Çeteci memura ağır ceza

Güncelleme Tarihi:

Çeteci memura ağır ceza
Oluşturulma Tarihi: Ocak 24, 1998 00:00

Haberin Devamı

Adalet Bakanlığı tarafından çetelerle mücadele için hazırlanan yasa tasarısı, Bakanlar Kurulu'na gönderildi. Yasaya göre, sadece çete üyesi olmaya 3-6 yıl hapis cezası verilecek. Suç faili, kamu görevlisiyse ceza üçte birden yarıya kadar artacak.

Çetelere mücadele için hazırlanan yasa tasarısı Bakanlar Kurulu'na gönderildi. Tasarı, sadece çete üyesi olmaya 3-6 yıl hapis cezası öngörüyor ve çeteyle çıkar ilişkisi kuran kamu görevlilerine verilen cezayı yarı yarıya artırıyor. Adalet Bakanlığı tarafından hazırlanan ancak yaklaşık 4 aydır Maliye, İçişleri ve Adalet bakanlıkları arasındaki anlaşmazlıklar nedeniyle sonuçlandırılamayan tasarıyı, üç bakanlığın bürokratları Pazartesi günü uzlaşmaya vararak Adalet Bakanı Oltan Sungurlu'ya teslim ettiler. Sungurlu da, metni Bakanlar Kurulu gündemine girmesi için hemen Başbakanlığa gönderdi. ‘Bazı Örgütlü Suçlarla Mücadele Kanun Tasarısı’ başlıklı ve 18 maddeden oluşan tasarı, şu önemli düzenlemeleri getiriyor:

CEZALAR

Adı ne olursa olsun, açık veya gizli bu tür suç örgütlerini kuran, yöneten, örgüt adına faaliyette bulunan, bilerek hizmet yüklenenlere sadece bu nedenle, 3 yıldan 6 yıla; üye olanlara 2 yıldan, 4 yıla kadar ağır hapis cezası verecek. Örgüt silahlı ise verilecek ceza üçte birden yarıya kadar artırılacak. Silahlı eyleme girişilmiş bulunmasa bile, silah veya patlayıcı madde bulundurulması halinde örgüt silahlı sayılacak. Suç faili, kamu görevlisiyse ceza üçte birden yarıya kadar artacak. Çete üyelerine, üyelik dışında işlenen suçlardaki cezalar da, üçte birden yarıya kadar artırılacak.

DİNLEME

Örgüt üyelerinin; örgüte yardım, yataklık, aracılık yapanların telefon, faks, bilgisayar gibi yazılı, sözlü iletişimleri dinlenebilecek. Dinleme en çok 3, en fazla 6 ay yapılabilecek.

AJAN KULLANMA

Bu suçlarda ajan kullanılabilecek. Ajan gözetlemek, izlemek, örgüte ilişkin her türlü araştırmada bulunmak, delil toplamakla yükümlü olacak; örgüt içinde görevini yerine getirirken, suç işleme dışında, her türlü hukuki işlem yapabilecek; kimliği gizlenecek ve gerekirse ailesiyle beraber özel korumaya tabi tutulacak.

GİZLİ İZLEME

Çete suçu işlediklerinden kuşku duyulanların konut, ikametgah veya kamuya açık yerlerdeki her türlü etkinlikleri, teknik araçlarla gizlice gözetlenebilecek, izlenebilecek; ses veya görüntü kaydı yapılabilecek; resmi, özel kayıtlarla bilgisayar verileri incelenebilecek.

MALVARLIĞINA EL KOYMA

Bu suçlarla elde edildiği yönünde belirti olan hak ve alacaklar üzerindeki hak ve tasarruf yetkisi kaldırılabilecek; banka, diğer kişi veya kuruluşlar üzerindeki kiralık kasa mevcutları da dahil hak ve alacaklar, mal, kıymetli evrak ve değerler zaptedilebilecek.

TANIK KORUMA

Tanık ikametgahı değiştirilebilecek, kimliği soruşturmanın her aşamasında gizli tutulacak, kimliğinin açıklanması zorunluluğu halinde tanık koruma programı uygulanacak.

YURTDIŞI YASAĞI

Örgüt üyelerinin yurtdışına çıkışına savcılar hemen yasak koyabilecek.

GİZLİLİK

DGM tarafından bakılacak bu davaların soruşturmasındaki gizliliği ihlal edenlere 6 aydan, 1 yıla kadar hapis cezası verilecek.

PİŞMANLIK

Suçun işlenmesinden sonra, takibattan önce veya hazırlık tahkikatı sırasında bilgi vererek, suçluluların yakalanmasına yardım edenlerin cezaları sekizde bire kadar indirilecek.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!