Ceylanlar gözaltında

Güncelleme Tarihi:

Ceylanlar gözaltında
OluÅŸturulma Tarihi: Eylül 04, 2001 11:14

Bank Kapital bünyesindeki yolsuzluk iddiaları üzerine DGM tarafından başlatılan soruşturma kapsamında bankanın eski sahibi Mahmut Ceylan ve kardeşi İzzet Ceylan gözaltına alındı.

Haberin Devamı

İstanbul DGM Cumhuriyet Başsavcılığı'nın, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'na devredilen Bank Kapital'le ilgili yürüttüğü soruşturma kapsamında, bankanın eski Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Ceylan'ın da aralarında bulunduğu 11 kişi gözlem altına alındı.

SORGULARI BAÅžLADI

İstanbul DGM Cumhuriyet  Başsavcılığı’nın başlattığı Bank Kapital T.A.Ş. soruşturması  kapsamında Ankara ve İstanbul’da gözlem altına alınanların polisteki sorgularına başlandı.

İstanbul DGM Cumhuriyet Başsavcılığı’nın talimatıyla Ankara’da  gözlem altına alınan İzzet Ceylan, Aydın Ceylan, Yalçın Gündüz, Sinan  Soytutan, Ali Çelen, Ceyhan Baytur ve Metin Aksu, uçakla İstanbul’a  getirildi.

Bu kişiler, İstanbul’da gözlem altına alınan bankanın eski Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Ceylan ile Yönetim Kurulu üyeleri ve  yöneticileri olan Ayhan Ceylan, Sibel Sonuş, Sevil Emine Tel, Turan  Ceylan ve Levent Uğurlu’nun da aralarında olduğu diğer 8 kişiyle  birlikte Mali Şube Müdürlüğü’nde sorguya alındı.

Haberin Devamı

Sorgulama işleminin, „Cürüm işlemek amacıyla teşekkül  oluşturmak“, „Nitelikli dolandırıcılık“ ve „Zimmet“ suçları  kapsamında yapıldığı öğrenildi.

DGM Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yürüttüğü soruşturma kapsamında  gözlem altına alınanların sayısının artabileceği bildirildi.

YÖNETİCİLERİN DE GÖZALTINA ALINMASI BEKLENİYOR

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu murakıplarının hazırladığı rapor doÄŸrultusunda soruÅŸturma yürüten Ä°stanbul DGM Cumhuriyet BaÅŸsavcılığı, 27 Ekim 2000 tarihinde Fon'a devredilen ve daha sonra Sümerbank çatısı altında birleÅŸtirilen Bank Kapital T.A.Åž. yöneticilerinin gözlem altına alınması için polise yazı gönderdi.Â

Bu yazı üzerine bankanın eski Yönetim Kurulu BaÅŸkanı Mahmut Ceylan'ın da aralarında bulunduÄŸu 10 kiÅŸi, Ä°stanbul Mali Åžube Müdürlüğü ekiplerince gözlem altına alındı.Â

Bu arada, İzzet Ceylan'ın da Ankara'da gözaltına alınmasıyla gözaltına alınan kişi sayısı 11'e ulaştı. İzzet Ceylan'ın soruşturmanın yürütüldüğü İstanbul'a gönderildiği bildirildi.

BANKAYI 280 TRİLYON ZARARA UĞRATMAKLA SUÇLANIYORLAR

DGM Cumhuriyet Savcılığı'nın yürüttüğü soruÅŸturma kapsamında, BankKapital'de off-shore dolandırıcılığı olmadığı, ancak var olan ÅŸirketlere kredi verilmesi ve daha sonra bu kredilerin grup ÅŸirketlerine kaydırılması iÅŸlemine rastlandığı, bu ÅŸekilde verilen usulsüz kredilerle bankanın 280 trilyon lira zarara uÄŸratıldığı iddia ediliyor.Â

Yönetim Kurulu Başkanlığı'nı Mahmut Ceylan'ın yaptığı, 624 personelin çalıştığı ve 1'i yurtdışında olmak üzere 31 şubesi bulunan Bank Kapital T.A.Ş., BDDK tarafından 27 Ekim 2000 tarihinde Etibank'labirlikte TMSF'ye devredilmişti.
 
Daha sonra, TMSF yönetiminde bulunan Egebank, Yurt Ticaret ve KrediBankası, T. Tütüncüler Bankası YaÅŸarbank, Bank Kapital, ve Ulusal Bank; Sümerbank ile birleÅŸtirilerek ilk geçiÅŸ bankası oluÅŸturulmuÅŸtu. Bunun ardından Sümerbank'ın hisselerinin, Oyak Grubu'na devredilmesiyle ilgili anlaÅŸma gerçekleÅŸtirilmiÅŸti.Â

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!