Çeteler büyük sorun

Güncelleme Tarihi:

Çeteler büyük sorun
Oluşturulma Tarihi: Eylül 20, 1998 00:00

Haberin Devamı

Türkiye'nin en büyük sorununun çeteler olduğunu belirten Başbakan Mesut Yılmaz, ‘‘Bunları yok etmeden hiçbir önemli meselemizi çözemeyiz’’ dedi. Yılmaz, mücadeleyi sonuna kadar sürdüreceğini söyleyerek, ‘‘Çeteler, kamu görevlilerinin büyük desteğiyle, Susurluk öncesi devlet yönetimini ele geçirme noktasına geldiler’’ diye konuştu.

Başbakan Mesut Yılmaz, Türkiye'nin en büyük sorunun çetelerle mücadele olduğunu belirterek, Susurluk öncesinde çetelerin hedef büyüterek, devlet yönetimini ele geçirme, devleti teslim alma noktasına geldiklerini söyledi. Yılmaz, ‘‘Bunların devlet ve siyasetteki uzantılarını yok etmeden, ülkemizin önemli hiçbir meselesini çözmek mümkün değildir’’ dedi. Çetelerle mücadele konusunda dün bir basın toplantısı düzenleyen Yılmaz, organize suç örgütlerinin nasıl çalıştıklarını da anlattı. ‘‘Bugün tam anlamıyla organize bir suç hareketiyle karşı karşıya olduğumuz açıktır’’ diyen Yılmaz, 1960'lı yıllarda başlayan bu tür suç hareketlerinin, 1990'lı yıllarda dev boyutlara ulaştığını vurguladı ve şu bilgileri verdi:

HEDEF DEVLET

Bu örgüt mensupları arasına bazı devlet görevlileri de katılmıştır. Elde ettikleri güç ve imkanlar, organize suç gruplarını azdırmış, Susurluk öncesinde gelinen hedef devlet yönetimi olmuş, siyasi destek sayesinde de devletteki güçlerini artırmışlar.

PKK BESLİYOR

Bu örgütlerin kiminin varlık ve beslenme kaynağı PKK terörü. Bu örgütlerde yer alan kimi kamu görevlilerinin, terörle mücadele görüntüsü altında, uyuşturucu kaçakçılığı ve diğer yasadışı işlerle uğraştıkları bugün ortaya çıkmıştır.

ÖNCE BU MESELE

Önemli ülke meselelerinin çözümünde ilk adım, cüretleri devleti teslim almaya kadar varan çetelerin ortadan kaldırılmasıdır. Bunların devlet ve siyasetteki uzantılarını ortadan kaldırmadan ülkemizin önemli hiçbir meselesini çözmek mümkün değildir. Gerek şahsım, gerekse başında bulunduğum hükümet, kamuoyunun da desteğiyle, her türlü organize suç örgütüyle mücadeleyi, öncelikli görev olarak benimsemiştir.

SUSURLUK RAPORU SONRASI

Susurluk raporundan hareketle kumarhanelere verilen izinlerle ilgili oluşturulan heyet incelemelerini tamamlamış, idari önlemler ve soruşturma safhasına geçilmiştir. Kumarhane işletmecilerinin vergi ve muhasebe kayıtları incelemeye alınmıştır. Emniyet Genel Müdürlüğü'ne hibe edilen kaydı ve akibeti muğlak silahlar konusunda aralarında bir siyasinin de bulunduğu sorumlular hakkında Memurin Muhakematı Kanunu'na göre soruşturma emri verilmiş, ilgililer hakkında fezleke düzenlenmek üzeredir. Azerbaycan'daki darbe girişiyli ilgili inceleme sonuçlanmak üzeredir. Kaçırılan veya öldürülen, yasadışı işlere bulaşmış bazı kişilerle ilgili incelemeler devam etmektedir. Bazı kamu bankalarıyla bazı kumarhane işletmecilerinin yurt dışına uzanan ilişkileri hususundaki inceleme ve soruşturmalar, derinleştirilerek yürütülmektedir.

UYUŞTURUCU

Geçtiğimiz bir yılda, 2 bin 595 olayda, 5 bin 909 sanık güvenlik güçlerimizce yakalanmış, 13 ton 634 kilo uyuşturucu madde ele geçirilmiştir. Sadece geçen yıl ülkemizde ele geçirilen uyuşturucu miktarı, dünyada yakalanan eroinin yüzde 38'ine, Avrupa'da yakalananın yüzde 54'üne tekabül etmektedir.

YAKALANANLAR

Geçmiş dönemde hesaplaşmalarını kamuoyu huzurunda yapan, medyada şov yapmaya yeltenen, ülke içindeyken dahi ele geçirilemeyen bu şahısların, bizim dönemimizde yakalanmış olmalarının anlamını takdirlerinize sunuyorum. Yurt içinde, 24 ilde yapılan 124 operasyonda, 723 kişi yakaldığını. bunlardan 579'unın tutuklandığını bildirdi.

İKİYÜZLÜ TAVIR

Devlet, millet ve ülke menfaati, vatanseverlik, ülkenin ve milletin bölünmez bütünlüğü gibi değerler, organize suç örgütü mensupları ile bunların siyasi hamileri tarafından kullanılmaya çalışılmıştır. Bu ikiyüzlü tavırları, ibret ve derin bir üzüntüyle seyrediyoruz.

MASKELİ SİYASETÇİLER

Bu istismarcı menfaat gruplarının ve maskeli siyasetçilerin etkinlikleri, doğrudan devletin itibarını zedelemiş, devleti bir çürüme sürecine doğru sürüklemiş, milletimizin fertlerini can güvenliğinden endişe eder hale getirmiştir.

DEVLET İÇİN KURŞUN

Sözüm ona devlet için sıkılan kurşunların, dönüp dolaşıp devletin ve milletin bağrına saplandığı artık aşikardır. Herkes bunu böyle görüp, teslim etmelidir. Çeteleri kökünden temizlemek için, mletimizden tam destek istiyoruz.

PARTİLERE ÇAĞRI

Meclis'te grubu bulunan tüm partileri, tüm milletvekillerimizi, örgütlü suçlarla mücadele kapsamındaki yasa çalışmalarımıza samimiyetle destek olmaya çağırıyorum.

Yeşil devletin hedefi

Devlet açısından hedef durumundadır. Özel çalışma grubunun da hedeflerindendir. MİT ile Emniyet'ten 4'er kişilik 2 özel tim peşinde. Maalesef bugüne kadar ele geçirilmesi mümkün olmadı. Bir hafta kadar önce kardeşi, Romanya'da öldürüldüğü yolunda ihbarda bulundu. Ancak doğru olmadığını tesbit ettik. Arama çalışmaları devam ediyor. Bu kişiyle ona yardımcı olanların faaliyetlerinin araştırılması görevini MİT'e, yakalanmaları görevini de Emniyet'e verdim. Ben şu anda görevimi yaptım. İnanıyorum ki, bu kurumlar diğer konulardaki gibi bu konuda da görevini en iyi şekilde yapacaklardır.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!