Çek Filarmoni ve Fazıl Say

Güncelleme Tarihi:

Çek Filarmoni ve Fazıl Say
Oluşturulma Tarihi: Haziran 28, 1999 00:00

Haberin Devamı

Dünyaca ünlü Çek Filarmoni Orkestrası, 27. Uluslararası İstanbul Müzik Festivali'ndeki ilk konserini, Birinci Şefi Vladimir Ashkenazy yönetiminde dün vermişti. Orkestra, ikinci konserini bugün saat 19.30'da Lütfü Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı'nda Sürekli Şefi Vlamdimir Valek yönetiminde verecek.

Vladimir Valek yönetimindeki Çek Filarmoni Orkestrası'nın Mozart'ın ‘‘Piyano Konçertosu’’unu (No.21) ve Dvorak'ın ‘‘6. Senfoni’’sini seslendireceği bugünkü konserin solisti dünyaca ünlü piyanistimiz Fazıl Say. Konserde ayrıca Fazıl Say'ın bestelediği ve Bedrich Smetana'ya ait olan ‘‘Vlatava’’ veya Türkçe adıyla ‘‘Moldau’’ adlı senfonik şiir de yorumlanacak. Bugünkü konserin bir başka özelliği de, Festival'in ana sponsoru Eczacıbaşı Topluluğu tarafından, ölümünün 6. yılında Dr. Nejat Eczacıbaşı'nı anmak için düzenlenmiş olması.

Çek Filarmoni Orkestrası, 103 yıllık bir kuruluş. İlk konserini ünlü besteci Antonin Dvorak yönetiminde 1896'da veren orkestra, Zemanek, Celansky, Nedbal, Malko, Mahler ve Grieg gibi konuk şeflerin yönetiminde büyük başarıya ulaştı. Bu yüzyılda görev yapan 6 sürekli şef olan Vaclav Talich (1918-34), Rafael Kubelik (1934-50), Karl Ancerl (1950-68), Vaclav Neumann (1968-90), Jiri Belohyavek (1990-93), Gerd Albrecht (1993-96) ve Vladimir Valek (1 Ocak 1998'den beri), orkestranın eşsiz olarak nitelenen karakterinin oluşmasında etkin rol üstlendi. Avrupa'nın en önemli senfoni orkestraları arasında yer alan Çek Filarmoni, yüz yılı aşan müzik yaşamında dünyanın belli başlı konser salonlarında ve en prestijli festivallerde konserler verdi, büyük övgü toplayan turneler gerçekleştirdi ve kayıtlar yaptı. Orkestra ayrıca Herbert von Karajan, Karl Böhm, Cladio Abbado, Sergiu Celibidache, Zubin Mehta ve Christophe von Dohnanyi gibi dünya çapındaki ünlü konuk şeflerle konserler verdi.

Bugünkü konserde Çek Filarmoni Orkestrası'nı yönetecek olan orkestranın Sürekli Şefi Vladimir Valek, Kromeriz Konservatuvarı'nda trombon ve viyola; Bratislava Sanat ve Müzik Akademisi'nde ve Prag Müzik ve Sanat Akademisi'nde şeflik eğitimi aldı. Çek orkestralarının birçoğunu yöneten Valek, dünyaca ünlü birçok orkestrayı konuk şef olarak başlıca uluslararası festivallerde yönetti. Dünya çapında solistlerle kayıtlar yaptı ve konserler verdi. Valek'in Jan Simon ve Birinci Şefi olduğu Çek Radyo Senfoni Orkestrası'yla yaptığı Ervin Schulhoff'un ‘‘Piyano Konçertoları’’ kaydı 1996'da Cannes MIDEM Dünya Müzik Eleştirmenleri Ödülü'nü kazandı.

Konserde Çek Filarmoni Orkestrası eşliğinde solist olarak sahne alacak Fazıl Say, günümüzün en yetenekli piyanistlerinden biri sayılıyor. Ankara Devlet Konservatuvarı'ndan 1987'de mezun olan Say, Alman devlet bursuyla Schumann Müzik Akademisi'nde eğitimini sürdürdü ve mezun olduktan sonra Berlin Konservatuvarı'nda öğretim üyeliği yaptı. 1991 Çağdaş Müzik Avrupa Piyano Yarışması'nda ‘‘En İyi Yorumcu’’ ödülünü aldı. 1994'te ‘‘Genç Konser Artistleri’’ piyano yarışmasında önce Avrupa, ertesi yıl da dünya birinciliği kazandı. Yurtiçi ve yurtdışında Kennedy ve Lincoln Centre, Berlin Filarmoni gibi müzik merkezlerinin yanısıra, Berlin, Usedomm, Montpellier, Seattle ve İstanbul Festivalleri'nde konserler ve resitaller verdi. Say'ın bestelerinin çoğu yurtdışında seslendirildi.

Bilet fiyatları: 14 milyon, 12 milyon, 10 milyon TL. Öğrenciler ve 65 yaş üstü müzikseverler için % 25 indirim uygulanacak.

Biletler AKM gişeleri (0212-292 08 45 ve 292 08 46), Uzelli (Şaşkınbakkal), Carousel (Bakırköy), Capitol (Altunizade) alışveriş merkezlerinden temin edilebilir. Ayrıca İnternet üzerinden Superonline'ın www.shop.superonline.com adresinden de satış yapılıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!