Çanakkale Boğazı'da motorin sızıntısı

Güncelleme Tarihi:

Çanakkale Boğazıda motorin sızıntısı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 30, 2002 15:46

Çanakkale Boğazı'nın Marmara Denizi girişinde, 1.5 ay önce bir Türk tankeriyle çarpışarak batan Kampoçya gemisindeki motorin sızıntısının önlenemediği bildirildi.

Çanakkale Boğazı'nda önemli ölçüde kirlilik yaratmaya devam eden sızıntının önlenememesi nedeniyle özellikle Hamzakoy plajlarında yoğun kirlilik yaşandığı, Gelibolu Belediyesi'nin yerel imkanları ile yaptığı temizleme çalışmalarının da etkili olmadığı belirtildi.

Gelibolu Belediye Başkanı Cihat Bingöl, Çanakkale Boğazı'ndaki tüm sahilleri olumsuz etkileyen kirlenmenin önüne geçilmesi için imkanların yetmediğini söyledi.

Kamboçya gemisinden sızan akaryakıtın sahillerde yarattığı kirliliği, kendi imkanlarıyla temizlemeye çalıştıklarını, ancak sızıntı devam ettiği için başarılı olamadıklarını anlatan Bingöl, ''Sızıntının önlenmesi için tek çare, geminin battığı yerden çıkarılmasıdır. Depolarının akaryakıt dolu olduğunu bildiğimiz batık gemi, sahillerimizi adeta cehenneme çevirdi'' dedi.

Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü'ne yatıkları başvuruda, bölgeye deniz üstü bariyer sistemi kurulmasını talep ettiklerini belirten Bingöl, bu konuda ilgili genel müdürlükten yanıt beklediklerini, kirlenmenin giderek ileri boyutlara ulaştığını kaydetti.

Yunanistan'dan Ukrayna'ya boş olarak gitmekte olan Türk bandıralı 18 bin 829 grostonluk ''Salih Kalkavan'' adlı tanker ile Ukrayna'dan Mısır'a 6 bin 500 ton demir cevheri götürmekte olan, 6 bin 500 grostonluk Kamboçya bandıralı yük gemisi, 13 Nisan gecesi, Gelibolu açıklarında çarpışmış, kazada Kamboçya gemisi batmıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!