Cami yönetiminden kültür ataşeliğine

Güncelleme Tarihi:

Cami yönetiminden kültür ataşeliğine
Oluşturulma Tarihi: Aralık 19, 2008 00:00

Fransa İslam Konseyi Başkanı Hasan Yavuz, AKP’nin iktidara gelişiyle 2004’te Başbakanlık müşavirliğine getirilmişti. Cami yönetimlerinde de bulunan Yavuz’un ağustos ayının sonunda hiçbir sınavdan geçirilmeden Paris Turizm Müşavirliği Kültür ve Tanıtma Ataşe yardımcılığına atandığı ortaya çıktı.

FRANSA’da 40 bin Türk’ün yaşadığı Thionville kentinden Besançon’a kadar olan Alsace Lorraine ve Moselle bölgesinde Milli Görüş Teşkilatı’na bağlı 18 caminin bir araya geldiği Fransa İslam Konseyi Başkanı olan ve AKP iktidara geldikten sonra 2004 yılında Başbakanlık Müşavirliği’ne getirilen Hasan Yavuz, Champs Elysee bulvarındaki Paris Turizm Müşavirliği Kültür ve Tanıtma Ataşe yardımcılığına atandı. Yeni ateşe yardımcısı Yavuz, hiçbir sınavdan geçirilmeden Ağustos sonunda imzalanan tek kişilik özel bir kararname ile yeni görevine getirildi.

Fransa Deniz Feneri’ni kurdu

Yavuz’un, merkezi Strasbourg’taki Fransa-Deniz Feneri’nin kuruluşunda da görev aldığı belirtiliyor. Kanal 7’nin Strasbourg muhabirliği yaptığı ve Maineau kesimindeki Eyüp Sultan Camisi’nin yönetiminde bulunduğu dönemde Yavuz’un, işbirliği içinde olduğu Protestan İlahiyat Fakültesi Dinler Tarihi Profesörü Ralf Stehly’i cuma namazından önce defalarca cemaate hitap etmek üzere davet ettiği ortaya çıktı.

Strasbourg’da Protestan İlahiyat Fakültesi’ne bağlı olarak kurulan ve kısa adı GERI olan İslam Bilimi Araştırmaları ve Çalışma Grubu’nun kurulmasına büyük destek veren Yavuz için, fakültenin belgelerinde şu ifadelere yer veriliyor:

"Hasan Yavuz, kısa adı CIF olan Fransa İslam Konseyi Başkanı olarak, buraya bağlı bütün dernek ve camilerle GERI’ye büyük destek vermektedir. Strasbourg’daki Eyüp Sultan Cami Derneği ve Strasbourg Türk Öğrenci Derneği, Protestan İlahiyat Fakültesi ile ortak etkinliklerde de bulunmaktadırlar. GERI, Fransa’da İslam ilahiyatı ve şeriatını üniversite seviyesinde araştıran tek kurumdur. Bu araştırma grubu, hukuki olarak şeriat kurallarının ve İslam’ın bölgede yerleştirilmesine çalışıyor."

Yavuz ise bir başka Fransızca belgedeki konuşmasında şunları söylüyor:

"Ben Alsace ve Moselle bölgesindeki yaklaşık 40 bin kişilik Türk toplumunun temsilcisi olarak, GERI projesinin gerçekleşmesine destek verdiğimizi belirtmek isterim. Fransa’da 1500 camii ve ibadet yeri var. Biz Türk toplumu olarak Fransa’da büyük problem yaşıyoruz. Fransa’da farklı yaşayan ikinci nesil Türklerle, Türkiye’de eğitilerek gönderilen imamlar arasında büyük bir görüş ayrılığı var. Bu gerçekten çok zor."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!