CERN’deki büyük deneyin Dünya’ya hiçbir zararı yok

Güncelleme Tarihi:

CERN’deki büyük deneyin Dünya’ya hiçbir zararı yok
Oluşturulma Tarihi: Eylül 13, 2008 00:00

Türkiye Atom Enerjisi Kurumu (TAEK) Başkan Yardımcısı Ali Tanrıkut, başladığı andan itibaren kuşkulara neden olan CERN’deki deneyin, dünyada depremlere ya da büyük kara deliklere neden olacağı söylentilerini yalanladı.

Tanrıkut, CERN’deki deneyin aylarca süreceğini bildirdi. Tanrıkut, şu açıklamayı yaptı:

"Proton-proton etkileşmesi ilk defa yapılan bir şey değil. Sadece bu kadar yüksek enerjide ilk defa yapılıyor. Çarpışmanın meydana gelmesiyle dünyada büyük kara deliklerin açılacağı, bunun dünyaya büyük zararlar vereceği ya da şu günlerde meydana gelen depremlerin CERN’deki deneyle bir ilgisi olduğu söylentileri tamamen magazin. Proton-proton çarpışması, mikroskobik ölçülerde kara delikler açacak, ama bu kesinlikle dünyaya zarar verecek bir şey değil. Orada 8-10 bin bilim insanı çalışıyor ki bunların bir kısmı Türk. Deney aylar alacak. Hatta verilerin toplanması önümüzdeki 10 seneyi bile bulabilir. Bu deneyi insanlara gerçekten doğru anlatmakta fayda var."

"Zamanın Kısa Tarihi" gibi popüler kitapları Türkçeye de çevrilen ünlü fizikçi Stephan Hawking de deneyin dünya için tehlike olduğu yolundaki iddiaları saçmalık olarak niteledi. Hawking, bu tür endişelerin bilgisizlikten kaynaklandığını ve deneyin güvenli olduğunu söyledi.

12 Avrupa ülkesinin 1954’te, ABD’yle nükleer rekabet amacıyla kurduğu Avrupa Konseyi Nükleer Araştırma Merkezi CERN’in bugün 20 üyesi var. 80 ülkeden yaklaşık 6500 bilim adamının çalıştığı CERN’deki deneye, Türkiye’nin de aralarında bulunduğu Avrupa ülkelerinin yanı sıra ABD, Hindistan, Rusya ve Japonya da katılıyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!