Chanel'in doğaya ihaneti

Güncelleme Tarihi:

Chanelin doğaya ihaneti
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 18, 1997 00:00

Haberin Devamı

Chanel 5... Dişiliğin, Fransız şıklığının sembolü, tüm zamanların en çok satan, en kalıcı parfümü. Unutulmaz Marilyn Monroe'nun her gece bir şişesine bulandıktan sonra yatağa girdiğini bilmeyen yok. Hemen herkesin başını döndüren Chanel 5, çevrecileri ayaklandırdı. Korkunç ağaç kıyımıyla yaratılan Chanel 5 istenmeyen parfüm ilan edildi ve yaman kampanya doludizgin sürüyor.

Chanel aleyhtarı yeşil cephe, geçtiğimiz hafta Fransız ve İtalyan basınından hem de ilk sayfalarından çığlıklarını duyurdular. Tepkiler çığ gibi. Çünkü Chanel 5 uğruna yeryüzünün gözde zümrütü, oksijen deposu Amazon ormanları yok ediliyor. Süper parfümün sırrı, latince adıyla Aniba duckei ya da ‘‘pau rosa''nın esans yağına uzanıyor.

BM Gıda ve Tarım Örgütü'ne (FAO) göre, yılda 30 ton esans yağı tüketiliyor ve bunun için de üç bin ağaç kesiliyor. Yirmi metre yüksekliğindeki ‘‘pau rosa'' ancak 50-60 yılda yetişebildiğinden Brezilyalılar siparişi karşılamakta güçlük çekiyor. Sonuçta giderek daha genç ağaçlar kıyımdan nasibini alıyor.

Uluslararası Doğayı Koruma Birliği (UICN) 1995'te alarm verdi. Söz konusu ağaçları birinci derecede korunması gerekenleri kapsayan kırmızı listeye aldı. Fransız çevreci derneklerinden Robin des bois da Chanel'e zehir zemberek bir mektup gönderdi. Amazon ormanlarından baltasını çekmesini ve sentetik hammadde kullanılması çağrısı yaptı. Chanel'in yanıtı, ‘‘Parfümlerimizin formülleri en önemli gelir kaynağımızdır. Çalışmalarımız hakkında bilgi vermeyiz'' şeklindeydi.

Fransız çevreciler, ‘‘ya zafer ya zafer'' diyorlar ve Chanel ile sonuna kadar mücadele edeceklerini söylüyorlar. Yeni kampanyalar, yeni sloganlar hazırlanıyor. Sonbahara kadar Chanel'e ilişilmeyecek ve yeni mevsimle birlikte çepeçevre atağa geçilecek. Ciddi girişim alınmazsa ürünler boykot edilecek.

Paris'e Roma'dan da destek geldi. İtalya Ulusal Ekoloji Derneği, Robin des bois ile tam bir dayanışma içinde olduklarını, eylem birliği yapacaklarını açıkladı. İtalyan çevreciler, giderek kangrenleşen sorunu La Hey'deki Uluslararası Adalet Divanı'na havale etmeyi de planlıyor.

Chanel'in vatanında, komşusunda onca gümbürtü koparken Brezilya'da çıt yok. Yeşili resmen tüketilen ülkenin sessizliği, tepkisizliği yürek sızlatıyor. Parfüm sektörünün cömertliği herşeyi unutturuyor. Kimin umurunda doğa, Amazon ormanları, bol oksijen, dünyanın iklimi? Çevre zararlısı parfüm önümüzdeki aylarda da renkli tartışmalara yol açacağa benziyor ve Chanel ile çevrecilerin kapışmasının nereye varacağı merakla bekleniyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!