Cehennem gibi 110 ölü

Güncelleme Tarihi:

Cehennem gibi 110 ölü
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 21, 1998 00:00

Haberin Devamı

ABD, iki haftadır ülkeyi kavuran sıcaklara yenik düştü. Ölümler her gün artarken, endişeli halk tüm umutlarını yağmur duasına bağladı.

Global iklim dengesinin bozulması yeryüzünü ‘‘felaketler gezegeni’’ne dönüştürdü. Seller, depremler, kükreyen yanardağlar, okyanuslarıyla peşpeşe faciaların vurduğu dünyamızın cehennem köşesi ABD, iki haftadır resmen kavruluyor. Sıcaklardan ölenlerin sayısı 110’a ulaştı. Perişan halk yağmur duasına umut bağladı. Uzmanlar bu havalarda limonlu su tavsiye ediyorlar.

Eritici sıcaklar

Özellikle güneyde Texas'daki yaşamı esir alan sıcaklar yakıyor, kavuruyor ve eritiyor. Eyalette haftalardır ısının 37 dereceden şaşmadığını söyleyen yetkililer, 1980'den bu yana bu denli yakıcı bir yaz yaşanmadığını belirtiyorlar. California'daki Ölüm Vadisi'nde 51 derece, Arizona'da 43 derece tespit edildi.

Göçmenler de kurban oldu

Sıcak kurbanlarına her gün bir yenisi ekleniyor ve katil sıcakların süreceği uyarısı yapılıyor. Aşırı sıcaklardan ölenlerin 43'ünü çocuk yaştaki göçmenler oluşturuyor. Büyük umutlarla yola dökülenlerin çöllerde aç, susuzluğun yanı sıra güneşin ölüm ışınlarıyla son nefeslerini verdikleri kaydediliyor. En fazla ölüm 79 kişiyle Texas'ta.

Yağmur için dua ettiler

Oklahoma Valisi Frank Keating'in önerisi üzerine önceki gün bir kilisenin pazar ayininde değişiklik yapıldı. Herkes yerinden kalktı, rahibin etrafında bir araya gelip, acilen yağmur yağması ve sıcaklardan kurtulabilmeleri için dua etti. Sağlık görevlileri, sıcaklardan fenalık geçirenlerin ilkyardım merkezlerine başvurabileceği, İnternet aracılığıyla da yardım isteyebileceğini hatırlattılar.

Sıcaklar Avrupa'da

Avrupa'yı da yeni bir sıcak dalgası sardı. Almanya'da sıcaklar 38 dereceye ulaşırken rekor sıcaklar bekleniyor. Endonezya'nın yanardağlarından Merapi'nin hafta sonunda yeniden faaliyete geçmesi üzerine dağın eteklerindeki köylerde oturan binlerce kişi tahliye edildi. Dev deprem dalgalarının vurduğu Papua Yeni Gine'de ölü sayısı 3 bine çıktı. Tayvan ise yer sarsıntısıyla uyandı.

Her şey kavruldu

Aşırı sıcaklar, en çok da çiftçileri vurdu. Ekilen her şey kavrulurken, çiftçiler, bu yıl tarlalarda en az 2 milyar dolarlık zarar meydana geldiğini söylüyorlar. Amerikalılar, sıcaklara dayanabilmek için klimalara yükleniyor ve elektrik faturaları astronomik rakamlara ulaşıyor. Olağanüstü su tüketimi de tesisatlarda arızalara yol açıyor. Aşırı kavurucu sıcaklardan bunalan biri de Dallas hayvanat bahçesinin arslanı Boris. Görevliler, Boris'in çok sıcak diyarlardan gelmesine karşın miskinleştiğini ve günde en az üç kez tepeden tırnağa suladıklarını belirtiyorlar.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!