Canı sıkılan sürücü yolda otomobiliyle dertleşecek

Güncelleme Tarihi:

Canı sıkılan sürücü yolda otomobiliyle dertleşecek
Oluşturulma Tarihi: Aralık 12, 2007 00:00

Önümüzdeki 10 yıl içinde otomobil dünyasına 15 yeni teknoloji kazandımayı hedefleyen Nissan, otomobil ve sahibi arasındaki bağı bir adım daha ileri götürerek, evcil hayvanlarla olduğu gibi duygusal bir iletişim kurmayı hedefliyor. Sürücü ile sürekli konuşacak olan yapay zeka sahibine hál hatır dahi soracak.

Teknoloji konusundaki üstünlüklerini kullanan Japon üreticilerden biri olan Nissan, her yıl yeni geliştirdiği modellerde öncü teknoloji sergileyerek, otomotiv endüstrisine birbirinden çarpıcı yenilikler kazandırıyor. Yaptığı yatırımlarla önümüzdeki yıllarda otomotivde teknoloji devi olmayı hedefleyen Nissan, seri üretim modellerde sunduğu yeniliklerle şimdiden bu hedefe adım adım ilerliyor. Japon üreticinin Amerika’daki lüks markası Infinity’nin EX35 modelinde sunduğu yepyeni bir sistem, sürücüye kartal gözü kadar net bilgiler vererek en zor yerlerde dahi aracı kolaylıkla park etmesini sağlıyor. Bu araçta ayrıca kendi kendisini yenileyen deri döşeme de kullanılıyor. Nippon ortaklığında geliştirilen bu akıllı döşeme, güneş ışığı ile reaksiyona girerek kendisini tamir ediyor ve çatlamayı ortadan kaldırıyor.

Tüm bunlar Nissan’ın hedefine emin adımlarla yaklaştığını gösterse de Nissan CEO’su Carlos Ghosn’un ifadesine göre, bunlar buzdağının yalnızca görünen kısmı. 2009 yılından itibaren her yıl 15 yeni teknolojiyi otomotiv dünyası ile buluşturmayı hedefleyen Nissan, alkol dedektörlerinden, direksiyona müdahale eden aktif şerit izleyicisine kadar birçok yeniliği seri üretime geçirecek. Bu hedefe ulaşmak için büyük bir bütçe ile yoluna devam eden Nissan, 2 bin
/images/100/0x0/55eac631f018fbb8f895dac5
mühendisini sadece yeni teknolojiler için görevlendirmiş durumda. Teknoloji liderliğine ulaşmak için kesenin ağazını da açan Nissan, sadece 2000 yılında 1.8 milyar dolarlık yatırım yapmıştı. 2007 yılına gelindiğinde ise Ar-Ge’ye yapılan yatırım yıllık tam 4.4 milyar dolara ulaştı.

GELECEĞİN TEKNOLOJİLERİ

Nissan önümüzdeki 10 yıllık program dahilinde kullanıma sunacağı teknolojilerden bazıları hakkında küçük ipuçları da vermeyi ihmal etmiyor. Bu teknolojilerin ilki aktif mesafe kontrolü. Seri üretim otomobillerde de adını sıkça duyduğumuz bu sistemin diğerlerinden farkı ise, arkadan yaklaşan hızlı bir otomobil olduğunda öndeki mesafeyi kontrol ederek aracın hızını arttırması. Bu sayede arkadan çarpmalarda yaşanan can kayıplarının en aza indirilmesi sağlanacak. Diğer bir yenilik ise hidrokarbon ve nitrojen’i oksijenle tepkimeye sokarak zararını azaltan bir katalitik konvertör. Aracın çevreci özelliğini ön plana çıkartacak olan bu sistem sayesinde karbon salınımı hibrid otomobillere yaklaşacak. Japon üreticinin tanıtacağı bir diğer önemli güvenlik sistemi ise ESP’yi bir adım ileri götürecek nitelikte. Aracın arkasının savrulduğu durumlarda devreye giren bu sistem, direksiyona müdahale ederek aracın tekrar çizgisine dönmesine yardımcı oluyor. Bu sayede ESP sistemine rağmen kaza yapan acemi sürücüler araçlarını daha güvenli bir biçimde kullanabilecekler.

SAHİBİNE HÁL HATIR SORACAK

Nissan’ın belki de önümüzdeki 10 yıl içinde tanıtacağı teknolojiler arasında en çok dikkat çekeni sürücünün otomobille sesli olarak iletişim kurabilecek olması. Yapay zeka sayesinde sürücünün halini hatrını soracak olan sistem aynı zamanda şoförün rutin kullanım alışkanlıkları dışında aracı hareket ettirmesi dahilinde de sürücüyü uyaracak. Sistem aynı zamanda kaygan zeminin ve yoğun trafiğin olduğu yollara yaklaşıldığında da sürücüyü bilgilendirecek. Nissan mühendislerinin çok ciddi bir proje olarak baktıkları bu sistem aynı zamanda sürücüyü alkollü veya uykusuz olduğu durumlarda da uyaracak. Mühendislerin bu sistemi geliştirmelerindeki asıl amaç ise sahibi ve araç arasında tıpkı bir evcil hayvanla olduğu gibi bağ kurabilmelerini sağlamak.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!