Canlı bomba dehşeti

Güncelleme Tarihi:

Canlı bomba dehşeti
Oluşturulma Tarihi: Eylül 11, 2001 02:08

Taksim'deki Çevik Kuvvet bürosuna düzenlenen canlı bomba saldırısında iki polis memuru şehit oldu. Eylemi gerçekleştiren DHKP-C'li militan Uğur Bülbül paramparça olurken, 17'si polis, biri turist 24 kişi de yaralandı.

Taksim Meydanı 27 Mart 1999 tarihinden sonra ikinci kez canlı bomba saldırısına sahne oldu. Şimdiye kadar gerçekleşen 13 canlı bomba saldırısını düzenleyen PKK'nın aksine dünkü saldırıyı ilk kez bu tür bir eylem yapan DHKP-C'nin bir militanı gerçekleştirdi. Gümüşsuyu, İsmet İnönü Caddesi'ndeki Çevik Kuvvet noktasına düzenlenen alçakça saldırıda canlı bomba 1976 Bartın doğumlu Uğur Bülbül parçalanırken iki polis şehit oldu, 17'si polis 24 kişi de yaralandı.

İÇERİ DALDI PİMİ ÇEKTİ

Daha önce Turban tarafından kullanılırken boşaltılan ve bir kaç aydır Çevik Kuvvet'in konuşlandırıldığı büroya saat 17.30 sıralarında gelen Bülbül, kapıda görevli polisleri iterek içeri girdi. Terörist, lavlı saldırılara karşı camlarına çelik kafes takılan ve önünde panzer bekleyen büroya girdiği anda üzerindeki bombanın pimini çekti. Patlamayla DHKP-C'nin kırsal kesiminde faaliyet gösterdiği ve daha önce örgütün birçok eylemine karıştığı belirlenen Uğur Bülbül parçalanırken, polis memurları Halil İbrahim Doğan ve Tuncay Karataş şehit oldu. Tuncay Karataş ve Halil İbrahim Doğan, sadece 69 gün önce, 3 Temmuz 2001 tarihinde mesleğe başlamışlardı. Patlamada üçü ağır 17 polis ile yoldan geçen 23 yaşındaki Avustralyalı turist Amanda Rigg ve 6 vatandaş da çeşitli yerlerinden yaralandı.

PATLAMA BEŞİKTAŞ'TAN DUYULDU

Kurtuluş ve Beşiktaş'tan da hissedilen patlamayla birlikte insan parçaları yaklaşık 80 metrelik bir alana yayıldı. Şehit polislerden birinin cesedi, patlamanın şiddetiyle olay yerinden yaklaşık 150 metre ötedeki Dünya Sağlık Sokak ile Kutlu Sokak'ın birleştiği merdivenlere düştü.

Olay yerinde bankta oturan kurye Bülent Demir, gördüklerini şöyle anlattı:

‘‘Tam kalkmaya hazırlanıyordum ki Çevik Kuvvet merkezinde önce bir kargaşa oldu. Sonra da depremi andıran bir sarsıntı oldu. Daha ne olduğunu anlayamadan, kopan bir kafa havada uçtu ve gelip önüme düştü. Etrafı et parçaları ve barut kokusu kapladı. İnsanlar etrafımda çığlık çığlığa bağırıyor ve koşuşturuyordu’’

Olaydan sonra Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, TBMM Başkanı Ömer İzgi, Başbakan Bülent Ecevit ve parti liderleri başsağlığı ve kınama mesajları yayınladılar.

Çatılarda ceset parçaları

Patlamayla birlikte binaların cephelerine ve çevredeki araçların üzerine et ve kan parçaları yağdı. Olay yerinin hemen önünde müşteri indirirken patlamaya tanık olan ve elbisesine et parçaları yapışan taksi şoförü Kemal Basmakçı, dehşet manzarasını şöyle anlattı: ‘‘Yolcuyu indirip otomobile binerken patlama oldu. Ceset parçaları üzerime fırladı. Sokaklardan ceset parçaları topladık. Çatılarda bile ceset parçaları var.’’ Patlamadan hemen sonra yaralanan polisler, olay yerine koşan meslektaşları tarafından hastanelere taşındı.

Cezaevinden eyleme

Kendisi de paramparça olan canlı bomba Uğur Bülbül'ün 6 ay önce cezaevinden tahliye edildiği anlaşıldı. 1976 Bartın doğumlu olan ve DHKP-C örgütüne yardımdan tutuklanan Bülbül, cezaevlerine düzenlenen 'Hayata Dönüş' operasyonunda güvenlik güçlerine direnmişti.

Avustralyalı turist de yaralandı

Yaralı polisler:

Deniz Bahri Bekar, İbrahim Öztürk, Tuncer Erkur, Osman Eker, Hasan Hüseyin Çığırcı, Reşat Susuz, Yaşar Murat Acar, Abdülfatif Bedel, Murat Sevinç, Mehmet Nuri Murdi, Murat Temiz, Eşref Koçak, Arif Duman, Bülent Gonca, Recep Kaya, Kamuran Erkaya, Gediz Akkaya.

Yaralı siviller:

Amanda Rigg (Avustralyalı turist), Mehmet Nasır Durali, Aşkın Öztürk, Cem Ersoy, Abdullah Düztaş, Tülin Şeyman, Burcu Koray.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!