Çavuşesku’nun evine girdik

Güncelleme Tarihi:

Çavuşesku’nun evine girdik
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 09, 1998 00:00

Haberin Devamı

Yılın gazetecilik olayı

Hürriyet, dünya basınında bir ilke daha imzasını attı... Yıllar sonra, Romanya'nın 1989 yılında kurşuna dizilerek idam edilen son diktatörü Nikolai Çavuşeşku'nun sarayına girdi. Çavuşesku'nun halkını inletirken, yıllar boyu lüks içinde yaşadığı sarayındaki yatak odalarını, altın kaplamalı banyolarını, gardıroplarındaki binlerce giysiyi, yabancı devlet adamlarının verdiği paha biçilemeyen hediyeleri, eşi Elena'nın sayısı bilinmeyen ayakkabılarını, gece ve gündüz giydiği tuvaletleri, kürkleri görüntüledi.

Türk zenginleri bekliyoruz

Romanya Hükümeti, son diktatörlerinin bu eşyasını uluslararası bir açık artırmayla satışa çıkarıyor. Satışa çıkarılan eşya arasında neler yok ki... Başta ABD eski Başkanı Nixon ve eski İran Şahı Rıza Pehlevi'nin hediyeleri olmak üzere, arabalar, yatlar, bir yatak odalı otobüs, paha biçilemeyen halılar, tablolar, silahlar... Tam beş bin parça! Başbakanlık Devlet Malları Genel Müdürü, açık arttırma için Türkiye'nin zenginlerini de Bükreş'e beklediklerini, açık artırmanın bir bölümünü de Türkiye'de yapabileceklerini söylüyor.

1989 yılında Romanya'da çıkan ayaklanmalar sonucu, çok kısa süren bir ‘‘yargılama’’ sonucu idamına karar verilen ve eşi Elena ile birlikte kurşuna dizilerek öldürülen Nikolai Çavuşesku'nun şaşaalı hayatı yıllarca kapalı kapılar ardında bir sır gibi kalmıştı. Hürriyet, diktatörün yatak odalarını, altın kaplamalı banyolarını, gardıroplarındaki binlerce giysiyi, yabancı devlet adamlarının paha biçilemeyen hediyelerini, eşi Elena'nın kürklerini, gece elbiselerini, ayakkabılarını, silahlarını görüntüleyen ilk gazete oldu.

Bugünkü Romanya Hükümeti, tam beş bin parçalık bu eşyayı, Çavuşeşku'nun kurşuna dizilmesinden dokuz yıl sonra uluslararası bir açık arttırmayla satışa çıkarıyor. Bükreş'te açık arttırmaya çıkarılacak bu eşyayı dünya basınında ilk kez Hürriyet gün ışığına çıkardı. Romanya-Türkiye Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Tamer Atalay'ın girişimleri sonucu, Başbakanlık Devlet Malları Genel Müdürlüğü' nden alınan özel izinle fotoğraflanan bu eşya arasında neler yok ki... ABD eski başkanı Nixon ile eski İran Şahı Rıza Pehlevi'nin hediye ettiği arabalar, Köstence limanındaki sürat yatları, Snagov'daki göl tekneleri, Dacıa'nın Çavuşesku'nun adına ürettiği Romanya'nın ilk otomobili, Pers halıları, paha biçilemeyen tablolar, silahlar ile eşi Elena'nın mücevherleri, kürkleri... Şimdi bu eşya alıcı bekliyor.

Devlet Malları Genel Müdürü Aurel Vlaciu ile Satış Müdürü Mıhaı Nıca, eşyanın satışa çıkarılışının Romanya Hükümetinin ekonomik ve politik bir kararı olduğunu söylüyorlar. Bükreş'te yapılacak bu uluslararası açık arttırmaya Türkiye'deki zenginleri de beklediklerini ve Türkiye'den talep gelmesi halinde açık arttırmanın bir bölümünün de İstanbul'da yapılabileceğini belirtiyorlar.

Paha biçilemeyen milyonlarca dolarlık bu eşyadan elde edilecek gelir, devlet yatırımlarına, Çavuşeşku mağdurlarına ve o dönemde yapımı yarım kalmış tesislerin tamamlanmasına, kimsesiz ve hasta çocuklar ile yaşlılara verilecek. Bu gelirden Çavuşeşkular'ın hayatta olan kızı ile oğluna bir pay düşmeyecek. Genel Müdür Vlaciu, gelirin büyük bölümü ile Çavuşeşku döneminde temeli atılan Çernovoda kasabasındaki nükleer santralin de tamamlanacağını ve hükümetin yeni yatırımlara girişeceğini söylüyor.

FİLDİŞİ MERAKI

Nikolai Çavuşeşku fildişine merakı ile tanınır, fildişi süs eşyalarını çok severdi. Sahip olduğu, işlenmemiş çok sayıda fildişi eşya da bir odasında bulundu. Romanya Hükümeti, diğer paha biçilemeyen eşyası arasında onları da satışa çıkardı.

DEVLET KONUKEVİ OLACAK

Bir zamanlar Romanya halkı yoksullukla savaşırken, Çavuşeşku Bükreş'deki bu evde sefa sürüyordu. Botanik bahçeli bu ev bundan böyle devlet konukevi olacak.

KRİSTAL AYNALI ODA

Sedef işlemeli, kristal aynalı bu yatak odasında Çavuşeşku çoğu zaman tek başına yatarmış. Çavuşeşku'nun bu yatağının boyu ise kendi boy ölçüsüne göre yapıldığından hayli kısa...

ELENA'NIN KÜRKLERİ

Çavuşesku'nun eşi Elena kürk zenginiydi. En çok sevdiği kürkler ise vizon, astragan ve leopardı. Evde çok sayıda hayvanın işlenmemiş kürkü bulundu.

ALTIN KAPLAMALI BANYO

Çavuşeşkular'ın banyoları ayrıydı. Banyolarının fayansları ve küvetleri altın yaldızlı, muslukları altın kaplamaydı. Banyonun hemen yanında da fizik tedavi üniteleri vardı.

KIZI ZOE'NİN ARABASI

Çavuşeşku'nun kızı Zoe'ye bu spor arabayı Almanlar hediye etmiş. Geniş Bükreş caddelerinde o hız rekoru kırarken, trafik kesilirmiş.

İLK İZİN HÜRRİYET'E

Hürriyet'e sarayın kapılarını açan Devlet Malları Genel Müdürü Vlaciu ile açık arttırmanın Müdürü Nıca.

Listede neler var?

Deniz ve göl yatları

Nixon'un ve İran şahının hediye ettiği arabalar

Yatak odalı otobüs

Pers halıları

Arap kilimleri

Barok eşyalar

Yakut, zümrüt saatler

Fildişi eşya

Tablolar

Elena'nın kürkleri

Altın kaplamalı kahve takımları

Kristal ve porselen takımlar

Altın satranç takımları

Silahlar

Kayak takımları

Gece giysileri

Ahşap heykeller

Kristal aynalar

Av eşyası

Sedef işlemeli mobilya

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!