Çalışan çocuk sağlıksız büyüyor

Güncelleme Tarihi:

Çalışan çocuk sağlıksız büyüyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 02, 1998 00:00

Haberin Devamı

Yenibosna'da yaşları 11 ila 15 arasında değişen 350 çocuk üzerinde yapılan araştırmayı Doktor Murat Fırat gerçekleştirdi. Karşılaştırmalı araştırmada çalışanların, okuyanlara oranla vücut gelişimlerinin yetersiz olduğu, göz, deri, diş, akciğer hastalıklarına yakalanma oranlarının yaklaşık üç kat daha fazla olduğu görüldü.

11 ila 15 yaş arasındaki 182 çalışan ve 170 okuyan çocuk arasında arasında yapılan karşılaştırmalı araştırmaya göre, çalışan çocuklarda okuyanlara göre göz, kulak, boğaz, deri, kalp ve diş hastalıkları daha fazla rastlanıyor. Yine çalışan çocukların okuyanlara oranla, boy ortalamaları daha kısa ve vücut ağırlığı ortalamaları daha düşük.

Marmara Üniversitesi’ne tez olarak sunulan araştırmayı, Fişek Sağlık Hizmetleri ve Araştırma Enstitüsü'nden Dr. Murat Fırat hazırladı. Araştırmada, Yenibosna'daki Doğu Sanayi Sitesi'nde çalışan 161 erkek, 21 kız, yine aynı bölgede yer alan ve benzer sosyal koşullardan çocukların eğitim gördüğü Türkiye Gazetesi Ticaret Lisesi'nden 154 erkek, 16 kız öğrenci incelendi. Çocukların muayene sonuçlarına göre, çalışan çocukların yüzde 69.2'sinde diş, yüzde 67.6'sında boğaz, yüzde 65.9'unda da kulak hastalığı bulunuyor. Okuyan çocukların ise yüzde 35.9'unda diş, yüzde 30'unda boğaz, yüzde 41.8'inde de kulak hastalığı görülüyor. Yine çalışan çocukların, yüzde 28.6'sında deri, yüzde 19.2'sinde göz, yüzde 10.4'ünde kalp, yüzde 4.9'unda nörolojik, yüzde 3.3'ünde de akciğer hastalıklarına rastlanırken, okuyan çocukların yüzde 7.1'inde deri, yüzde 10.6'sında göz, yüzde 2.9'unda kalp, yüzde 2.4'ünde nörolojik, yüzde 4.1'inde akciğer hastalıkları belirlendi.

Dr. Murat Fırat, tozlu çalışma koşulları bulunan işyerlerinde nefes darlığıyla kendini gösteren akciğer hastalıkları, oto-tamir-bakım işlerinde üst solunum yolu hastalıkları, kulak ve boğaz iltihapları, kronikleşmiş bronşitler belirlediklerini söyledi. Nörolojik (sinir sistemi) hastalıklarının çalışan çocuklarda (özellikle ayakkabılıcık sektöründe) daha sık görüldüğünü belirten Dr. Fırat, ‘‘Çocuklarda sinir sistemi, el ve ayaklarda güçsüzlük, reflekslerin zayıflaması, kas ağrılarıyla seyreden sorunlar görülüyor’’ dedi.

Gelişme bozukluğu yaygın

Boy ve kilo yönünden karşılaştırmada, çalışan çocukların, okuyanlara göre gelişimlerinin daha geride olduğu saptandı. Çalışan erkek çocuklarda ortalama boy 158.7 santimetreyken, okuyanlarda 165.8 santimetre bulundu. Çalışanların ortalama ağırlığının 52.2 kg, okuyanların 55.4 kg olduğu görüldü. Aynı karşılaştırma kız çocuklarda farklı sonuçlar verdi. Çalışanların ortalama ağırlığı 49.3 kg, okuyanların 49.6 kg, çalışanların ortalama boyu 156.5 santim, okuyanların 159.7 santim çıktı.

Çocuk çalıştıran işyerlerinin küçük sermayeli, emek yoğun kuruluşlar olduğunu belirten Dr. Fırat, ‘‘Bu yüzden işveren çalışma ortamını iyileştirmek için yatırım yapamıyor. Zaten, işyeri sahiplerinin büyük çoğunluğu da geçmişte çırak olarak çalışmış. Konuya, biz daha kötü koşullarda çalıştık, mantığıyla yaklaşıyorlar’’ dedi.

l 12 yaşından önce tam mesaili işlerde çalışmaya başlıyorlar.

l Yüzde 36.8'i öğrenciliği sırasında işe giriyor. l Okuyan her 10 çocuktan dördü çalışıyor.

l Günlük ortalama mesaileri 10.8, haftalık 49.8 saat.l Büyük çoğunluğu cumartesileri de çalışıyor. l Çoğu, İstanbul'a yeni yerleşmiş ailelerden geliyor.

l Anneleri çalışmıyor. (Annenin çalıştığı ailelerde çocukların çalıştırılma oranı düşmekte)

l Kötü davranışlara maruz kalıyorlar. l Kuyumculuk, konfeksiyon gibi işlerde iş güvenceleri yok. l Oto tamir - bakım ve metal işkolunda iş güvencesi var. l Ortalama kardeş sayıları dört. (Okuyanların ise üç) l Okuyan her 4 çocuktan biri geleceğini devlet kapısında aramak isterken, çalışan çocuklarda bu oran yüzde 1.1.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!