Camide o an

Güncelleme Tarihi:

Camide o an
Oluşturulma Tarihi: Aralık 17, 2000 00:00

Haberin Devamı

Akşehir’de önceki akşam 5.8’lik depremle yıkılan minare, camideki 5 kişinin ölümüne neden oldu. 250 kişinin bulunduğu camide, deprem anında tam bir can pazarı yaşandı. Camiyi ısıtan kataliklerin tüplerinin de patlamasıyla panik daha da arttı.

İÇ ANADOLU'yu önceki akşam sarsan 5.8 büyüklüğündeki depremde, 5 kişinin öldüğü Konya'nın Akşehir İlçesi'ne bağlı Yaşarlar Köyü'nde büyük bir faciadan şans eseri dönüldü. Merkez üssü Afyon'un Bolvadin İlçesi olan, önceki gün saat 18.44'te meydana gelen 5.8 büyüklüğündeki deprem, Konya'nın Akşehir İlçesi'ne bağlı, Yaşarlar Köyü'nde, caminin minaresinin yıkılmasına neden oldu. Deprem sırasında teravi namazı kılan 250 kişi, büyük bir tehlike atlattı. Adsız Beldesi'nde yıkılan 4 katlı binada ölüm olmadı.

1962 yılında taş örme olarak yapılan caminin 1992 yılında yapılan minaresi, deprem sırasında büyük bir görültüyle yıkıldı. Minarenin şerefe bölümündeki taşlar caminin çatısını delerek cemaatin üstüne düştü. Minare yıkılırken, telleri koparması nedeniyle kesilen elektrik yüzünden cami bir anda karanlığa gömüldü. Kopan elektrik telleri yüzünden caminin çatısı tutuştu. Caminin içinde çığlıklar atan cemaat, dışarıya kaçtı. Üzerlerine minereden taş parçaları düşen Hacı İbrahim Acar (46), Hasan Acar (31), Ferruh Şen (40), Hamza Ünal (55), Murat Abiş (48) öldü. Çatıda başlayan yangın, caminin ısıtılmasında kullanılan katalitik sobalardaki tüplerin patlamasına neden olunca, alevler her tarafı sardı. Bu nedenle enkaz altındakiler, 1.5 saat sonra çıkarılabildi.

CENAZELER TOPRAĞA VERİLDİ

Depremde ölenlerin cenaze namazları, Akşehir'de 1510 yılında Selçuklular zamanında yapılan ve halen restorasyon çalışması devam eden Ahmet Paşa Camii'nde öğle namazının ardından kılındı. Törene Devlet Bakanları Mehmet Keçeciler, Faruk Bal, Konya Valisi Ahmet Kayhan, Kaymakam Orhan Evövge ile 500 kişi katıldı. 5 kişinin cenazesi bir kamyonla Yaşarlar Köyü'nde toprağa verilirken, deprem sırasında kalp krizinden ölen 70 yaşındaki Sultan Ateş'in cenazesi ise ilçe merkezinde aile kabristanlığında defnedildi.

Sokakta sabahladılar

Depremin ardından vatandaşların büyük bölümü geceyi arabalarında sabahlarken, birçok kişi de sokaklarda yaktıkları ateşlerin çevrelerinde oturarak geceyi geçirdi. Akşehir Belediyesinin aşevi, vatandaşların toplanma yerine dönüştü. Yaklaşık 1000 kişi tek katlı aşevinde toplandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!