Canlı bombaları gözünden tanıyın

Güncelleme Tarihi:

Canlı bombaları gözünden tanıyın
Oluşturulma Tarihi: Nisan 06, 1999 00:00

Haberin Devamı

Emniyet güçleri, canlı bombaları ‘‘patlamadan’’ önce tanımak için özel eğitiliyor. Peki vatandaş, yanındaki kişinin bir saniye sonra patlayacağını nasıl anlayacak?

Artan terör olayları karşısında dikkatli olun, teröristinizi tanıyın!

Özellikle büyük kentlerde canlı bomba kurbanı olmamak için elinizdeki tek seçenek onu tanımak. Bunun için uzmanlar ve psikiyatrlar canlı bombaları tanıma formüllerini veriyorlar. Öncelikle teröristlerin şiddet hareketleri için özel eğitildiklerini unutmamak gerekiyor. Teröristler eylem sırasında belli bir plan içinde hareket ediyor. Bu yüzden öncelikle hedef olabilecek yerlerden uzak durmak, bomba kurbanı olmamak için önemli bir etken.

BAKIŞLARA DİKKAT

Canlı bombayı ele veren ilk unsur bakışları. Uyuşturucu ve cesaret verici ilaç aldıklarından göz bebekleri normalden büyüktür. Bakışları bulanıktır. Gözleri, hedef aldığı noktaya kilitlenmiştir. İnsanlarla göz göze gelmez ve bakışları gelip geçenlere takılmaz. Hızlı kalp atışı nedeniyle kan dolaşımı artacağından, yüzde kızarma ve terleme görülür.

ELBİSE KAMUFLAJI

Canlı bombaların üzerlerindeki patlayıcıyı gizlemek için özellikle bol elbiseleri tercih ederler ya da çanta taşırlar. Yazın sıcak olmasına rağmen montunu çıkarmayan çantasını sağa sola çarpmamasına özen gösteren kişilere dikkat edilmelidir.

Anadolu kentlerinde yöresel giysileri tercih eden eylemciler, büyük şehirlerde bu giysilerle dikkat çekeceklerinden modern kıyafetlere bürünürler.

Özellikle kadınlar, eylemde giydikleri son moda giysileri, üzerlerinde emanet gibi taşırlar. Hareketleri ve acemice yapılmış makyajlarıyla canlı bombalar, bu hallerinden ayırt edilebilirler.

KAMİKAZE SENDROMU

Hedefini yok etmek için sistematik olarak kendini yok etmeye programlanmış canlı bombanın deşifre olduğu an, en tehlikeli olduğu zaman dilimi.

Psikiyatrlar, İkinci Dünya Savaşı'nda Japon kamikaze pilotlarında görülen bu sendroma dikkat çekiyor. Buna göre kendini yok etme fikri kişide bunun bir an önce olup bitmesi isteğini beraberinde getiriyor. Bu yüzden Japon pilotlar, asıl hedefleri olan uçak gemileri yerine ilk hatta yer alan küçük muhriplerin üzerine intihar dalışı yapıyormuş.

Deşifre olan ya da hedefine giderken engellenen canlı bombanın ilk tepkisi bombanın fitilini çekmek oluyor. Bu nedenle şüphelenilen kişiyi kontrol etmeye, konuşmaya veya etkisiz hale getirmeye kalkışmamak gerekiyor.

HEDEF HALKTIR

Terörün hedefi halktır. Eylemin ses getirmesi için özellikle kalabalık ve herkesin geçtiği alanlar hedef seçiliyor. Bu nedenle mümkün olduğu kadar kalabalıktan ve insanların yoğun olarak bulunduğu alanlarda oyalanmaktan kaçınmak gerekiyor.

Teröristler, kalabalığın özel bir amaç için toplandığı (miting, maç, konser) alanlarda, organizasyonla ilgilenmedikleri için kendilerini belli ederler.

Hedefe aceleci ve direkt hareketler canlı bombayı ele verir. Eylemciyi mutlaka bir ya da birkaç terörist uzaktan izler. İki üç kişilik grup, eylem yerine yaklaşınca birbirinden ayrılır. Eyleme birkaç saniye kala canlı bomba liderinden ‘‘okey’’ almak için gözleriyle onu arar. Bu bakış onu ele verebilir.

NE YAPMAK GEREKİYOR

Yapılması gereken eğer kapalı bir alandaysanız o mekanının sahibi ya da yöneticisine durumu gizlice bildirmek. En kısa zamanda emniyet güçlerini haberdar etmek ve şüpheyi anlatmak.

Uzmanlar kişinin ‘‘Ya terörist değilse yerin dibine geçerim. Ben gideyim de ne olursa olsun’’ diye sessiz sedasız uzaklaşmasının yanlış olduğunu belirtiyorlar. Bir yanlış alarmın, ‘‘keşke söyleseydim bu insanlar ölmeyebilirdi’’ demekten çok daha iyi olduğunu unutmamak gerekiyor.

Mersin'i de yakacaktı

MAVİ Çarşı katliamını gerçekleştirdikten sonra, HADEP Tuzla İlçesi Gençlik Kolları yönetimi tarafından gönderildiği Mersin'de yakalanan Metin Yamalak, polise ifadesinde ‘‘Mersin'de de molotofkokteylli bir eylem yapmak için hazırlanıyorduk’’ dedi.

YİNE HADEP PARMAĞI

Ağrı'nın Patnos İlçesi'nde doğan Yamalak, Mersin'de HADEP Toroslar Belediyesi meclis üyesi adayı Hayrettin Yıldız ve Ferhat Kandar'ın evinde yakalanmıştı.

Mersin'de yaklaşık 10 bin kişinin katıldığı, yasadışı PKK gösterisine dönüşen Nevruz'dan sonra, istihbarat ve Terörle Şube Müdürlüğü ekipleri, Yenipazar Mahallesi'nde bir hücre evine operasyon düzenledi.

Yasadışı örgüt üyesi 12 kişiyle saklandığı evde polisi karşısında gören Mavi Çarşı katliamcısı Metin Yamalak'ın telaşı polisin gözünden kaçmadı. İlk sırada sorguya alınan Yamalak, ‘‘İstanbul'dan Nevruz için geldim’’ deyince sorgusu derinleştirildi. Yamalak, sorgulama sırasında Mavi Çarşı katliamına katıldığını itiraf etti.

Metin Yamalak polise şu ifadeyi verdi:

‘‘Ağrı Patnos doğumluyum. 9 kardeşiz. 11 kişilik ailem ile yaklaşık 12 yıl önce Ağrı'dan geçim sıkıntısı nedeniyle İstanbul Tuzla'ya göç ettik. Tuzla'da yağlıboya işlerinde çalışıyordum. PKK'ya sempatim vardı. Yaklaşık 6 ay önce Tuzla'da HADEP Gençlik Kolları bünyesinde görev üstlendim. Mavi Çarşı eylemine katıldıktan sonra örgüt ve HADEP'liler, 'Mersin çok güvenli bir yer. Oraya git. Hem saklanırsın, hem de Nevruz'u organize edersin' dediler. Mersin'e geldiğimde HADEP yetkilileriyle görüştüm. Beni güvenli diyerek Hayrettin Yıldız ve Ferhat Kandar'a teslim ettiler. Mersin'e Nevruz öncesi 4 gün önce adım attığımda her taraf polis kaynıyordu. Nevruz öncesi mahlallelerde geniş kapsamlı çalışmalar yaparak, kutlamanın amacına ulaşmasını sağladık. Nevruz günü toplanan kalabalık ve attığımız sloganlar, açtığımız pankartlarla istediğimiz sonucu elde ettik. Yakalanmasıydım Mersin'de de büyük bir eylemi hayata geçirecektik.'

Tuzla Şifa Mahallesi'nde oturan yakınları ise Metin Yamalak'ın suçsuz olduğuna inandıklarını söylediler.

Eşkal tarifi nasıl yapılır?

Eşkal tarifi yapılırken ilk önce yaş söylenir. Bunu yaparken de beş yıllık dilimler haline getirilmesine dikkat edilir, 35-40 yaşlarında gibi. Dikkat edilecek noktalardan biri de ırkı ve milliyetidir. Boy tarifi yapılırken kapı veya kendi boyunuzu ölçü alabilirsiniz.

Yapı tarifi yapılırken de belli noktalar vardır. Örneğin sıska 60 kilonun altına, zayıf 61-70 kilo arasına, orta yapılı 70-85 kilo arasına, ağır 90-100 kilo olana ve 100 kilonun üstüne ise hantal deniyor.

Teröristin duruş şekline, omuzlarının durumuna, göğüs ve beline de dikkat edilmelidir.

En önemli belirleyici nokta ise kulaklardır. Kulaklar; oval, üçgen, dörtgen, ortada ve altta olmak üzere tanımlanır. Büyüklüğüne göre ise; kulak kafaya oranla büyük, küçük veya orta denir. Bu arada kulak memesi de belirleyici bir unusurdur.

Teröristin kaş şekli ve yapısı, gözlerin büyüklüğü ve rengi, sakalın şekli, rengi ve saç özellikleri de belirleyici etkenler arasındadır.

Teröristi ele veren tavırlar

Heyecanlı tedirgin ve aceleci olurlar.

Etrafa sezdirmeden aşırı dikkat sarfederler

Sinirli ve gergin olurlar

Ya çok kötü ya da aşırı şık giyinirler

Kesinlikle önlerine bakmaz ve çevreyi araştırırlar

Genellikle bol ve dökümlü elbiseler giyerler

Agresif olurlar

Saldırıları, planlı hareketlerdir

İyi eğitilmiştirler ve silahlarını ustaca kullanırlar

Hedeflerin keşiflerini ve olayın icrasını başka kişiler yaparlar

Saldırı timleri, gözetleme timleri ve liderleri olmak üzere üç grup görevi gerçekleştirir

Olay yerine ulaşmada ve oradan uzaklaşmada en seri ulaştırma araçlarını kullanırlar

Katliam emirleri Osman Öcalan'dan

BÖLÜCÜBAŞI Abdullah Öcalan'ın yakalanmasından sonra Türkiye'ye yönelik tehditlerini yoğunlaştıran kardeşi ‘‘Ferhat’’ kod adlı Osman Öcalan, geçen Mart ayının başında Med TV'de yaptığı açıklamada, silahlı teröristlerin tamama yakınının ‘canlı bomba’ olmak istediğini, başka türlü eylem çeşidinin istenmediğini öne sürmüştü. Öcalan, ‘‘Halkta fedai ruhu gelişiyor. Kürt halkı, gerilla fedaileşmiştir. Bu konuda büyük hazırlık vardır. Önümüzdeki günlerde gereken cevap verilecektir’’ demişti.

CANLI BOMBA ÖRGÜTÜ

Abdullah Öcalan'ın yakalanmadan önce oluşturduğu ve intihar saldırıları yapmakla görevlendirilen Kürdistan Özgür Kadınlar Birliği (YAJK), PKK dışında parti oluşturma kararı aldı.

PKK çizgisinde, ancak ayrı oluşum olduğu bildirilen PPKK (Kürdistan İşçi Kadınlar Partisi) kararı PKK'nın 6'ncı Kongresi'nde alındı. Yapılan açıklamada, PKK ile yeni oluşum arasında görüş ayrılığı olmadığını, terör örgütünün çizgisi dışına çıkılmayacağı ancak siyasal, örgütsel, askeri boyutlarda faaliyet göstereceği bildirilmişti.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!