Çamurla savaş

Güncelleme Tarihi:

Çamurla savaş
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 24, 1998 00:00

Haberin Devamı

Sel felaketinin 4'üncü gününde Zonguldak, Karabük ve Bartın kent merkezleriyle bazı ilçelerde sular çekildi, ancak bu kez çamurla savaş başladı. Vatandaşlar, yaşam alanlarını çamurdan arındırmaya çalışıyor. Yer yer 4 metreye ulaşan suların altındaki bazı yerleşim merkezleri ise yardım bekliyor.

Batı Karadeniz Bölgesi'nde meydana gelen sel felaketinin 4'üncü gününde de, kurtarma ekipleri hâlâ yüzlerce köye ulaşamadı. Zonguldak, Karabük ve Bartın kent merkezleriyle, bazı ilçelerde sular çekildi, bu kez de çamurla savaş başladı. Ancak heyelan ve köprülerin yıkılması sonucu yolları kapanan, hâlâ yer yer 4 metre yüksekliğe ulaşan suların altında bulunan yerleşim merkezlerinde, vatandaşlar umutla yardım bekliyor. Facianın yaralarını sarma çalışmaları, güç koşullarda sürdürülüyor.

Zonguldak ve Karabük'ten sonra, suların çekilmeye başlamasıyla Bartın kent merkezine dün, kademe kademe elektrik verilirken, telefon arızaları giderilerek haberleşme sağlandı. Karabük'ün Yenice ve Zonguldak'ın Çaycuma ilçesi dışında, bölgedeki ilçe merkezlerinde hasar tespitine başlandı.

ULAŞILAMAYAN KÖY VAR

Devletin tüm olanaklarını seferber etmesine, askeri birliklerin yardıma koşmasına karşın sel bölgesinde bazı ilçelere ve yüzlerce köye ulaşılamadı. Bu yerleşim merkezlerinde evler sular altında, elektrikler ve telefonlar kesik.

Afet bölgesinde illere göre son durum şöyle:

BARTIN

Kente kontrollü elektrik verilip, telefonlar devreye sokuluyor. Halkın içme suyu ihtiyacı tankerlerle karşılanıyor. Kızılay çadır gönderdi ve kurulan aşevinden halka sıcak yemek veriliyor. Bu ildeki 268 köyden 150'si ile Kozcağız ve Kumluca beldelerine henüz ulaşılamadı. Bartın'da 3 bin işyeri ve konut su altında kaldı.

KARABÜK

Çamur temizleme çalışması başlatıldı. Halen yüksekliği 4 metreye ulaşan sular altındaki Yenice ve Ovacık ilçeleri ile 60'tan fazla köye karadan ulaşılamadı. Bu merkezlerde elektrikler kesik, telefonlar çalışmıyor. Havadan ulaştırılan yardım malzemesi ise yeterli olmuyor. Yıkılan köprülerin ve çöken oylların onarılarak bir an önce buralara ulaşılmaya çalışılıyor.

ZONGULDAK

Kent merkezinde yaşam normale döndü. Galerilere su dolması nedeniyle TTK ile özel sektöre ait 13 maden ocağında üretim yapılamıyor. Kent merkezi ile Kilimli ve Gelik beldelerinde 30 evin heyelandan yıkıldığı Zonguldak'ta, 101 yerleşim biriminde elektrikler kesik, telefonlar çalışmıyor. Alaplı İlçesi'ne bağlı Aşağıdağ Köyü'nde dün sabah meydana gelen heyelanda 35 ev yıkıldı. Selin vurduğu Gökçebey ve Devrek ilçe merkezlerinde çamur temizleme çalışmaları devam ediyor. Devrek'in 2 bin 500 nüfuslu Eğerci beldesi ile Çaycuma'dan başlayıp Karadeniz'e kadar uzanan ve 15 bin nüfusun yaşadığı Filyos Vadisi'ndeki Saltukova, Veliköy, Kışlakaya, Akyamaç, Çayköy, Kışla ve Hisarönü köylerinde evler, çatılarına kadar su altında bulunuyor.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!