‘Cep’teki polis ve savcıya dikkat

Güncelleme Tarihi:

‘Cep’teki polis ve savcıya dikkat
Oluşturulma Tarihi: Kasım 02, 2008 12:31

BALIKESİR Emniyet Müdürlüğü Toplum Destekli Polislik Büro Amirliği görevlileri, son zamanlarda cep telefonu ile arayan ve kendilerini polis, savcı olarak tanıtan bazı kişilerin kontür ve kredi kartı dolandırıcılığı yaptığını söyledi.

Haberin Devamı

Polisler, “Devlet, hiçbir adli işlemi telefonla yapmaz. Cep telefonundaki polis ve savcılara İnanmayın” dedi.
Toplum Destekli Polislik Büro Amirliği'nin görevlendirdiği polis memurları Selahattin Yılmaz ile Haydar Badem, Adnan Menderes Mahallesi'ndeki Değirmen Kafe, pazar yeri ve çeşitli işyerleri ile evlerde toplantılar düzenledi.

Ülke genelinde son günlerde artan cep telefonu dolandırıcılığı ile ilgili bilgi veren polis Selahattin Yılmaz, “Son günlerde vatandaşları cep telefonlarından arayan dolandırıcılar, kendilerini emniyet mensubu, jandarma, savcı olarak tanıtıyor. Aradıkları kişilere, ‘sizin telefonunuzdan toplumda mevki sahibi olmuş kişilere ve eşlerine müstehcen mesajlar çekiliyor’ diyorlar. Bunu yaparken de telefondan duyulacak şekilde, telsiz sesi ile birbirlerine ‘komiserim, amirim’ şeklinde sesleniyorlar. Ardından da ‘soruşturma için kontör alıp gönderin’ isteğinde bulunuyorlar” dedi.

Aynı şekilde kredi kartı dolandırıcılığı da yapıldığı belirten Yılmaz, “Dolandırıcılar cep telefonundan arayarak polis olduklarını söyleyip, hangi kredi kantını kullandığını soruyor. ‘Kredi kartınızın örgüt mensuplarınca kullanıldığı saptandı. Olay savcılığa intikal etti ve Cumhuriyet Savcısı suçun gerçekleştiğini teyit için kredi kartı numarasını, kartın arkasındaki güvenlik numarasını ve anne kızlık soyadını istiyor’ diyorlar. Korkan vatandaş da bilgileri veriyor. Ardından, gerekli bilgileri alan dolandırıcılar internette harcama yapınca, birlerce YTL zarara giriyorlar” diye konuştu.

DOLANDIRICILIK TÜRLERİ DE ARTTI

Dolandırıcılık türlerinin teknolojik gelişmeyle arttığını belirten polis memuru Haydar Badem de üfürükçüler ve falcılara da çok dikkat edilmesi gerektiğini hatırlattı. Badem, bazı şahısların hastalıkları iyi ettiğini ya da geleceği okuduğunu söyleyerek evlere girdiğini, burada değerli eşyaları çaldığını belirterek, “Hastanın iyileşmesi için bir taşa sözde dua okuyorlar. Taşın değerli eşyaların içinden geçmesi gerektiğini söylüyorlar. Evdeki bilezikleri isteyip taşı bileziğin içinden geçiriyorlar. Sonra sarıp bir yere ev sahibinin gözü önünde saklıyorlar. Birkaç saat sonra bilezikleri bulundukları yerden çıkarabileceklerini söylüyorlar. Bu arada ev sahibinin dikkatini dağıtıp, bir fırsat yaratarak bunu alıyorlar. Evden ayrıldıktan sonra da iş işten geçiyor” dedi.

DİĞER DOLANDIRICILIK TÜRLERİ

POLİSLERİN verdiği bilgiye göre, son zamanlarda en çok kullanılan diğer dolandırıcılık türleri şunlar:
Hayırcılık: Hayır yapacağını belirterek, özellikle yaşlı insanlara değeri olmayan yabancı ülke parası verip, çok değerli olduğu söylenerek para üstü alınması ATM dolandırıcılığı: ATM'lere kartı sıkıştırma ve yardım telefonu düzeneği kurulması, bu sayede kart sahibinin bilgilerinin öğrenilip, hesabından para çekilmesi.

Tanışıklık: Bankada veya resmi kurumlarda “Babanı tanıyorum, patronunu tanıyorum, oğlunu tanıyorum” diyerek yakınlık kurup, güven vererek, “Paranı ben yatırırım, fotokopi gerekli, sen git fotokopi çektir, boşuna bekleme” gibi sözlerle kandırdıkları kişilerin paralarının alınması.

Yaşlıları kandırma: Yaşlılara, maaşlarını yükseltmek için bankaya bir miktar para yatırılması gerektiği söyleyerek, bu paranın alınarak dolandırılmaları.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!