Çeçenistan gerçeğini tablolarıyla anlatıyor

Güncelleme Tarihi:

Çeçenistan gerçeğini tablolarıyla anlatıyor
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 23, 2000 00:00

Haberin Devamı

Eşini savaşta kaybeden Ala Dudayev, Çeçen gerçeğini Pariste açtığı bir sergiyle tüm dünyaya duyurmaya çalışıyor. İstanbul’da oğluyla birlikte yaşayan Ala, tablolarında kocasını ve harabeye dönen ülkesini resmediyor.

ÇEÇENİSTAN'IN 1996'da öldürülen eski başkanı Cahar Dudayev'in eşi Ala Dudayev Paris'te sergi açtı. Ailesiyle birlikte Kafkasya ile ilgili tablolarını da beraberinde getiren Ala Dudayev uluslararası arenada Çeçen kimliğini tanıtma mücadelesi veriyor.

Yeşiller Partisi üyeleri tarafından meclise davet edilen Bayan Dudayev Paris'in banliyösü Vitry-sur-Seine'de eserlerini sergiledi. 36 eserin yeraldığı sergide en çok dikkat eçekenler 1996'da öldürülen eski eşine ait üç tabloydu. Diğer eserler, işgal altındaki ölüm ve dehşet kokan Çeçenistan'ın başkenti Grozni'den değişik kareler yansıtıyor.

Ala Dudayev mülteci olarak sürdürdüğü yaşamını Çeçen mücadelesini tüm dünyaya anlatmaya adamış: ‘‘Çeçenistan'daki durum şu sıralar her zamankinden daha da kötü. Rusya'nın baskıları Çeçen fanatikler yarattı. Ailelerinin öçlerini almak için her şeyi göze almış bir sürü kadın ve erkek var. 1994-96'daki ilk savaş ile bu savaş arasındaki fark bu kez işkence ve tecavüz olaylarının had safhada olması.

Unutulmamalıdır ki dağdaki insanlar için namus ölümden daha önemlidir.’’

Çeçenlerin savaşta 120 bir insanını kaybettiğini belirten bayan Dudayev'i en çok etkileyen ise tecavüz olayları. Kız mezarlığındaki yetmiş kızın tecavüze uğramış cesetlerinden ve bunun dağlardaki Çeçen erkekleri için ne büyük bir utanç olduğundan sözediyor. Her şeye rağmen bayan Dudayev Çeçen bağımsızlığı konusunda iyimser. Çeçenler'i, ülkelerine dönüp savaşmaları için yüreklendirdiğini söylüyor.

Çeçenistan'da Dudayev'in kocasının hala yaşadığı ve gizlendiği söylentileri dolaşıyor. Bayan Dudayev de buna katılıyor: ‘‘Evet eşimin ruhu hala vatandaşları arasında yaşıyor.’’

AİLESİ DE ÜLKESİ GİBİ

Çeçenistan savaşı sırasında Dudayev ailesi paramparça olmuş. Onyedi yaşındaki oğlu Degui, Ala ile beraber İstanbul'da yaşıyor. Yirmi dokuz yaşındaki Ovdur Estonya'ya, yirmi yedi yaşındaki kızı Dana İnguş Cumhuriyeti'ne sığınmış durumda.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!