Çetin bize ters gelmez

Güncelleme Tarihi:

Çetin bize ters gelmez
Oluşturulma Tarihi: Ekim 16, 1997 00:00

İsmet SOLAK
Haberin Devamı

Refahyol döneminde, Türkiye Cumhuriyeti'nin yurtdışındaki imajının çok yıprandığı açık seçik ortaya çıkıyor. Hem Orta Asya Türk Cumhuriyetleri'nde, hem de Avrupa ülkelerinde çok şey yitirdiğimiz şimdi daha iyi görünüyor.

Zaten Başbakan Mesut Yılmaz'ın ilk gezisini Orta Asya'ya, ikinci gezisini Almanya'ya yapması ile Başbakan Yardımcısı Bülent Ecevit'in yıllar sonra ilk yurtdışı gezisini İskandinav ülkelerine yapmalarının nedeni de bu imajın düzenlenmesinden kaynaklanıyor. Yani, yitirilen itibar lobi paylaşımıyla geri alınmaya çalışılıyor.

Ecevit, İsveç'teki son geceyi Dışişleri Bakan Vekili ve Kalkınma Bakanı Pierre Shorri'nin evinde geçirdi. Bayan Shorri, Ecevitler'in çok eski bir aile dostu. Mutfağa bizzat kendi girip, eliyle hazırladığı yemekleri yine kendisinin servis yaptığını duyduk.

Gazetecileri ise, İşçi Federasyonu Başkanı Yaşar Pektaş ve Rahim Kulbay bir Türk lokantasına götürdüler. Burası Kululu Rahim ve Lokman Kulbay kardeşlerin işyeri.

Zaten Türklere ait 2 bini aşkın işyeri olmuş. Çoğu lokanta, market ve büfeler... 1960 sonrasında geçim nedeniyle gelenlere, Kulu ve Cihanbeyli ilçelerinin kırsal alanından göçenler eklenmiş. Sonra, siyasi mülteci olarak Asuri ve Süryani kökenli Türk vatandaşları bunlara eklenmiş. 12 Eylül darbesinden sonra politik mülteciler de katılınca Türkiye'den gelenlerin sayısı 70 bine ulaşmış. Sonuçta, İsveç nüfusuna 15 bin 77 kişi eklenmiş.

Finlandiya'ya uçarken mevsimin ilk karı ile Stockholm'den uğurlandık. Uçakta TBMM Başkanlık seçimindeki son oylama sonuçlarını Ecevit'e sorduk:

‘‘Kamran İnan bizim için sorun olmaz. Kalemli de olmaz’’ deyince, ‘‘Hikmet Çetin'in şansı yok mu?’’ sorusuyla karşılaştı. Gülerek, ‘‘Çetin de bize ters gelmez. DSP olarak en rahat parti biziz’’ karşılığını verdi.

Fin Parlamentosu'nda Dış İlişkiler Komisyonu üyeleriyle bir araya gelen Ecevit, daha sonra Başbakan Lipponen ile heyetlerarası görüşmelere girdi.

Ecevit, bugün Ankara'ya dönecek. Kasım'daki DSP kurultayından sonra da yine iki İskandinav ülkesine; Danimarka ve Norveç'e gidecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!