Çatlak her gün ölçülüyor

Güncelleme Tarihi:

Çatlak her gün ölçülüyor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 08, 2000 00:00

Haberin Devamı

Sonunda Beyoğlu Belediyesi de Taksim-Yenikapı metro inşaatının kurbanı oldu. Tarihi binanın giriş katındaki duvarlarda çatlaklar oluştu, bina incelemeye alındı. Üstelik, binanın hemen yanındaki metro kazısında bir miktar daha aşağı inilecek. Beyoğlu Belediyesi Başkan Danışmanı Fethi Turgut, çatlağın her gün ölçüldüğünü tehlike sınırına gelinirse binanın boşaltılacağını söyledi.

İstanbul Metrosu'nun Taksim-Yenikapı bölümünde ikinci çatlak olayı bu kez Beyoğlu Belediyesi'ni vurdu. Dün sabah gittiğimizde binanın hemen girişinde Beyoğlu Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ı çatlakla ilgili bilgi alırken bulduk. Topbaş bizi espriyle karşıladı:

‘‘Görüyorsunuz altımızı oyuyorlar!’’

Metronun Taksim-Şişhane bölümünde yaşanan ilk sorun değil bu. İlk önce Sarkuysan Han binasında çatlakların oluştuğu gerekçesiyle Anadolu Metro Ortaklığı (AMO) aleyhine dava açmış, ardından Nur-u Ziya Sokak'ta Fransız Sarayı'nın müştemilatının duvarları çatlamış, aynı sokakta üç bina daha zemin hareketleri nedeniyle zarar görmüştü.

Beyoğlu Belediye binası ise, metronun Şişhane istasyonu kazısının tam önünde bulunuyor. Binanın hemen girişinde, turnikelerin sağındaki duvarda meydana gelen çatlakların hareketleri halen devam ediyor. Ancak yetkililer şu anda tehlikeli bir durum olmadığını söylüyorlar.

Zemin sondajı yapılıyor

Şu anda belediye binasının hemen arkasında, tünel girişinde bir zemin sondaj çalışması yapılıyor. İkinci sondaj çalışması ise yine belediye binasının hemen arkasındaki umumi tuvaletin önünde yapılıyor. Nur-u Ziya Sokak'ta da dört binada çatlaklar meydana geldikten sonra toplam dokuz sondaj çalışması yapılmıştı. Bu çalışmalar sonucunda zarar gören binaların doğal zemin üzerinde olmakla birlikte, metro kazısının dolgu zemine bir metre girmesi nedeniyle çökmelerin oluştuğu açıklanmıştı.

Beyoğlu Belediyesi Başkan Danışmanı Fethi Turgut, sorularımızı yanıtladı:

- Binanızda çatlaklar oluştu, şu ana kadar neler yaptınız?

Malum metro inşaatı devam ediyor. Geçen hafta başlarında binamızda ufak çatlaklar gördük. Bu konuyla ilgili Anadolu Metro Ortaklığı'nın (AMO) Teknik İşler Müdür Muavini'ne durumu anlattık. Onlar getirdiler bir ölçü aleti monte ettiler. Çatlağın büyüdüğünü, ilerlediğini kontrol açısından. Sonra Büyükşehir Belediyesi Fen İşleri Daire Başkanı ile görüştük ve durumu anlattık. ‘‘Binamızda çatlaklar oluştu, bilginiz olsun, size de bir yazıyla iletiyoruz,’’ dedik. Resmi kurum olduğu için elimizde belgelerin olması şart. Onlar da yetkililerle görüşeceklerini söylediler. Teknik eleman olduğum için ben de, iki gün de bir inip ölçüm aletini kontrol ediyorum. Ve bir miktar ilerlemenin olduğunu gördüm.

- Halen hareketlilik devam ediyor yani?

Evet var. AMO'daki arkadaşla tekrar görüştük, metro inşaatında daha ne kadar ineceklerini sorduk. Kendileri Maliye'nin olduğu tarafta daha aşağı inilmeyeceğini, sadece temel atılarak o kısmın sağlamlaştırılacağını, belediye tarafında ise bir miktar daha inip buranın da sağlamlaştırılacağını söyledi.

- Peki bu arada Beyoğlu Belediyesi binasına neler olacak?

Ben de aynı soruyu onlara sordum. Korkulacak bir şey olmadığını, hergün buranın izlendiğini ve ölçüm yapıldığını söylediler. Sanırım onların kendilerine göre bir tehlike sınırı var, o sınıra gelinirse binayı boşaltırız. Kaldı ki bu bina yığma bir bina. Zemin kayalık, sağlam. Zaten sanırım bugünlerde metro faaliyetleri de bitmek üzere.

Zemin çok sağlam

- Madem bu kadar tehlike sınırı altında neden hemen arkanızda biri tünel girişinde bir de hemen arkanızdaki umumi tuvaletin önünde olmak üzere iki sondaj çalışması yapılıyor?

Sondaj çalışması sanırım bizim çatlaklarımızla ilgili değil.

- Ancak bu sondajlarla aranızda 50 metre mesafe bile yok.

Ancak sanırım zemin etüdü için numune alınıyor. Bu tünel çıkışı bitmek üzere ve burada da başka çalışma yapılmaması lazım. Önümüzdeki bina girişini ve parkı yıkmışlardı, bunların yapılması için projelerimizi verdik. Şimdi bunu yapacaklar ve buradaki çalışmalar böylece bitiyor.

- Şu ana kadar yapılan sondaj çalışmaları pek masum değil. Nur-u Ziya Sokak'ta da dört bina zarar gördükten sonra dokuz sondaj çalışması yapıldı.

Onlarla ilgili bilgim yok. Ancak buranın zemininin çok sağlam olduğunu biliyorum.

- Şu anda binada gönül rahatlığıyla oturuyor musunuz?

Bir teknik eleman olarak herhangi bir tehlike yok bana göre. Bunu hem bizim açımızdan hem onların bize yaptıkları açıklamalardan yola çıkarak söylüyoruz. Ayrıca ölçüm aletinden de hareketleri düzenli olarak izliyorum.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!