Cakal'dan sov

Güncelleme Tarihi:

Cakaldan sov
Oluşturulma Tarihi: Aralık 24, 1997 00:00

Haberin Devamı

Çakal adıyla bilinen dünyanın en ünlü teröristi İlich Ramirez Sanchez'in davasının son günü kelimenin tam anlamıyla bir şova dönüştü.

Dünyanın en çok aranan teröristi olduğu sırada kılıktan kılığa giren Çakal Carlos, Paris'te 10 günden beri devam eden davasının son gününde tüm oyunculuğunu sergiledi. Mahkemeye bir reklam ajansının üst düzey yöneticisi gibi şık giyinerek gelen Çakal Carlos, ağır bir İspanyol aksanıyla konuştuğu Fransızcası ve şakalarıyla mahkeme salonunu tiyatro sahnesine çevirdi.

Ölü bir adamım

İki Fransız gizli ajanı ile Lübnanlı bir terörist arkadaşını öldürmek suçundan yargılanan Carlos, tanıkların ifadelerine sürekli müdahale etti. Hoşuna gitmeyen ifadelerde ayağa fırlayıp alaycı bir tavırla kendi versiyonunu anlatan Carlos, bir ara dramatik bir tonla şöyle konuştu: ‘‘Carlos artık ölü bir adamdır. Fransa'dan hiçbir zaman sağ çıkmayacaktır. Kendimi vururum. Ben bir devrimci gibi öleceğim, bununla da iftihar ediyorum.’’

Tavuk hırsızı

1994 ağustosunda Fransız ajanları tarafından Sudan'da yakalanarak yaka paça Fransa'ya götürülen 48 yaşındaki Carlos, 1970 ile 1980 yılları arasında 80 kişinin ölümünden de sorumlu tutuluyor. Carlos'un son savunması mahkemede büyük tepkiye yol açtı. Terör kurbanı aileleri temsil eden SOS adındaki kuruluşun avukatı Francis Szpiner, Carlos'a ‘‘Kendinizi bir devrimci gibi değil, tavuk hırsızı gibi savundunuz’’ diye hakaret etti.

Kadınları kullanmış

Bu arada mahkeme tutanaklarından Çakal Carlos'un birçok ülkede eylemleri için kadınlardan yararlandığı ortaya çıktı. Tutanaklara göre, ünlü teröristin işbirliği yaptığı kadınların evlerine düzenlenen baskınlarda çeşitli eylem planları, silah ve bombalar bulundu. Bir kadın yüzünden yakayı ele veren terörist, Paris'teki cezaevi hücresinde de kadın avukatıyla basılmıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!