Çelik!

Güncelleme Tarihi:

Çelik
Oluşturulma Tarihi: Eylül 05, 1997 00:00

Haberin Devamı

Daha albümü çıkmadan söylentiler başlamıştı... Kulağıma pek iyi şeyler gelmiyordu. Çelik'i sevdiğim için tarzını tekrarlayan şarkılar yapmamış olmamasını ümit ettim. Bir önceki albümünü ben de çok eleştirmiştim, ama sonuçta Çelik ciddiye aldığım bir müzisyendi. Son albümünden ilk dinlediğim ‘‘Selam Söyle''ydi ve ‘‘galiba haklılar'' diye düşündüm... Ancak albüm elime geçtiğinde düşüncelerim tamamen değişti. Düzenli albüm çıkarma konusunda en istikrarlı isimlerden biri olan Çelik'in bu albümü hiç, ama hiç yabana atılacak bir çalışma değil.

Başta altyapıya dikkatinizi çekmek istiyorum, çok titiz ve çok temiz bir çalışma... Üstelik zengin bir enstrumantasyona sahip. Albümün düzenlemelerini yine Çelik yapmış, ancak Erdinç Şenyaylar, Mustafa Süder, Erdem Sökmen, Gürol Ağırbaş, Gür Akad gibi isimlerin yer aldığı kadronun da bu başarıda payları çok. Yapmış olduğu 10 şarkıdan sekizini beğendiğim Çelik, şarkılarında yine yumuşak, ancak keskin bir anlatımı tercih etmiş. ‘‘Ayrılık Deme Bana''daki napoliten kokuyu, ‘‘Sevdan Gözümün Bebeği''deki hüznü, pek beğendiğim ‘‘Olmaz Mı''da Gürol Ağırbaş ve Gür Akad'ın gitar partlarını, favori şarkım (bence yeni bir Hercai) ‘‘Yanmaya Devam Et''deki muhteşem iniş çıkıları ve lirikleri, ‘‘Bu Mevsim''deki yalınlığı, ‘‘Yok''daki samimiyeti çok sevdim.

Evet, Çelik'in albümünde yine zaman zaman çok sivri bulduğum vokal oyunları belki halen eleştirebilirim, ama müzikleri ve şarkı sözlerine söyleyecek sözüm yok. Onları keyifle dinliyorum. Ama inanıyorum ki Çelik bundan daha iyi şarkılar yapabilir...! Türkiye ortalamasına göre bir şey söylemek gerekirse bu albüm ortalamanın çok üzerinde!

Ve... Çelik'i tanıdıkça bir sanatçıda olması gereken birçok şeye ulaştığını görüyorum: Geniş bir vizyon, sağlam bir felsefe, müthiş bir zeka, keskin bir anlatım, tavizsiz bir inat, ısrarcı öncülük, romantik, sevecen ve yaratıcı bir yürek... Bir de sivri bir dil ve ukala bir tavır...

Not:

Çelik'in bir önceki albümü için yaptığım eleştirileri yerinde bulması bilemezsiniz beni ne kadar sevindirdi.

Unutmadan, bir sözüm de yapımcılara... Sanatçılarınızı ille de ticari şarkı yapmaya ve de üstelik bu şarkıya klip çektirmeye ‘‘zorlamaktan'' vazgeçin artık. İnanın dinleyici kaliteli bir şarkıyı ‘‘satın almayı'' daha çok seviyor!

Levent hata yaptı

Levent Yüksel bu sene çıkardığı single ile bir çok albümü geride bırakıyor tiraj olarak, ancak ben Levent'in yine çok hatalı davrandığını düşünüyorum. Sözleri Sezen Aksu'ya ait, Mısır kökenli şarkı ‘‘Bi Daha''nın, 10, 12 şarkılık albümlerin tirajını bile solladığını, CD'sinin büyük talep gördüğünü vurgulayıp sadede geleyim: Tam bizim kulağımıza uygun şarkı tuttu. Besbelli, yaz boyunca da dillerden düşmeyecek. Ancak Levent Yüksel, bence büyük bir hata yaptı. Albümü sürükleyecek böyle bir şarkısı varken ‘‘Bi Daha''yı single olarak değil, başka şarkıların da olduğu bir albüm içinde piyasaya sunsaydı, satışta Tarkan'ı yakalaması işten bile değildi. Türk müzik tüketicisi haklı olarak 350.000 TL'yi bir single'a vermek yerine 450.000 TL'yi bir albüme vermeyi yeğliyor. Avrupa'da ortalama 6'da bir oranında olan bu fark bizde yarı yarıya bile değil.

NOT:

Keşke diyorum bizde dışarda olduğu gibi ‘‘Single CD'' piyasası oluşabilse...

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!