Can pazarı

Güncelleme Tarihi:

Can pazarı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 26, 2000 00:00

Haberin Devamı

Mersin'den denize açılan buğday yüklü bir gemi, Taşucu yakınında kayalara bindirdi. Batan gemiden atlayan 8 denizci, yarım saat dalgalarla boğuşarak güçlükle kurtuldu.

Hemen SOS verdi

YÜKLEDİĞİ buğdayı Tekirdağ'a götürmek üzere önceki gün Mersin Limanı'ndan hareket eden 551 grostonluk ‘‘Hüseyin Avcı’’ kuru yük gemisi, Silifke'nin Taşucu Beldesi açıklarındaki İncekum Burnu'nda dün sabaha karşı fırtınaya yakalandı. Motorları duran ve su almaya başlayan gemi ‘SOS’ verdi. Dev dalgaların sahile doğru sürüklediği gemi karaya oturdu.

Gemiyi terkedin emri

'SOS' mesajı üzerine, Akdeniz Bölge Komutanlığı'na bağlı Sahil Güvenlik Komutanlığı kurtarma botları, yardım için harekete geçti. Ancak fırtına yüzünden gemiye yanaşılamadı. Bunun üzerine telsizle personelin gemiyi terk etmesi istendi. Verilen emir üzerine Kaptan Kazım Çetin, mürettebat Selami Ertekin, Bayram Kaptan, Recep Teker, Erol Demir, Yasin Karaman, Süleyman Kasap ve Salih Acar gemiden ayrıldı. Filikaları devrilince suya dökülen mürettebat yarım saat dalgalarla boğuşarak karaya çıkmayı başardı.

Saatler sonra battı

Denizde can pazarı yaşayan ve ilk tedavileri yapılan gemi personelinin sağlık durumunun iyi olduğu açıklandı. Sabah saatlerinden itibaren rüzgarın şiddetinin azalması ile birlikte Hüseyin Avcı adlı yük gemisinin kurtarılması için başlatılan çalışmalar başarısızlıkla sonuçlandı. SEKA'ya ait kurtarma vinçlerinin tüm çabalarına karşın, sürekli su alan ve ambarları dolan gemi saat 14.15'te tamamen sulara gömüldü.

Kaptan: Filikaya bindik, devrildi

7 arkadaşıyla birlikte gemiden ayrılan yarım saat dalgalarla mücadele edip karaya güçlükle çıkan kaptan Kazım Çetin, dehşet anlarını şöyle anlattı: ‘‘Şiddetli fırtınadan güvertede çatlaklar meydana geldi. Brandalar yırtılınca, su almaya başladık. Bir süre sonra kurtarma ekipleri geldi. Fırtına yüzünden kurtarma botları gemiye yanaşamadı. Sahil yakın olduğu için gemiden filika ile ayrıldık. Ama bir süre sonra filika devrildi. Dalgalarla yarım saat boğuştuktan sonra sahile güçlükle çıkabildik.’’

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!