Cherie Tony'ye karşı

Güncelleme Tarihi:

Cherie Tonyye karşı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 18, 1997 00:00

Haberin Devamı

Cherıe Fransızcada canım, sevgilim anlamında. Değişik yazılışını bir yana bırakırsak İngilizcede kiraz demek.

Yani hoş şeyler çağrıştıran bir sözcük.

Cherie İngiltere Başbakanı Tony Blair'in karısının adı.

Blair'in başbakan seçildiğinin hemen ertesi günü, sabahın köründe bir demet sarı gülle kapısını çalan çiçekçiye apansız yakalanan Cherie. Üzerinde kısa geceliğiyle çiçekçiye gülümsemeye çalıyordu mahmur gözlerini ovuşturarak.

Avukat Cherie isminden ve görüntüsünden umulmayacak kadar çetin ceviz çıktı.

Lüksemburg'daki Avrupa Adalet Mahkemesi'nde çiçeği burnunda başbakan kocasının hükümetini eleştirdi. Hem de en acımasız şekilde.

Blair hükümetini, seksüel tercihleri nedeniyle insanlara ayrımcılık yapmakla suçladı.

Cherie ile Tony'yi karşı karşıya getiren olay bir lezbiyenlik davasıydı.

Çalıştığı demiryolu şirketinin bir kadınla yaşadığı için kendisini bazı haklarından mahrum ettiğini iddia eden 29 yaşındaki demiryolları memuru Lisa Grant, Cherie'yi başbakan karısı olmadan çok önce avukatı olarak seçmişti.

Lisa dört yıldan beri hemşire Jill Percey ile birlikte yaşıyordu.

İki kadın 1993 yılında ailelerinin katıldığı sade bir törenle parmaklarına yüzüklerini geçirmişti. Lisa, çalıştığı şirketin evli çiftlere tanıdığı bazı haklardan yararlanmak istemiş, Jill için bedava tren bileti talep etmişti. Ancak Güneybatı Tren Şirketi'nin yanıtı olumsuz olmuştu. Gerekçesi ise şuydu: Şirketin tanıdığı haklardan sadece evli çiftler ve birlikte yaşayan ‘‘karşı cinsler'' yararlanabilir.

O güne kadar eşcinsel haklarının savunuculuğunu aklına dahi getirmemiş olan Lisa Grant şirketin yanıtı üzerine kıyameti kopardı. Haklıydı. Çünkü Güneybatı Tren Şirketi'nin ana sözleşmesinde ‘‘Irk, cinsiyet, milliyet, sosyal sınıf, sağlık, medeni durum, din ve cinsel tercih gözetilmeksizin tüm çalışanlara eşit koşulların sağlanacağı'' belirtiliyordu.

Lisa Grant, azınlık hakları dalında uzmanlaşmış avukat Cherie Blair'e başvurdu. Dönem Muhazakarların dönemiydi.

İşçi Partisi'nin iktidara gelmesiyle Cherie Blair davadan vazgeçmedi. Mor avukat cübbesi ve başında peruğuyla çıktığı Avrupa Adalet Mahkemesi'nde Lisa Grant ile Jill Percey'nin seksüel ayrımcılığın kurbanı olduklarını söyledi. Bu tür ayrımcılığa karşı gerekli önlemleri almayan İngiliz hükümetine verdi veriştirdi. Karşısında Blair hükümetini savunan avukat Patrick Elias ezildi, büzüldü; yeni hükümetin bazı yasaları gözden geçireceğini söyledi.

Dava yıl sonuna kadar sonuçlanacak. İngiliz eşcinsellerin yaşamlarında bir şeyler değiştiği takdirde bu Cherie sayesinde olacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!