Cahil Avrupa: İsyan F tipi içinmiş

Güncelleme Tarihi:

Cahil Avrupa: İsyan F tipi içinmiş
Oluşturulma Tarihi: Aralık 21, 2000 00:00

Haberin Devamı

Avrupalı parlamenterlerin, cezaevindeki olayları, ‘’Kürt kökenli mahkumların koğuş sisteminden F tipine geçişi sağlamak’ için çıkardıklarını sandıkları ortaya çıktı. Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi Türk Grubu Başkanı Uluç Gürkan, dün TBMM'de yaptığı basın toplantısında, Avrupalı meslektaşlarının Türkiye hakkında nasıl yanlış ve yanlı bilgilerle donatıldığını ortaya koydu. Gürkan, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi İzleme Komitesi'nin Türkiye hakkında hazırlanan raporun görüşülmesini Nisan ayına ertelediğini açıkladı. Gürkan, raporlar hakkında görüşlerini açıklayan Avrupalı parlamenterlerin, peşin hükümlü, yanlış bilgilendirilmiş ve çifte standart ile olaya yaklaştıklarını söyledi. Gürkan, ‘‘Bu parlamenterler, Türkiye'deki cezaevlerinde, özel yaşamı yok eden, çağdaş olmayan koğuş sistemi uygulandığını, mahkumların da F tipine geçmek için eylem yaptıklarını söylediler. Bir kısmı da, ölüm orucundakilerin sadece Kürt kökenli mahkumlar olduğunu ve cezaevlerinde etnik ayrım yapıldığını iddia ettiler’’ dedi.

ŞAŞIRDILAR

Gürkan, cezaevindeki olayların tam aksine F tipine geçişi önlemek amacıyla çıkarıldığını, PKK yanlısı mahkumların ise eyleme katılmadıklarını Avrupalı parlamenterlere anlattılar. Türkiye'deki gelişmeleri aktaran Gürkan ve arkadaşlarının verdiği bilgiler karşısında Avrupalıların bir hayli şaşırdıkları ortaya çıktı. Bunun üzerine, Türkiye hakkında yanlış bilgilendirme olduğu sonucuna varılarak, raporların görüşülmesinin Nisan ayına bırakılması kararlaştırıldı.

Dış basında yaygara

İtalya: Katliama dönüştü

Corriere della Sera: ‘‘Hayata Dönüş’’ operasyonu ‘‘katliama’’ dönüştü. Ölmekten kurtarmak için girişilen operasyon, beklenildiği gibi sonuçlanmadı.

La Repubblica: Devlet, diyalog yerine zor kullanmayı tercih etti. 15 mahkûm kendilerini çıra gibi yaktılar.

İl Messaggero: Kan dökülmeden halledilmesi gereken bu operasyon, bir katliama dönüştü.

Yunanistan: Vahşet yaşanıyor

Ta Nea: Hapishanelerinde vahşet yaşanıyor.

Etnos: Gece yarısı ekspresi gibi

Eleftorotopia: Beyaz hücreler için katliam yapılıyor.

To Vima: Müdahale katliama dönüştü.

Eksusia: Türkiye'deki iç çalkantılar kısa sürede Türk-Yunan ilişkilerine ve Kıbrıs'a yansıyacak.

Katimerini: Türkiye‘nin Avrupa’yla bütünleşmesine destek verenlerin bu olaylara sert tepki göstermesi gerekiyor.

Fransa: Ölümcül müdahale

Le Figaro: Türk hapishanelerinde ölümcül müdahale.

Liberation: Türk hapishanelerinde kanlı polis baskını.

Le Monde: Cezaevlerine müdahale: 17 ölü.

İngiltere: Örgütlerin elinde

The Guardian: Türk polisinin cezaevlerine düzenlediği baskınlarda 20 kişi öldü, 15 tutuklu kendilerini yakarak hayatlarını kaybetti.

The Independent: Türk cezaevleri, mafya ve siyasi örgütlerin elinde. Türk devleti yönetemediği hapishanelerde yeniden kontrolü ele geçiriyor.

The Times: Operasyonlar mahkûmların mafyalaşmasını ve aşırı solcu, sağcı, bölücü ve irticacı grupların cezaevine hakim olmasını engellemek amacıyla yapıldı.

Daily Telegraph: Mahkûmlar cezaevlerine girmek isteyen polislere karşı Kalaşnikof kullandı.

Almanya: Ordu sona erdirdi

Frankfurter Rundschau: Polis, Türk cezaevlerindeki ölüm orucunu, baskın ile sona erdirdi.

Die Welt: Türk Ordusu cezaevlerindeki ayaklanmayı güç kullanarak sona erdirdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!