürecine engel olacak.

Cumhurbaşkanı Demirel gezisinin dünkü bölümünde, iki ülke arasında 2000'li yıllarda hayata geçirilecek olan ‘Eylem Planı’nı Başbakan Lionel Jospin'le birlikte imzaladı. Demirel, dün ayrıca Fransız ve Türk İşadamları Konseyi'nin düzenlediği konferansta, Türkiye'nin dinamik ekonomisini anlattı ve Fransız işadamlarını daha fazla yatırıma çağırdı. Demirel, Başbakan Lionel Jospin'le yaptığı görüşmede ise Körfez sorununa değindi ve Irak ile BM arasındaki krizin barışcı yollardan çözümü ile Irak'ın toprak bütünlüğünün korunması yönünde görüş belirtti.

EYLEM PLANI

İki ülke arasında dün imzalanan ve 2000'li yıllarda siyasi, ekonomik ve kültürel işbirliği için somut adımları öngören plan şöyle:

SİYASİ İŞBİRLİĞİ

Her iki ülkenin dışişleri bakanları yılda bir kez biraraya gelecekler. Akdeniz Bölgesi, Ortadoğu, Balkanlar, Kafkasya ve Orta Asya başta olmak üzere bölgesel sorunlara ve yatırımlara özel önem verilecek. Bu bölgelerde barışın, refahın ve istikrarın güçlendirilmesi için ortak çaba gösterilecek. Strateji ve silahsızlanma konuları ele alınacak. Türkiye ve Fransa idarenin modernizasyonu ve devlet reformu konularında süreç başlatacaklar. Aynı şekilde içişleri ve adalet konularında görüş alışverişi yapılacak. Parlamentolar arası sıkı işbirliği sağlanacak ve iki ülkenin bu yolla karşılıklı tutumlarının daha iyi anlaşılmasına katkıda bulunulacak.

EKONOMİK İŞBİRLİĞİ

İkili ticaretin daha dengeli bir yapıya kavuşturulması ve KOBİ'lerin ortaklıklar oluşturması teşvik edilecek. İki ülkenin üçüncü ülkelere yönelik ortak girişimleri güçlendirilecek. Enerji sektöründe büyük projeler hazırlanacak ve bunun için Türk-Fransız enerji çalışma grubu kurulacak. Hazar Denizi havzası enerji kaynaklarının araştırılması, işletilmesi ve Türkiye üzerinden taşınması konusunda ortak eylemler gerçekleştirilecek.

KÜLTÜREL İŞBİRLİĞİ

Türkiye'de Fransızca'nın gelişmesi ve Türkçe'nin de Fransa'da okutulması için gerekli adımlar atılacak. İki ülke Galatasaray Üniversitesi'nin ve bu üniversiteye mezun veren Fransızca eğitim yapan okulların uluslararası alanda saygınlık kazanmasını sağlayacak. Fransa'ya bursla Türk öğrencileri gönderilmesi başta olmak üzere üniversiteler arası mübadele gerçekleştirilecek. Özellikle medya ve sinema alanında olmak üzere birçok sektörde kültürel, bilimsel ve teknik işbirliği tesis edilecek.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!