Çek bi uzun metraj efekti bol olsun!

Güncelleme Tarihi:

Çek bi uzun metraj efekti bol olsun
Oluşturulma Tarihi: Eylül 22, 2012 00:00

Marangoz, çiftçi, akademisyen ya da büfeci olmanızın bir önemi yok. Eğer sinemaya aşıksanız ve bir film çekmek istiyorsanız yurtiçi ve yurtdışında senaryo yazmaktan kamera kullanımına kadar pek çok alanda eğitim alabilirsiniz. Siz yeter ki metrajınıza karar verin.

Haberin Devamı

Memurun senaryosu vali sayesinde filme çekiliyor
İSTANBUL FİLM AKADEMİ
Senaryo yazımı, dramatik anlatım, naratif yapı, senaryo kurgusu, diyalog ve dizi, reklam ve kısa film karşılaştırmaları gibi alanlarda eğitim veren Film Akademi’nin programları üç aylık. Film Akademi’nin sahibi Veysi Sala şunları anlattı: “Sadece hobi için başlayıp bir sinema filmi çekmek mümkün olduğu gibi sonradan birinci meslek olarak bunu seçenler de var. Zamanında istediğini yapamayıp farklı meslek seçip zevklerini erteleyenler hobi amaçlı bize geliyor. Gün geçtikçe daha çok severek derslere daha büyük bir özveriyle geliyorlar. Pek çok sinemayla ilgisiz öğrencimiz oldu örneğin Samsun’da Tarım ve Köy İşlerinde memur olarak çalışan 40’lı yaşlarında bir öğrencimiz senaryo eğitimimize katılmak istedi. Fakat o da biz de saatlerimizi uyduramadık. Eğitime katılmayı çok istediği için müdüründen izin istedi. Alamayınca Samsun Valisi’nden rica etti, kabul edilince üç ay boyunca her hafta Samsun’dan İstanbul’a gelip gitti. Eğitimin sonunda film projesini sundu ve kursu bitirdikten bir ay sonra projesi bir yapımcı tarafından kabul edildi. Senaryosu yakında filme çekilecek. Reklam sektöründen gelip eğitim aldıktan sonra dizi senaristi olarak çalışan öğrencimiz var. ‘Sinemayı sadece hobi olarak yapmak istiyorum’ diye gelip eğitimden sonra oluşturdukları grupla beraber kısa film çeken öğrencilerimiz de oldu. Gündüz bankada çalışıp akşam kurslara katılanlar da...

Haberin Devamı

/images/100/0x0/55ea0bddf018fbb8f866e36b

Her yaştan öğrencisi var
AKADEMİ İSTANBUL
Akademi İstanbul’da kameramanlıktan, senaryo yazarlığına, ışıkçılıktan, yönetmenliğe kadar sinemayla ilgili birçok meslek dalı için keyifli programlar hazırlanmış. İki yıllık eğitimin ilk yılında yaratıcı düşünce ve yaratıcı süreçlere ilişkin dersler var. İkinci yıldaysa ağırlıklı olarak uygulama çalışmalarına yer veriliyor. Akademi İstanbul’un sinema eğitmenlerinden Murat Şenöy, “Hobi olarak başlayıp sonradan yönetmen olmak mümkün. En önemli şart özgüven. Farklı yaş ve mesleklerden pek çok kişi bu kurslara katıldı. Bu yıl, 28 yaşında bir bilgisayar mühendisi, 45 yaşında alternatif tıp eğitmeni bizden mezun olup kısa filmlerini hazırladılar. Yine 19 yaşında bir lise öğrencisi de, bir belgesel çekti. Sinema, sektör olarak çoğu sanat dalında olduğu gibi çoksesliliği barındırıyor. Bu da, takipçilerin farklı hayatlar görmesine, farklı yorumlar duymasına, farklı hikayeler anlatmasına, hayata farklı bakmalarına zemin sağlıyor. Biz sadece temel teknik konularda değil, aynı zamanda duygu, düşünce açısından da destek oluyoruz” diyor.

Haberin Devamı

Bu yaz sinemacı mı olsam?
KADİR HAS ÜNİVERSİTESİ
Kadir Has Üniversitesi’nde liselilere özel yaz kampları düzenliyor. 48 saatlik programlar bir hafta boyunca temmuz ayında gerçekleştiriliyor. Workshoplar’da yapılan tüm kısa filmler eğitimin sonunda ailelerinin de davetli olduğu bir galada gösteriliyor. En güzeliyse bu workshop’larda liseliler tarafından hazırlanan filmler Kadir Has Üniversitesi’nin ulusal ölçekli ‘48 Saat Film Festivali’ne katılmaya hak kazanıyor.

ÜÇ ÖNEMLİ YURTDIŞI PROGRAMI
* New York Üniversitesi’nden sertifika: New York Üniversitesi, sıfırdan başlayanlardan çok, işi biraz bilenlere yönelik eğitimler veriyor. Üniversite başlangıç ve ileri seviyede eğitim veren programlar sonunda verilen sertifika, sinema kariyerinde önemli başarıların kapısını açabiliyor. Fakat bu öyle kolay alınabilen sertifikalardan değil. Önce beş farklı dalda eğitimi tamamlamanız sonra da final projesi için seçtiğiniz bölüm üzerine 50 sayfalık bir tez hazırlamanız gerekiyor.
* Digital Film Academy İstanbul’da: Digital Fİlm Academy (DFA), Türk sinemasıyla yakından ilişki içinde. Bugüne kadar yönetmenliğini Uğur Yücel’in yaptığı ‘Yazı Tura’, Yavuz Turgul’un çektiği ‘Gönül Yarası’, Ümit Ünal’ın yönettiği ‘Dokuz’ ve Nuri Bilge Ceylan’ın ‘Mayıs Sıkıntısı’ ve pek çok filmin Kuzey Amerika distribütörlüğünü de yapan DFA’da dört aylık ve bir yıllık eğitimler bulunuyor. Proje Geliştirme, Senaryo Teknikleri, Prodüksiyon, Oyuncu Yönetimi, Sinematografi, Kamera, Ses Kayıt ve Işık Teknikleri, Yönetmenlik gibi başlıklardaki eğitimler Ezel Akay, Derviş Zaim, Mehmet Ali Alabora, Derya Alabora, Yüksel Aksu ve Cem Başeskioğlu gibi hocalar tarafından hafta içleri 18.30-21.30 arası veriliyor.
* Columbia Üniversitesi’nde üç hafta: New York, Amerika’daki Columbia Üniversitesi’nde sinemayla ilgili üç sertifika programı var: Yaratıcı yazarlık, yönetmenlik ve çeşitli sanat dallarını deneyimleme dersleri veriliyor. Genellikle haziran ve temmuz ayları arasında üç haftalık sürelerle hazırlanan sertifika programlarının ücreti 150-550 dolar.

Haberin Devamı

EN İYİ FİLM OKULLARI LİSTESİ
1. USC (University of Southern California) School of Cinematic Arts - ABD
2. American Film Institute - ABD
3. Beijing Film Academy - Çin
4. UCLA (University of California) - ABD
5. New York University Tisch School of the Arts - ABD
6. La Femis - Fransa
7. Wesleyan University - ABD
8. California Institute of the Arts: ‘Harvard Business School of Animation’ - ABD
9. Emerson Visual and Media Arts School - ABD
10. Columbia University School of Arts - ABD
(THR sitesinin her yıl hazırladığı rapordan alınmıştır)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!