Çetecilere af yok

Güncelleme Tarihi:

Çetecilere af yok
Oluşturulma Tarihi: Ekim 27, 2000 00:00

Haberin Devamı

Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk, gazetecilerin af konusundaki sorularını yanıtlarken, affın kapsamında çete suçlarının olmadığını söyledi. Türk, affın yanısıra, ceza sistemini ve cezaevlerinde hukuki altyapıyı da değiştireceklerini belirtti.

Bakan Türk, gazetecilerin afla ilgili sorularına ''Ben şimdiye kadar hep takvim vermekten kaçındım. Affın çıkması konusunda ilke olarak bir görüş birliği var. Bu görüş birliğinin şimdi affın gecikmesine neden olan görüş ayrılığının giderilmesi konusunda da gösterilmesini bekliyorum. Bu sağlandığı takdirde, af kanunu çok kısa bir süre içinde TBMM'den çıkabilir'' yanıtını verdi.

Af kanunu ilk kez ortaya çıktığı zaman, ''Bu af kanunundan şu kişiler de yararlanacak'' şeklinde basında çıkan yazıların kanunun kaderini olumsuz etkilediğini belirten Türk, ''O nedenle, konuları daima ilke düzeyinde düşünmeliyiz. Kişiler göz önünde bulundurularak değil, adalet ilkeleri göz önünde bulundurularak tartışmakta yarar var'' dedi.

Bakan Türk, ''Çete suçlarına af yok denebilir mi?'' şeklindeki bir soruya da ''Elbette yok'' yanıtını verdi.

Ceza sistemi de değişecek

Affın yanısıra, ceza sistemini ve cezaevlerinde hukuki altyapıyı da değiştireceklerini belirten Bakan Türk şunları söyledi: Türk, şunları söyledi: ''Örneğin, Terörle Mücadele Kanunu'nun 16. maddesini değiştirerek,F tipi cezaevlerinde barındırılan hükümlü ve tutukluların iş atölyelerinde birlikte çalışmalarına, çok amaçlı spor salonlarında birlikte spor yapmalarına, kültürel ve toplumsal etkinliklerde bulunmalarına, kütüphanede, okuma salonunda birlikte kitap ve gazete okumalarına imkan veren ve disiplin cezası almamış hükümlü ve tutukluların açık görüş yapmasını hükme bağlayan bir yeni kanun tasarısı hazırladık. Ayrıca, bütün cezaevlerinin, toplumda saygınlıklarıyla tanınmış, tıp, hukuk, eğitim ve sosyoloji alanlarında güvenilir kişilerden oluşan izleme kurullarınca sürekli denetlenmesini, bu kişilerin istedikleri zaman ceza ve tutukevlerine giderek, buradaki yaşam koşullarını yerinde tespit etmelerini, tutuklu ve hükümlülerin şikayetlerini dinlemelerini öngören bir kanun tasarısı hazırlamış durumdayız.''

Ceza sisteminde bir yenilik olarak da, hürriyeti bağlayıcı cezaların infazında karşılaşılan hukuki sorunların hakim kararı ile çözümü için başka bir kanun tasarısı daha hazırladıklarını vurgulayan Türk, böylece cezanın infazı bakımından ortaya çıkacak olan herhangi bir hukuki sorunun, infaz hakimleri tarafından karara bağlanacağını anlattı.

Cezaevinde alo dönemi

Kısa bir süre sonra cezaevlerinde ankesörlü telefon uygulaması başlatmak istediklerini de ifade eden Türk, ''Böylece hükümlü ve tutuklular yakınları ile daha kolayca haberleşmek olanağını bulacaklardır'' şeklinde konuştu.

Ceza ve tutukevleri personelinin görevlerini daha iyi yapabilmesi için 7 eğitim merkezi kurduklarını belirten Türk, bu eğitim merkezlerinde personelin ceza infaz hukuku ile bedensel ve toplumsal sporlar yanında insan hakları dersleri de göreceklerini söyledi. Böylece, ceza ve tutukevlerinde insan haklarına saygının büyük ölçüde gerçekleştirileceği bir ortam yaratacaklarını anlatan Türk, ''O bakımdan, hiç kimsenin yersiz birtakım kaygılarla açlık grevlerine girmesi doğru değildir. Ben, cezaevlerindeki bütün hükümlü ve tutukluların sağduyulu davranmalarını ve bu anlamsız protestoyu, hiçbir yarar sağlamayacağını bilerek sona erdirmelerini bekliyorum'' dedi.
Siyasilerin birinci gündemi af

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!