Cesur Vali'den yürekli sözler

Güncelleme Tarihi:

Cesur Validen yürekli sözler
Oluşturulma Tarihi: Ocak 11, 1998 00:00

Haberin Devamı

Renkli kişiliği ve sivri sözleriyle tanınan Erzincan Valisi Recep Yazıcıoğlu, Cumhurbaşkanı Demirel, TBMM Başkanı Hikmet Çetin, Başbakan Yardımcısı İsmet Sezgin ve İçişleri Bakanı Murat Başesgioğlu'nun da katıldığı Türk İdareciler Günü'nde siyasileri ağır bir dille eleştirdi. İllerdeki bürokrat atamalarından yakınan Yazıcıoğlu, ‘‘Türkiye'de 15-20 yıldır sabah erken kalkan müdür oluyor. Taşlar oynamış, sistemin çivisi çıkmış’’ dedi. Yazıcıoğlu'nun sözleri Sezgin ve Başesgioğlu'nu kızdırdı.

Türk İdareciler Derneği'nin Vakıflar Bankası Genel Müdürlüğü'nde düzenlediği toplantıda konuşan Yazıcıoğlu, illerdeki bürokrat atamalarında valilerin değil parti başkanlarının sözünün geçtiğini söyledi.

ERKEN KALKAN MÜDÜR

Politikacı ile çatışan bürokratın hep kaybettiğini savunan Yazıcıoğlu, ‘‘Bürokrat-politikacı çatışır, bürokrat kaybeder. Bürokrat, çatışsa koltuğu, çatışmasa itibarı gider. Bürokrat ne yapsın, görmez, duymaz, makamında oturur. Sütre gerisine çekilir’’ dedi. Demirel'in, ‘Hantal devlet’ sözlerini anımsatan Yazıcıoğlu, Türkiye'de 15-20 yıldır ‘‘Sabah erken kalkanın müdür olduğunu’’, kaydetti ve ‘‘Taşlar oynamış, sistemin çivisi çıkmıştır’’ diye konuştu. Siyasilere, ‘‘Gelin yetkilerinizi daraltın, yerel yönetimlere, halka yetkinizi verin’’ çağrısı yapan Yazıcıoğlu, ‘‘Sistem tepeden tırnağa ıslaha muhtaçtır. Taşların yerine konulmasını, etkin bir idarenin oluşturulmasını diliyoruz’’ dedi.

BAKANLAR SİNİRLENDİ

Ancak Yazıcıoğlu'nun sözleri Sezgin ile Başesgioğlu'nu kızdırdı. İsim vermeden Yazıcıoğlu'nu yanıtlayan Başesgioğlu, ‘‘Siyasetçiler köprü görevi gören kişidir. Bunu valinin idare hakkına müdahale olarak görmemek lazım. Bu toplumsal talepleri sizlere ileten siyasi parti yöneticilerine bu anlayış içinde bakmak lazım. Aksi halde tüm sosyal taleplere devletin kapısını kapatmış olursunuz’’ dedi. Sezgin ise ‘‘Kendisini iyi yetiştiren, saygınlığını koruyan, devleti arkasında hisseden bir valinin, böyle şikâyetlere başvurmasına gerek yok’’ diye konuştu.

Bakan-vali tartışmasına noktayı Demirel koydu. Demirel, çok partili rejime ve demokrasiye tümüyle alışmamış, kurumlar arasında ahengi sağlamamış yerlerde sürtüşme ve şikayetlerin doğal olduğunu hatırlatarak Yazıcıoğlu'na hak verirken, ‘‘Münferit misalleri genelleştirmek yanlıştır’’ sözleriyle de bakanlara destek verdi. Bu arada ‘Yılın İdarecisi’ seçilen Bolvadin Kaymakamı Mehmet Yılmaz'a ödülünü Demirel verdi. Ayrıca 50 yılını dolduran idarecilere de şilt verildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!