Ceptelinizin İnternet ayarlarını kolayca yapın

Güncelleme Tarihi:

Ceptelinizin İnternet ayarlarını kolayca yapın
Oluşturulma Tarihi: Şubat 11, 2005 01:17

Kimi kullanıcılara cep telefonundan İnternet’e bağlanmak gereksiz gibi görünebilir. Fakat WAP ve GPRS teknolojisini barındıran telefonların en azından bağlantıya hazır hale getirilmesi büyük kolaylıklar sunuyor.

Cep telefonu ile İnternet’e nasıl bağlanılacağı ve neler yapılacağını sizler için adım adım inceledik.

Olmadık zamanda küçücük bir bilgi kırıntısının nasıl insanı meraktan çatlattığını herkes bilir. Bir isim mesela. Dilimizim ucundadır fakat çıkmaz. Böyle durumlarda ya bir bilene danışırız, ya da bilgisayarın karşısına geçip merakımızı İnternet sayesinde gideririz. Fakat her zaman böyle bir arkadaş veya İnternet yanıbaşımızda olmayabiliyor. Bu küçük örnek bile, bilgiye ne zaman ve nerede ihtiyacımız olacağının hiç belli olmadığını gösteriyor. Hayati konularda bile teknoloji imdadımıza koşabiliyor. Cep telefonları ise her an yanımızda taşıdığımız cihazlar olarak, bizim İnternet’e her an girişi anahtarımız olabilir.

Son yıllarda cep telefonu ürecilerinin çoğu, ürettikleri modellere Türkiye’deki operatörlerin GPRS, WAP ve MMS ayarlarını kurarak satıyor. Cep telefonunu açınca ‘Ayarlar’ veya ‘Bağlantı’ bölümüne giderek buradan hangi operatörün GPRS’ini kullanacağınızı seçmeniz yeterli olacaktır.

ayarlar mesajla cepte

Cep telefonunda eğer GPRS ayarları kurulu değilse, operatörün müşteri hizmetlerini arayıp gerekli dosyayı göndermelerini istemek gerekiyor. Kısa mesajla yollanan ayarlar yüklendikten sonra telefon otomatik olarak İnternet’e bağlanabilir duruma geliyor. Kurulumu tamamladıktan sonra telefonu kapatıp açmak gerekiyor.

Artık telefonunuzdaki mesaj bölümünden e.posta kısayoluna tıklayarak gelen mesajları okuyabilir ve e.posta gönderebilirsiniz. Cep telefonundan e.posta kullanmak önümüzdeki ayın Adım Adım konusu olacak. Telefon mönülerinde genellikle ‘web’, ‘bağlantı’ veya ‘İnternet’ başlığı altında bulunan bölüme girerek sık ziyaret edeceğiniz Wap sitelerini kaydedebilirsiniz. Özel WAP sitelerine bu yollar üzerinden erişebilirsiniz.

Tüm siteler emrinizde

Cep telefonlarından WAP sitelerine bağlanmak az seçenek sunuyorsa; İnternet tarayıcı yazılımı kullanarak potansiyel artırılabilir. Cep bilgisayarları ve akıllı telefon özelliğine sahip cep telefonlarında bulunan tarayıcılar sayesinde sitelere bağlanılırken, resimlerin yüklenmemesi için gerekli ayar da yapılmalı. Sayfada duran resimler gereksiz yere dosya indirmek ve para ödemek anlamına geliyor.

ŞİRKETLER İÇERİK SUNUYOR

Her GSM operatörünün, cep telefonundan İnternet’e bağlanan abonelerine sunduğu ücretli veya ücretsiz hizmetler oluyor. Bu etkinlikleri incelemek ve faydalanmak için şirketin WAP sitesine giriş yapmanız yeterli. Mobil sohbet, haber, arkadaş bulma, fatura bilgileri, fatura ödeme ve mobil sipariş gibi pek çok bilgi hizmeti operatörler tarafından sunuluyor.

TRANSFERE GÖRE ÜCRET

Cep telefonundan İnternet’e bağlanmanın ücretlendirilmesi, telefona yüklenen ve gönderilen dosyanın diskte kapladığı yere göre ölçülüyor ve Kilobayt (KB) üzerinden hesaplanıyor. Satın alınan ücrete tabi hizmetler için ödemeler ayrıca fatura ediliyor. GPRS’e bağlı bir kullanıcı, dosya transferi yapmadığı zamanlar için herhangi bir ücret ödemiyor.

Turkcell, Avea ve Telsim için GPRS ücretleri farklı paketlere göre fiyatlandırılıyor ve büyük farklılıklar gösteriyor. Bu üç operatörün alınan veya gönderilen veri için KB başına fatura ettiği ücret 0,007 YTL (7.000 TL) civarında. Ancak satın alınan pakete göre çok daha düşük fiyatlar da söz konusu olabiliyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!