Çatlakları ihbar edin

Güncelleme Tarihi:

Çatlakları ihbar edin
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 23, 1999 00:00

Haberin Devamı

Depremin ardından hasar tespit çalışmaları başladı. Hasar tespitleri başta İlçe Kaymakamlıkları olmak üzere, Bayındırlık ve İskan Müdürlüğü elemanları, ilçe belediyeleri ve gerektiğinde İstanbul Büyükşehir Belediyesi elemanları ile birlikte yapılıyor. Ağır hasar alan binalar mühürleniyor. Bazıları yıktırılıyor. İşte Büyükşehir ve ilçelerde bina hasarı tespitleri...

ÇATALCA

Çatalca'da depremin olduğu gün Belediye Başkanı İsmail İp ve oluşturulan bir ekip hasar tespit çalışması yaptı. Daha sonra İstanbul Mimar ve Mühendisler Odası'ndan bir ekip geldi. Son aşamada Bayındırlık Müdürlüğü'nden gelen bir ekip ile birlikte Çatalca Belediyesi Fen İşleri'den teknik bir ekip tekrar hasar tespit çalışması yaptı. Çatalca'da 1 bina yıkıldı, 3 bina ağır hasar gördü ve mühürlendi. Ağır hasar gören yapılardan bir tanesi okul binası, 15 tane de hafif hasarlı bina var.

ESENLER

Esenler'de hasar tespit çalışmaları sürüyor. Esenler Belediyesi 8 ekip ile ilçedeki hasarlı binaları tespit etmeye çalışıyor. İlçede çöken bina yok, 30 tane tamir edilebilecek düzeyde hasarı olan bina var. Belediyeye günde ortalama 100-150 ihbar yapılıyor. Hasar gören binalar mühendisler gözetiminde tamir ediliyor.

GAZİOSMANPAŞA

Gaziosmanpaşa'da da hasar tespit çalışmaları devam ediyor. Tespit çalışmaları Bayındırlık Müdürlüğü ve Gaziosmanpaşa Belediyesi ekipleri tarafından yapılıyor. 500-600 arasında hasarlı, bir tane de mühürlenen bina var. Gaziosmanpaşa Belediyesi Başkan Yardımcısı Muhsin Emin ‘‘ Vatandaş evimde büyük hasar var diye ihbar ediyor, gidip bakıyoruz, söyledikleri gibi değil’’ diyor.

SARIYER

Sarıyer Belediyesi 3 yapı kontrol ekibi ile hasar tespit çalışmaları yapıyor. Belediyenin Baş Danışmanı Refik Kesek ‘‘Bize ulaşan tüm şikayetleri değerlendiriyoruz, yapı kontrol ekipleri yaptıkları incelemeden sonra hem ev sahiplerini hem de bizi bilgilendiriyor. Sarıyer'de şu ana kadar ağır hasarlı 4 ev mühürlendi, tamir edilecek binalarda henüz tamirat çalışmalarına başlanmadı. Birçok asılsız ihbar da geliyor, gidip bakıyoruz bir şey yok’’ diyor.

ŞİŞLİ

Şişli Belediyesi'nin hasar tespit çalışmaları bitti. Ağır hasar gören bina yok. Tüm raporlar hazır. 29 binada hafif çatlaklar var.

ÜMRANİYE

Ümraniye Belediyesi bütün evleri tek tek dolaşarak kontrol ettirdiğini belirtti. Beş ailenin oturduğu 2 binada çatlaklar tespit edildi.

KARTAL

Kartal Belediyesi'ne göre Kartal'da yıkılan bina yok. Sadece çatlaklar var. 129 binada tespit yapıldı. Bu binalardan 72 tanesi hasarlı fakat oturulabilir, 26 tanesi ağır hasarlı, oturulamayacak durumda, 31 tanesi daha sağlam durumda. Kartal Belediye Başkanı Mehmet Sekmen ‘‘Bizim bölgemizde oturulamayacak bina çok az’’ dedi. ‘‘Belki yollarımızda hasar olabilir. Bu işler biter bitmez, bölgemizde tarama yaparak zelzele anında yıkılabilir binaları tespit edeceğiz. Önlem alacağız. Buna pazartesiden sonra başlayacağız.’’

BEYKOZ

Beykoz Belediyesi'ne göre ilçede genellikle sıva çatlakları var. Belediye tehlikeli bina olmadığını öne sürüyor. İlk günkü sarsıntıda panikle balkonlardan atlayanlar var. İki kişinin ayağı kırık, birinin belinde travma var, bir kişi kalp krizinden öldü. Belediyede kriz maması oluşturuldu, şikayetler geliyor, teknik kadro şikayet edilen yerlere gidiyor, fotoğraf çekiyor.

BEŞİKTAŞ

Beşiktaş'ta Beşiktaş Belediyesi'nin yaptığı tespitler sonucu, Ortaköy'de yer alan ağır hasarlı iki ev mühürlendi. Bunun dışında çatlakları olan binalar var. Ayrıca TRT binasının bir kolonunda hasar, misafirhanesinin de duvarlarında çatlak tespit edildi. Hasar tespit çalışmalarında imar ile ilgili birimler çalışıyor. Yoğun olarak yardım kampanyaları ile ilgileniliyor.

BAKIRKÖY

Hasar tespit çalışmaları Bakırköy'de devam ediyor. Bakırköylüler en küçük çatlağı bile bildiriyor. Şu ana kadar 200'den fazla bina kontrol edildi. bölgedeki mühendisler, mühendisler odası ve kaymakamlıkla koordineli olarak çalışılıyor. Şimdiye kadar 33 bina mühürlendi. Bakırköy Belediye Başkan Yardımcısı Mustafa Kelleci ‘‘İTÜ'den görüş istedik, çatlaklara karşı ne yapalım diye. Birlikte onaracağız, belediye olarak hizmet vereceğiz. Bu konuda çeşitli birimler oluşturmayı düşünüyoruz. Üniversiteyle birlikte yapacağız. Tamirat uzmanlık isteyiyor. Birinci aşamada hasarlı binaların kullanılıp kullanılamayacağı önemli. İkinci aşama onarım var, onun da araştırmasını yapıyoruz. Yeni bina inşaatı tamamen durduruldu’’ dedi.

BÜYÜKÇEKMECE

Buradaki hasar tespit çalışmaları devam ediyor. Tüm şikayetler değerlendiriliyor. Şu ana kadar 25 ev kontrol edildi. ikisi mühürlendi, iki tanesi de belediye ekipleri tarafından yıkıldı. Toplam 30 kişi geçici olarak çevredeki evlere yerleştirildi. 3 ay içinde belediye onlara ev verecek. Duvarlarda çatlak varsa halk kendisi yapıyor. Kiriş ve kolonlarda çatlak varsa belediye tarafından mühürleniyor.

MALTEPE

Maltepe'de depremin ilk gününden itibaren hasar tespit çalışmaları sürüyor. 2 bina mühürlendi. Maltepe Belediye Baykan Vekili Sinan Gedik ‘‘İstanbul Teknik Üniversitesi'ne başvurarak bu binaları incelemelerini istedik. Gelecek raporun sonucuna göre hareket edeceğiz. Bunun dışında da tespit çalışmalarımızı devam ettiriyoruz. Hafta sonu tatilini kaldırdık, ekipler cumartesi ve pazar günleri de çalışıyor. Bütün inşaatları durdurduk. Tüm ilçe çapında depremden 21 öncesine kadar dökülen betonların tespitini yapmaya başladık. Bildiğiniz gibi betonunun kuruma süresi, hava durumuna göre bir hafta ile 21 gün arasında değişiyor. Maltepe'deki inşaat halindeki tüm binalarda tespit yaptıktan sonra İTÜ'den rapor isteyeceği. Rapordan olumlu sonuç alan binalar inşaatlerini devam ettirecek, alamayanlar için ise yıkım kararı çıkaracağız. Çünkü, yumuşak beton sarsıntıya karşı mukavamat kazanmamış demektir. Özellikle, yumuşak temel ve kiriş betonları sarsıntıya maruz kalmış ve zedelenmişse tüm bina ve içinde oturacak olanları büyük bir felaket bekliyor demektir’’dedi.

TUZLA

Tuzla Kaymakamı Mustafa Güni ilçede çalışmaların Kaymakamlık ve Kriz Masası elemanlarınca oluşturulan 6 ekip tarafından yapılyor. 200'ün üzerinde bina hasar gördü. 4 bina tamamen yıkıldı. Hasar gören binalarda oturulup oturulamayacağı tespit edilmeye çalışılıyor. İlçede 8 ölü, 11 yaralı var.

ÜSKÜDAR

Kaymakamlık Kriz Masası'ndan alınan bilgiye göre 16 binada küçük çatlaklar olduğu belirtildi.

FATİH

Fatih Belediye Başkanı Eşref Albayrak, depremden sonra belediyeye gelen şikayetler doğrultusunda çalışmalara başladıklarını, ikişer kişiden oluşan altı teknik ekip kurduklarını söyledi. Fatih'te 9 ağır hasarlı bina tespit edilerek mühürlendi. Bazı binalarda ise kısmi hasar tespit edildi. Birçok binada kısmi yıkım yapıldı. Başkan Yardımcısı Mahir Katırcı, evlerinde ve işyerlerinde hasar oluşan Fatihlilerin belediyeye mutlaka başvurmaları gerektiğini söyledi.

PENDİK

Pendik'te belediyenin tespitlerine göre altı işyeri hasarlı. 469 hasarlı ev tespit edildi. Beş binada oturulmayacak derecede hasar gördüğü için belediye tarafından mühürlendi. Devlet Demir Yolları'na ait iki binada hasar tespit edildi. Pendik Belediyesi'nde oluşturulan teknik ekipler ilçeyi dolaşarak belediyeye yansıtılmayan hasarlı evleri de tespit ettiler.

EMİNÖNÜ

Eminönü Belediyesi ilçede 200 binada hasar tespit etti. Depremde bir kişinin öldüğü, iki kişinin yaralandığı Eminönü'nde 26 binada büyük hasar meydana geldi. Belediye bu binaların 10'unu hiç oturulmayacak durumda olduğu için mühürledi. İki bina ise yıkıldı. Belediye gelen şikayetler sonucunda birçok binada da küçük çatlaklar oluştuğu tespit edildi.

ZEYTİNBURNU

Tahliye edilen bina sayısı 27. Bu binaların 7'si büyük hasarlı. 200'ün üzerinde çatlağı olan bina var. Yerle bir olan 14 katlı binanın enkaz kaldırma çalışmaları için artçı depremlerin bitmesi bekleniyor. Başkan Murat Aydın, teknik ekiplerin şikayetleri dikkate alarak hasar tespiti yaptıklarını belirtti.

BAĞCILAR

Bağcılar depremde en fazla zanan gören ilçelerden biri. 11 bina tamemen çöktü ve enkazlarının altında 51 kişi öldü. Toplam ölü sayısı ise 58. Ölenlerden yedisi panik nedeniyle evlerinin penceresinden atlayan kişiler. Yaralı sayısı 265. Yaralıların dördünün durumu ağır. Çöken 11 binada 53 aile yaşıyordu. Cesetlerin 51'i tamamen çöken 11 binanın enkazı altından çıkartıldı. İtfaiye ve belediye kurtarma ekiplerinin çalışması sonucunda enkaz altından ilk gün 52 kişi sağ olarak kurtarıldı. Kaymakamlıkla birlikte yürütülen hasar tespit çalışmaları sonucunda 10 bina acil olarak tahliye edildi. 15 binada ikinci derecede hasar tespit edildi. İncelemeler bitene kadar tedbir olarak hasarlı binalar boşaltıldı. Belediyeye altı gün içinde 1115 hasar başvurusu yapıldı. Teknik ekipler bunların 400'ünde inceleme yaptı. Oturmaya engel bir durum olmadığı görüldü. 715 binada ise incelemeler sürüyor. Belediye halkı deprem konusunda bilgilendirmek amacıyla üniversite hocalarına bir bildiri hazırlatarak dağıttı. Belediye Başkanı Kıyıklık, ‘‘500 kişiye su, yemek ve giyecek veriyoruz. Bütün partilerin ilçe başkanlarıyla bir komite kurduk’’ dedi. Bağcılar'da yakılan binaların enkazı kaldırıldı. Enkazlar numaralandı.

BAYRAMPAŞA

Bayrampaşa'da iki bina tamamen yıkıldı, bir bina ise yan yattı. Yıkılan binalarda 17 kişi yaşamını yitirdi. Yapılan tespitler sonucunda üç binanın tamamen oturulmaz durumda olduğu tespit edildi ve mühürlendi. Belediyeye birçok hasar şikayeti geldi.

Nerelere baş vurulacak?

Büyükşehir Belediyesi binalarda meydena gelen hasarlarla ilgili olarak bir genelge yayınladı.

Büyükşehir Belediyesi'nin genelgesi şöyle: ‘‘Marmara Depremi'nin binalarda meydana getirdiği hasar neticesinde, tüm yetkililerin halkımıza ‘‘hasar meydana gelen binaların içine girilmemesi ve mutlaka bir yetkilinin hasar tespiti yapmasının, içeri girilebilir olurunun ardından binalara girilmesi’’ yönündeki uyarıları halkın zihninde bu yetkili makamların kimler olduğu sorularını uyandırmıştır.

İstanbul Valiliği tarafından bugün (19 Ağustos) gerçekleştirilen koordinasyon toplantısında kriz merkezlerindeki binalardaki hasar tespitinde İlçe Kaymakamlıkları görevli kılındı. İstanbul Valiliği, binalardaki hasar tesbitinin Bayındırlık ve İskan Müdürlüğü elemanları, ilçe belediyeleri ve gerektiğinde İstanbul büyükşehir Belediyesi elemanları tarafından yapılmısını bir genelge haline getirdi.

Evlerindeki hasar tesbitini yaptırmak isteyen vatandaşlar bu konu ile alakalı olarak bulundukları ilçenin belediyesi veya kaymakamlığının kriz merkezi ile temasa geçerek yardım isteyebilirler. bu birimlerin vatandaşlarımıza yardımcı olmaları İstanbul Valiliği'nin bir emridir.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Zemin ve Deprem İnceleme Müdürlü'nden alınan bilgilere göre de İnşaat Mühendisleri Odası'na kayıtlı, mühendislik-müşavirlik firmaları ve inşaat mühendisleri de hasar tespiti konusunda halkımıza yardımcı olabilecek makamlardır.’’

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!