Cezaevinde savaş

Güncelleme Tarihi:

Cezaevinde savaş
Oluşturulma Tarihi: Eylül 21, 1999 00:00

Haberin Devamı

Bayrampaşa Cezaevi'nde, Çakıcı'nın yeğeni Kenan Ali Gürsel'e Rizeli Hakan Çillioğlu tarafından ateş açılması sonucu ortalık savaş alanına döndü. Çıkan çatışmada 7 kişi ölürken, 3 kişi de yaralandı.

Fransa'da tutuklu bulunan Alaattin Çakıcı'nın yeğeni Kenan Ali Gürsel'e, Rizeli Hakan Çillioğlu tarafından ateş açılması üzerine Bayrampaşa Cezaevi savaş alanına döndü. Büyük firarları, isyanlarıyla ‘yol geçen hanına' dönen Bayrampaşa Cezaevi'nde Gürsel ve Çillioğlu'nun adamları arasında çıkan çatışmada Kenan Ali Gürsel'in de aralarında bulunduğu 7 mahkum ölürken Çillioğlu ile iki kişi de yaralandı. Kenan Ali Gürsel'in kaldığı koğuştaki bir kasada 5 trilyonluk döviz bulundu. Olaydan sonra açıklama yapan İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Ferzan Çitici, ‘‘Silah araması yapılacak mı’’ sorusunu ‘‘Şu aşamada gerek yok’’ diye cevaplandırdı.

Koridorda silahlar konuştu

Gece geç saatlerde Başsavcı Çitici imzasıyla yapılan yazılı açıklamaya göre olay şöyle gelişti:

Adam öldürme, cürüm işlemek için teşekkül oluşturmak suçlarından tutuklu olan Hakan Çillioğlu ile daha önce aynı koğuşta bulunurken bilinmeyen bir nedenle kavga ettiği Kenan Ali Gürsel'in arası açıldı. Bu olaydan sonra Çillioğlu ve iki adamı başka koğuşa alındı. Kenan Ali Gürsel dün dilekçe ile başvurarak cezaevi müdürü ile görüşmek istedi. Gürsel görüşmeden çıkarken, kafasını duvara vurarak yaraladığı için revire götürülen Hakan Çillioğlu ile koridorda karşılaştı. Silahını çeken Çillioğlu, Kenan Ali Gürsel'e 3 el ateş ederek vurdu. Bu olayı duyan iki tarafın adamları koridorun sonundaki kapı altına gelip burada silahlarını çekerek çatışmaya başladı. Çatışma sonunda Ferdi Heybet, Hüseyin Çalışkan, Hasan Taşkın, Bilal Coşkun, Murat Özlü, Eser Yalçın Özşahin ve Kenan Ali Gürsel öldü.

Silahlar cezaevine nasıl girdi

İmzasını taşıyan yazılı açıklamayı okuduktan sonra basın mensuplarının sorularını cevaplamaktan kaçınan Çitici, silahların içeri nasıl girdiğinin tespiti için Eyüp Cumhuriyet Savcılığı'nın soruşturma başlattığını söyledi. ‘‘İstifa etmeyi düşünüyor musunuz’’ sorusu üzerine sinirlenen Çitici, ‘‘O konuda başkaları karar veremez. Ben istifa etmeyi düşünmüyorum’’ dedikten sonra diğer soruları cevapsız bırakarak cezaevine girdi.

Gürsel'in idamı isteniyordu

Kenan Ali Gürsel, Nurullah Tevfik Ağansoy'un öldürülmesi, Borsacı Adil Öngen, Alaattin Çakıcı'nın yeğeni Savaş Çakıcı'nın öldürülmesine teşebbüs, Tansu Çiller'in eski komşusu Mehmet Üstünkaya'ya yönelik suikast girişimi için oluşturulan çetelere üye olduğu iddiasıyla hem İstanbul Ağır Ceza Mahkemesi’nde hem DGM'de yargılanıyordu. Ağansoy'un öldürülmesi olayından hakkında idam cezası istenen Gürsel'in Alaattin Çakıcı'dan aldığı talimatları yine Çakıcı'nın adamlarına ilettiği öne sürülüyor. İstanbul DGM'de ‘Cürüm işlemek için çete oluşturmak' suçundan yargılanan Gürsel'in 4 yıla kadar ağır hapis cezası ile cezalandırılması isteniyordu.

Altın tabancalı kabadayı

Yeraltı dünyasının ‘Altın Tabancalı' kabadayılarından Hakan Çillioğlu ile adamları Sapanca-Trabzon ve İstanbul'da 2 cinayet, 9 yaralama, 3 kurşunlama ve çok sayıda çek-senet, ihaleye müdahale, haraç alma olayına karışmakla suçlanıyordu. 14 ayrı suçtan hakkında gıyabi tutuklama kararı bulunan 26 yaşındaki Hakan Çillioğlu ve adamları, 26 Mart'ta Ankara'da yakalanmıştı. Çillioğlu'nun üzerinde ise özel olarak yaptırdığı altın kaplama tabanca bulunmuştu. Sanıkların sorgulamaları sonucu, 1998 yılında Bakırköy Regata Çilli Bar'da 1 kişinin öldürülmesi 2 kişinin yaralanması, çeşitli tarihlerde 7 kişinin yaralanması olaylarını gerçekleştirdikleri tespit edildi.

Baybaşin için de haraç almışlar

Çillioğlu'nun, 1998'de Sapanca'da ölü bulunan adamı Ahmet Bayrak'ı rakip gruptan biriyle konuştuğu için öldürttüğü belirtildi. Ayrıca Çillioğlu'nun birçok olaya bizzat karıştığı ve tetik çektiği ifade edildi. Sanıkların ayrıca, uluslararası uyuşturucu kaçakçısı Baybaşin ailesinden Naif Baybaşin'in isteği üzerine uyuşturucu anlaşmazlığından doğan 2.5 milyon marklık alacak tahsili de dahil birçok haraç alma, ihaleye müdahale, tehdit olayına karıştıkları bildirildi.

Bayrampaşa’da silahlar konuştu: 7 ölü, 3 yaralı

Bayrampaşa Kapalı Cezaevi'nde meydana gelen ve 7 kişinin ölümü, 3 kişinin de yaralanmasına yol açan kanlı çatışmanın ardından cezaevine takviye birlikler, polis ekipleri, ambulans ile itfaiye araçları sevk edildi. Ambulanslar yaralıları hastaneye taşırken, olayın duyulmasının ardından çok sayıda mahkûm yakını da cezaevinin önüne koştu. İçeri polisler bile sokulmazken mahkûm yakınlarına da herhangi bir bilgi verilmedi. Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk, Bayrampaşa Cezaevi'nde şu anda sukûnetin sağlandığını belirterek, olayın soruşturulması için 3 cumhuriyet savcısı ile 2 adalet müfettişinin görevlendirildiğini bildirdi.

Saral'ın yeğeninin korumasıydı

BAYRAMPAŞA'da çıkan olaylarda yaralanan hükümlülerden Hakan Çillioğlu, kamuoyuna hiç de yabancı değil. Hürriyet Gazetesi'nin 15 Mayıs 1999'da ‘‘Poliste Skandal’’ başlığıyla manşetten verdiği haberde, dönemin Ankara Emniyet Müdürü Cevdet Saral'ın çeşitli suçlardan aranan akrabalarının nasıl korunduğu anlatılıyordu. Saral'la dedeleri kardeş olan yeğeni Adem Halim Sarıalioğlu, geçtiğimiz mart ayında yakalanmış, ancak gıyabi tutuklama kararına rağmen serbest bırakılmıştı. Adem Halim Sarıalioğlu'yla birlikte, yakın koruması Hakan Çillioğlu da yakalanmıştı. Çillioğlu hakkında, ‘‘Cürüm işlemek üzere silahlı teşekkül oluşturmak, adam öldürmek, yaralamaya azmettirmek’’ gibi 12 ayrı suçtan hakkında tutuklama kararı bulunuyordu. Adem Halim Sarıalioğlu'nun bürosuna baskın yapan polis, 1 Kalaşnikof, 1 Scorpion marka otomatik silah, 11 tabanca, 245 fişek, 1 çelik yeleğe el koydu. Hakan Çillioğlu, Ankara Emniyeti'nde verdiği 28 Mart tarihli ifadesinde, Adem Halim Sarıalioğlu'nun korumalığını yaptığını, polisin baskın sırasında ele geçirdiği silahların tümünün kendisine ait olduğunu, silahlı teşekkül kurduğunu söylemişti.

Cezaevi müdürü barıştırmak istedi

Çakıcı'nın yeğeni Kenan Ali Gürsel'i öldüren Hakan Çillioğlu ilk ifadesinde ‘‘Kenan'la müdürün kapısının önünde karşılaştık. Bana silah çekti. Aramızda itiş-kakış oldu. Tabancayı kaptım. Hedef gözetmeden rastgele ateş ettim’’ dedi. İddiaya göre Gürsel ile Çillioğlu'nun kapışmasına neden olan olaylar şöyle gelişti: Sedat Peker Kırşehir Cezaevi'ne nakledilirken, himayesine aldığı Hakan Çillioğlu'na ‘‘Artık buranın ağası sensin’’ dediği belirtildi. Bunun üzerine Kenan Ali Gürsel ile Hakan Çillioğlu'nun arasının açıldığı ifade edildi. 10 gün önce koğuşa adamları ile birlikte giden Gürsel'in Çillioğlu'nu adamlarının yanında tokatladığı iddia edildi. İki grup arasındaki gerginliği gidermek için cezaevi müdürünün dün iki tarafı odasına çağırıp barıştırmak istediği, bu sırada çatışma başladığı öne sürüldü.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!