Çalışan çocuklara rehberlik bürosu

Güncelleme Tarihi:

Çalışan çocuklara rehberlik bürosu
Oluşturulma Tarihi: Nisan 30, 1999 00:00

Haberin Devamı

Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) tarafından Pendik Oto Sanayi Sitesi’nde Çalışan Çocuklar Bürosu kuruldu. 22 Nisan’da açılan büronun amacı çalışan çocukların istismar edilmesini engellemek ve rehberlik hizmeti sağlamak.

Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) tarafından çalışan çocuklara rehberlik etmesi amacıyla kurulan ilk Çalışan Çocuklar Bürosu Pendik Oto Sanayi Sitesi'nde faaliyete başladı. Alt yapı çalışmalarına Temmuz 1998'de başlanan ve 22 Nisan'da açılışı yapılan Çalışan Çocuklar Bürosu, Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu ile uluslararası çalışmaları yürüten IDO'nun ortaklaşa yürüttükleri 'Çocuk Emeğinin Sonlandırılması Projesi'nin 4. dönem faaliyetleri kapsamında açıldı.

Büronun yöneticisi Yardımcı Doç. Dr. Nezih Varol, amaçlarının çalışan çocukların istismar edilmelerini engellemek olduğunu söyleyerek şu bilgiyi verdi:

‘‘Burada çalışan çocukların gelişmelerini iyi tamamlayabilmeleri için bedensel büyümelerini engelleyen faktörleri tespit edeceğiz. Meslek hastalıklarına ilişkin incelemeler yapılacak ya da önlenmesi için tedbirler gösterilecek. Fiziksel, cinsel, duygusal istismar çocuğun gelişmesini etkileyen önemli faktörlerdir. Beslenmeye bağlı bozuklukları, evsel nitelikten kaynaklanan sorunları tespit edeceğiz’’.

Beslenme eğitimi

Büroda ilk olarak ilk yardım ve beslenme eğitimi uygulanacak ve çocuklara besinler hakkında bilgi verilecek. Bu program, yasalara göre işverenlerin çalışanların alması gereken günlük kalorinin yarısını sağlaması gerektiği için işverenlere de uygulanacak.

Bir başka seminer konusu ise ergen psikolojisi. Çocuklara ve işverenlerine ergenlik dönemi anlatılarak işyeri sahiplerinin çalıştırdığı insanın psikolojisini anlaması sağlanacak. Verilecek dersler arasında grup içi iletişim becerileri de var. Çocuk ve gençlerin kendi aralarındaki sosyal diyaloğun nerede bozulduğu ve bozulmaması için neler yapılması gerektiği öğretilecek.

Çalışan Çocuklar Bürosu'nun bulunduğu binayı tahsis eden Pendik Sanayi Sitesi Yönetim Kurulu Başkanı Ethem Aksoy yaklaşık 1 milyar 500 milyon harcandığını söylüyor. Bina, derslik ve sağlık hizmetlerinin verilebileceği laboratuvar olmak üzere iki bölüme ayrılmış. Teknik donanımlar ise Fişek Enstitüsü Çalışan Çocuklar Bilim ve Eylem Merkezi Vakfı tarafından sağlanacak. Büronun donanımı tamamlandığında her türlü tıbbi hizmet verilmesini sağlayacak cihaz, ilaç ve personel bulunacak. Sağlık ve eğitim personeli ihtiyacını ise Marmara Üniversitesi Sağlık Eğitim Fakültesi 3. sınıf öğrencilerinden oluşan 21 kişilik bir ekip karşılayacak. Büroda halen televizyon ve video ile görüntülü eğitim hizmeti de veriliyor ve Sağlık Bakanlığı tarafından çalışan çocuklarda sıkça rastlanabilecek hastalıklar video filmlerle anlatılıyor.

Sistem iyileştirilmeli

Nezih Varol, projenin asıl çıkış noktası olan çocuğun emeğinin sonlandırılmasının bu yapılanlarla sağlanamayacağını, mevcut sistemi iyileştirmek için de çalıştıklarını belirtiyor:

‘‘Zorunlu eğitimin 8 yıla çıkarılması çok önemli bir aşama. Bu, 15 yaşından önce çocuğun çalışma hayatına atılmasını engelliyor. Verilere göre 15 yaşından küçüklerin çalıştırılmasının 6 yıl içerisinde sonlandırılacağı söyleniyor. 6 yıl sonra 15 yaşının altında hiçbir çocuk çalışmayacak’’.

PROJENİN AŞAMALARI

İstanbul'da 12-14 yaş arasındaki erkek çocukların yüzde 20.2'si çalışıyor. Kız çocukların ise yüzde 5.35'i çalışıyor. 15-19 yaş arasında çalışan erkek çocuklar bu yaş dilimindeki çocukların yüzde 55.06'sını oluşturuyor. Bu yaş diliminde çalışan kız çocuklar ise yüzde 16.20.

Çalışan Çocuklar Bürosu kurulmasını sağlayan Çocuk Emeğinin Sonlandırılması Projesi'nin önceki aşamalarında ağırlıklı olarak işverenlerin duyarlılığının arttırılması, Türkiye'de varolan çocuk işgücünün belirlenmesi ve sanayideki durumun tespitine yönelik çalışmalar yapıldı. Küçük ve orta ölçekli işletmelerde kurulması gereken ortak işyeri sağlık birimleri dahilinde çocuklara yardımcı olunmaya çalışıldı. Bunlar daha çok işyeri ortamının incelenmesi, periyodik muayenelerin yapılması gibi faaliyetler yürütüyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!