Cep’te yeni hedef çocuklar ve yaşlılar

Güncelleme Tarihi:

Cep’te yeni hedef çocuklar ve yaşlılar
Oluşturulma Tarihi: Mart 06, 2008 00:00

Dünyada 2.7 milyar aboneye ulaşan GSM sektörünün yeni hedefi, 70 yaşın üstü ve 8 yaşın altındaki kullanıcılar. Hannover’deki CeBIT Fuarı’nda dünyada abone sayısını yüzde 15 artırabileceği tahmin edilen bu yaş grupları için üretilen telefonlar tanıtılıyor.

DÜNYADA 2.7 milyar adede ulaşan cep telefonu kullanıcı sayısını artırmaya çalışan operatörler ve cep telefonu üreticilerinin yeni hedefi 70 yaşın üzerindeki yaşlılar ve 8 yaşın altındaki çocuklar. Bu kitlenin tüketimine yönelik servis ve telefonların yaygınlaşmasının, dünyada GSM abonesi sayısını yaklaşık yüzde 15 oranında artırabileceği savunuluyor.

KOLAYLAŞTIRMA PROJESİ: Almanya’nın Hannover kentinde düzenlenen CeBIT’2008 Fuarı’nda firmaların çocuk ve yaşlılar için hazırladıkları ürünler tanıtılıyor. Monaco merkezli ITT firması, hem mobil hem de sabit telefonların çocuklar ve yaşlılar tarafından kullanılmasını sağlayacak çözümlerini sergiliyor. Firmanın ’easyproject’ (kolaylaştırma projesi) adını verdiği bu projede yaşlılar için tuşları ve ekrandaki yazı karekterleri büyütülmüş telefonlar, çocuklar için ise önceden programlanmış telefon numaralarını arayan birkaç tuşlu cihazlar yer alıyor.

ÇOCUK TELEFONLARI: 8 yaşın altındaki çocuklar için tasarlanan telefonlar, canlı renkleri ve büyük tuşları ile dikkat çekiyor. Bu telefonlardan Easy5, ilk kez CeBIT’e tanıtılıyor. Üzerinde büyük yaşıl bir ’arama’ tuşunun yanısıra 5 telefon numarasının önceden yüklenebildiği tuş bulunan telefon 60 gram ağırlığında. 100 saate kadar beklemede kalabilen ve 3 saat kadar da konuşma süresi sunan İtalyan tasarımlı bu telefon özellikle okul öncesi yaştaki çocuklar için tasarlandı.

YAŞLILARI UNUTMADILAR: Telefon üreticilerinin okul öncesi çağdaki çocuklar dışındaki ikinci yeni hedef kitlesi, 70 yaşın üzerindekiler. Bu yaş grubu için tasarlanan mobil telefonlarda ortak özellikler ise ekranlarındaki yazı karakterlerinin normal telefonlarda kullanılanların 5-6 katı daha büyük olması ve tuş takımlarının da daha görülebilir ve sade şekilde tasarlanması. Bu telefonların üzerinde standart cep telefonlarından farklı olarak acil durumlarda aranacak önceden tanımlı telefon numaralarının yüklenebileceği tuşlar da bulunuyor. Bu tuşlar, doktor, ambulans, itfaiye gibi acil durumda ihtiyaç duyulacak yerlere kolay ulaşılabilmeyi sağlıyor.
/images/100/0x0/55eb58ebf018fbb8f8bb61eb

Piyasalar dalgalandı, CeBIT küçüldü

DÜNYADA
ABD kaynaklı mortgage krizi ile başlayan dalgalanma, en büyük teknoloji şovu olan CeBIT’i de etkiledi. Her yıl bir önceki yıla oranla büyüyen CeBIT bu yıl küçülme yaşıyor. Ziyaretçi sayısındaki düşüşün yanısıra, katılımcı firma sayısında da önemli gerileme var. Bu yıl ilk kez CeBIT’in en büyük salonlarından biri olan 1 numaralı salon açılamadı. Bu yıl fuara gelen ziyaretçi sayısının yüzde 30’a kadar gerileyeceği tahmin ediliyor.

Gerçek görüntülü navigasyon dönemi

DÜNYANIN
ilk gerçek görüntülü navigasyon sistemi de CeBIT’2008 Fuarı’nda tanıtılıyor. Adını daha önce sürücünün alkol durumunu ölçebilen araç sistemleri ile duyuran NDRive firması, 3 boyutlu gerçek fotoğraflar üzerinden aracın bulunduğu yeri gösteren navigasyon sistemini tanıttı. Avrupa’da 900, Kuzey Amerika’da ise 400 şehrin gerçek fotoğrafları ile oluşturulan navigasyon sistemi sayesinde araç kullanıcıları gerçek şehir görüntüsü içinde hareket edebiliyorlar. Ürünün önümüzdeki mayıs ayından itibaren Avrupa’da ve Kuzey Amerika’da satışa çıkması bekleniyor.

Microsoft, CeBIT’e fırın kurdu

DÜNYANIN
en büyük yazılım şirketi Microsoft, CeBIT’te ürünlerini ilginç bir yöntem ile tanıtıyor. Microsoft standına kurulan fırında gün boyunca Microsoft elemanları tarafından ekmekler ve unlu ürünler hazırlanarak ziyaretçilere ikram ediliyor.

Robot köpek yeni numaralar öğreniyor

KALİFORNİYALI
Ugobei Cebit’te Pleo adlı robnot köpekleri ile bopy gösterdi. Bilgisayara bağlanan bir USB kablosu iaracılığıyla programlanabilen Pleo hafıza kartına yüklenen bilgilerle yeni numaralar da öğrenebiliyor. Avrupa’da 300 Euro’dan satılan bu köpek çenesinin altından kaşanınca gıdıklanıyor ve acıkıyor. Pleo’ya bağlı 38 sensör bulunuyor.

Denizin altında fotoğraf çeken gözlük

CEBIT
’te bu yıl denizaltında kullanılmak üzere tasarlanan dijital kameralı gözlük ziyaretçilerin büyük ilgisini topladı. Suyun 30 metre altında fotoğraf ve hareketli görüntü kaydedebilen bu makine 129 Euro’dan satışa sunuluyuor. 5.0 megapixel bu kamera 29 fotoğraf ve 53 saniyerlik görüntü kayıt edebiliyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!