Çevre için Porsche’mi sattım özel uçağa asla binmiyorum

Güncelleme Tarihi:

Çevre için Porsche’mi sattım özel uçağa asla binmiyorum
Oluşturulma Tarihi: Kasım 15, 2007 00:00

TNT CEO’Su Peter Bakker, küresel ısınmaya karşı gösterdiği büyük çabayı "Porsche’mi sattım. Şimdi hibrid (benzinli-elektrikli) araç kullanıyorum. Herkes şoke oldu. Özel uçak kullanmıyorum. Ayrıca yeşil ve ekolojik bir ev inşa ettiriyorum" diyerek anlattı.

TNT CEO’su Peter Bakker, küresel ısınmaya karşı gösterdiği büyük çabayı "Porsche’mi sattım. Şimdi hibrid araç (hem benzinle, hem elektrikle çalışıyor) kullanıyorum. Herkes şoke oldu. Özel uçak kullanmıyorum. Ayrıca yeşil ve ekolojik bir ev inşa ettiriyorum" sözleriyle açıkladı. TNT’nin son sosyal sorumluluk girişiminin küresel ısınmaya karşı "planet me" (ben gezegeni) olduğunu söyleyen Bakker şöyle devam etti: "Biz de 2009 yılında enerji kullanmadan enerji sağlayacak ofis binaları yapacağız. Bu binaları şehrin değişik yerlerinde konumlandırarak çalışanlarımızın evine yakın ofiste çalışmasını sağlayacağız. Karbondioksit konusunda hassas davranmayan şirketler 2012’de belki de kapıya kilit vuracaklar. Porsche, Volkswagen’i bu nedenle alıyor. Ortalama hız limitini 140’a indirmeye çalışıyor."

SORUMLU BÜYÜMELİSİNİZ: Batıda hükümetlerin küresel ısınmayı inkar ettiğini vurgulayan, Türkiye’nin burada adı çok fazla geçen bir ülke olmadığını söyleyen Bakker "Türkiye’de ekonomi bu şekilde büyümeye devam ederse, bu listeye dahil olabilirsiniz. Türkiye, Çin, Brezilya ya da Hindistan gibi ülkeler, biraz daha sorumluluk sahibi bir şekilde büyürler ve batı standartlarını uygularlarsa dünya daha güvenli bir yer olacak" dedi.

TÜKETİCİ ÇEVREYE DUYARLI: TÜSİAD ve KalDer tarafından "Küresel Rekabet ve Dünya Vatandaşlığı" başlığı ile düzenlenen 16’ncı Kalite Kongresi’nde konuşan Bakker, küresel ısınma sorunu nedeniyle tüketicilerin artık bir ürünün üretimi ve ulaştırılması sürecinde ne kadar karbon emisyonuna neden olduğunu araştıracağı yeni döneme girildiğine dikkat çekti. Bakker, "Bir süre sonra ürün etiketlerinde karbon emisyonu da yer alacak. Çin, Avrupa’ya uzak olduğu için bu dönemde üreticilik gücünü kaybedebilir. Türkiye gibi Avrupa’ya yakın ülkeler bunu avantaja dönüştürebilir" dedi.

SIFIR EMİSYON İSTİYORUZ: TNT Türkiye faaliyetleri için ilk iki hibrid aracı getirdiklerini belirten Peter Bakker şunları söyledi: "Sıfır karbondioksit emisyonu yapan ulaştırma şirketi olmak istiyoruz. Ancak bunu nasıl yapacağımız konusunda bir fikrimiz yok. Şimdilik tüm taşıtlarımızda hibrid uygulamasına geçemeyiz. Çünkü henüz bunun bir kazanma formulü yok. Bizim kamyonlarımız nakliye aracı oldukları için çok uzun saatler yol alıyor. Hibrid böylece çözüm olmaktan çıkıyor. Hibrid yerine ikinci nesil bioyakıtlara yönelebiliriz" dedi. Bakker, "TNT olarak tümüyle elektrikle çalışan 50 taşıtı test ediyoruz. 150 millik çap içinde bu taşıtlarla gidip geliyoruz. Şehir içi nakliyelerde bu aracı kullanabiliriz. Sadece birkaç yılımızı alır" dedi.

FORMULA YERİNE ÇOCUKLARA YEMEK: 2007’de sosyal sorumluluk projelerine 10 milyon Euro ayırdıklarını aktaran Bakker, "2001’de 8 milyon Euro’ya Formula yarışlarında sponsor olabilirdik. Ancak biz her 5 saniyede bir çocuğun açlıktan öldüğünü göz önüne alarak çocuklara yemek taşımayı tercih ettik" dedi.

Yollarınız sıkışık olmasa lojistik merkezi olurdunuz

PETER Bakker, yakın dönemde Türkiye’yi büyük fırsatların beklediğine dikkat çekerek, "Türkiye Doğu ve Batı arasında önemli bir bağlantı merkezi. Ancak, havaalanı ve yollarınız çok sıkışık. Eğer bu kadar kalabalık olmasa doğu ve batı arasında lojistik merkezi de olabilirsiniz. Türkiye’nin lojistik merkezi olması konusunda Dubai’ye çok yakın. Dubai olduğuna göre, Türkiye de böyle bir pozisyon geliştirebilir diye düşünüyorum" diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!