Çağlar, Kartal Cezaevi'nde

Güncelleme Tarihi:

Çağlar, Kartal Cezaevinde
Oluşturulma Tarihi: Nisan 28, 2001 00:00



Hakkındaki 2 ayrı gıyabi tutuklama kararı vicahiye çevirilerek tutuklanan eski bakan ve işadamı Cavit Çağlar, Kartal Cezaevi’ne konuldu.
Haberin Devamı

İstanbul DGM’den yoğun güvenlik önlemleri altında çıkarılan Çağlar, saat 20.00’de Kartal Cezaevi’ne getirildi.

Yakınlarının alkışları eşliğinde cezaevine giren Çağlar’ın bayan avukatının getirdiği bir çanta ise jandarma ekiplerince içeriye alınmadı.

Çavit Çağlar'ı taşıyan THY uçağı İstanbul Atatürk Havalimanı'na saat 10:04'de indi. Çağlar'ın pasaport işlemlerinin tamamlanmasından sonra İstanbul DGM'ye götürüldü. Cumhuriyet Savcısı Ercan Cengiz, hakkında iki gıyabi tutuklama kararı bulunan Çağlar'ın ifadesini almaya başladı. Çağlar'ın, İstanbul DGM'deki sorgusu saat 16:00'da tamamlandı. Sorgusu tamamlandıktan sonra nöbetçi mahkeme çıkarılan Çağlar hakkındaki iki ayrı gıyabi tutuklama kararı vicahiye çevrildi.

Dinç Bilgin ve Murat Demirel'i suçladı

Eski bakan ve işadamı Cavit Çağlar'ın, DGM hakimince sorgulanması devam ediyor. Prosedüre göre Çağlar'ın çıkarıldığı mahkemede hakkındaki gıyabi tutuklama kararının yüzüne okunması ve daha sonra tutuklanması gerekiyordu ancak kendisinin mahkemede de ifadesi alınıyor.

CNN Türk'ün haberine göre Çağlar, İstanbul DGM Cumhuriyet Savcısı Ercan Cengiz'e, Etibank soruşturması kapsamında verdiği ifadede, ''bankanın yönetiminde görev almadığını, bu yüzden sorumluluk kabul etmediğini'' söyledi.

Cavit Çağlar'ın, Etibank soruşturması kapsamında, bankanın Dinç Bilgin'e satışı sırasında usulsüzlük yapıldığı iddiası ve Çağlar'a ait yedi firmaya verilen kredilerle ilgili sorgulandığı belirlendi. Çağlar'ın "Dinç Bilgin'e baskı yapmadım, teklif ettim o da aldı" dediği öğrenildi.

Çağlar aldığı 7.5 milyon dolar tutarındaki kredi borçlarını iki kez Yahya Murat Demirel'e ödediğini ve Demirel'in kendisini dolandırdığını söyledi. Borçlara karşılık Demirel'le aralarında bir borç tasviyesi senedi olduğu iddia ediliyordu. Çağlar, bu borç tasviye senedinin banka tarafından onaylandığını söyledi.

Eski bakan, satın aldığında İnterbank'ın batık bir banka olduğunu iddia etti, sorunsuz banka sahibi olmak için de Etibank'ı aldığını söyledi. Interbank'ı aldığında kendisine 300 milyon dolar borcu olduğu söylendiğini ancak daha sonra bankanın 700 milyon dolar zararda olduğunun ortaya çıktığını iddia etti.

Bu arada, Egebank'tan Çağlar'ın şirketlerine verilen kredilerin geri ödenmesi üzerine banka avukatlarının şikayetten vazgeçtikleri de ortaya çıktı.

Cumhuriyet Savcısı Ercan Cengiz, borcun ödenmiş olması ve şikayetin geri alınması nedeniyle bu soruşturmada Çağlar hakkında verilen gıyabi tutuklama kararının kaldırılmasını istedi.

Öte yandan, savcılık sorgusu sırasında oldukça heyecanlı olduğu bildirilen Cavit Çağlar'a, tansiyonunun yükselmesi üzerine ilaç tedavisi uygulandığı öğrenildi. Çağlar'ın, ABD'de cezaevindeki günlerine ilişkin de, 'zor günler geçirdiğini' söylediği belirtildi.

İstanbul DGM Cumhuriyet Savcısı Ercan Cengiz'in, eski bakan ve işadamı Cavit Çağlar'ı, hem Şişli Cumhuriyet Savcılığı'nca verilen, hem de Etibank soruşturması kapsamında hakkında çıkarılan gıyabi tutuklama kararlarının vicahiye çevrilmesi amacıyla mahkemeye sevk etti.

Banka soruşturmalarını yürüten Cumhuriyet Savcısı Ercan Cengiz, eski bakan ve işadamı Cavit Çağlar'ı, İstanbul Nöbetçi 3 No'lu DGM'ye,2 ayrı gıyabi tutukluluğunun vicahiye çevrilmesi için gönderdi.

Etibank soruşturması ile Şişli Cumhuriyet Savcılığı'nca hakkında yürütülen bir soruşturma kapsamındaki gıyabi tutuklama kararlarının vicahiye çevrilmesi istenen Çağlar'ın, Egebank dosyasıyla ilgili gıyabi tutukluluğunun da kaldırılması talep edildi. Cavit Çağlar'ın, İstanbul Nöbetçi 3 No'lu DGM'deki işlemleri sürüyor.

Çağlar'ın, İstanbul Devlet Güvenlik Mahkemesi'nde ifade vermeye başladıktan sonra yapılan sağlık muayenesinde, tansiyonunun yüksek çıkması nedeniyle sorguya ara verildi.

Banka soruşturmalarını yürüten İstanbul DGM Cumhuriyet Savcısı Ercan Cengiz, DGM'de hafta sonu olması nedeniyle doktor bulunmadığından, Çağlar'ı sağlık muayenesi yapılmadan sorgulamaya başladı.

Daha sonra İstanbul DGM'ye çağrılan bir doktor tarafından muayene edilen Çağlar'ın tansiyonunun yüksek olduğu tespit edildi. Bunun üzerine Savcı Cengiz, Cavit Çağlar'ı tekrar sorgulamaya almayarak, biraz dinlenmesi için ara verdi.

Sağlık kontrolünden geçirilmesinin ardından durumu normale dönen Çağlar'ın ifadesinin alınmasına tekrar başlandı

Etibank ve Egebank soruşturması kapsamında gıyabi tutuklu olarak aranırken Amerika'da yakalanarak, sınırdışı edilen Çağlar'ı getiren THY'ye ait Airbus A340 tipi ''Aydın'' adlı uçak, saat 10.10'da, Dış Hatlar Terminali'nde 218 no'lu körüğe yanaştı.

Uçağın altında Havalimanı Koruma Şube Müdürlüğü'ne bağlı polisler tarafından geniş güvenlik önlemleri alındı. Çağlar'ı almak üzere ayrıca 7-8 kadar sivil giyimli polis de hazır bekledi.

Uçağın arka merdivenlerinden kelepçesiz olarak indirilen Çağlar'ın koluna bir polis girdi. Çağlar'ın takım elbise giydiği, kravatsız ve hafif sakallı olduğu görüldü.

Cavit Çağlar, daha sonra 34 UFS 75 plakalı gri renkli Volkswagen marka bir minibüse bindirilerek havalimanından ayrıldı.

İstanbul DGM'ye Çırağan Caddesi üzerinden getirilen Çağlar, saat 10.50 sıralarında içeri alındı.

Emniyet yetkililerinin, Cavit Çağlar'ın duruşma salonlarının olduğu bölümden İstanbul DGM'ye getirileceği gerekçesiyle sabah saatlerinden itibaren burada geniş güvenlik önlemleri aldığı gözlendi. Basın mensupları da, İstanbul DGM'nin bu bölümünde beklerken, Çağlar önlemlerin aksine Çırağan Caddesi üzerindeki ana kapıdan binaya girdi.

Cavit Çağlar'ın, banka soruşturmalarını yürüten Cumhuriyet Savcısı Ercan Cengiz tarafından ifadesinin alınmasına başlandığı bildirildi. Çağlar'ın İstanbul DGM'deki ifadesine göre hakkındaki tutuklama kararı vicahiye çevrilirse cezaevine konulacak.

Çağlar'ın oğlu Mustafa Çağlar da, babasını görmek üzere Atatürk Havalimanı'na gelerek, aprona kadar girdi. Ancak Mustafa Çağlar'ın babasının yanına yaklaşmasına izin verilmedi. Mustafa Çağlar daha sonra ile bir grup yakını ile birlikte İstanbul DGM'ye gitti.



UÇAĞA KELEPÇELİ BİNDİRİLDİ

17 Nisan Salı gününden beri 10 gece, 11 gün tutuklu kaldığı hapishaneden çıkarılan Çağlar, dün gece Türkiye saatiyle 00:20'de Ankara'dan gelen Türk Interpol görevlileri ve dört FBI ajanı eşliğinde JFK Havaalanı'na götürüldü. Çağlar'ın, ellerinin kelepçeli olduğu ve tutuklandığından beri tıraş olmadığı gözlendi. Çağlar, ellerindeki kelepçeyi, ceketiyle gizlemeye çalıştı.

"Apo için uçağımı vermiştim"
ABD'den sınır dışı edilen eski bakan ve işadamı Cavit Çağlar'ın, yolculuk boyunca hiç yemek yemediği ve uyumadığı öğrenildi. Çağlar'la aynı uçakta bulunanlardan alınan bilgiye göre, uçağın en arka bölümünde oturan Çağlar'ın etrafında kendisini getiren görevlilerin dışında kalp hastası bir çocuk ve ailesi yer aldı. Yolculuk esnasında Çağlar, hasta çocuğun annesine ''Bacım geçmiş olsun çocuk nasıl? '' diye sordu ve kadın da Çağlar'a ''Sağol, iyi... Allah kurtarsın'' dedi. Uçağın tuvaletine dahi görevliler nezaretinde giden Çağlar'ın bir ara hakkındaki iddialarla ilgili soru soran bir gazeteciye, ''Bu siyasi bir komplo'' dediği duyuldu. Çağlar'ın, ayrıca kendileriyle ilgilenen kabin görevlisine de, ''Hanımefendi, Apo'nun Türkiye'ye getirilmesi için ben devlete uçağımı vermiştim. Şimdi devlet uçakla beni Türkiye'ye götürüyor'' dediği, yolculuk boyunca sadece buzlu su içtiği, hiç uyumadığı ve yemek yemediği öğrenildi. Ayrıca, uçakta sürekli televizyon seyreden Çağlar'ın ''Onurlu Bir Adam'', ''Kaplan ve Ejderha'' isimli filmleri izlediği kaydedildi.
Tutuklandığı gün yanında olan Türk Musevi işadamları Semih Baruh ve Hayyim Medina ile eşi, Çağlar'ı görmek için alana geldiler. Ancak Musevi arkadaşları Çağlar'a veda etme olanağı bulamadılar. Çağlar'ı geçirmeye gelenler arasında New York Konsolosu Sedat Önal da vardı. Yolcu kalabalığının içine sokmamak amacıyla, Çağlar, ‘‘businnes class’’ salonundan doğrudan ‘‘Aydın’’ adlı THY uçağının en arka kısmına alındı.

Çağlar alındıktan sonra yolcular uçağa bindirildi. Çağlar uçağın arka koltuklarına oturtuldu ve önünde iki sıra boş bırakıldı. Uçak saat 01.00'de havalandı. Güvenlik görevlileri bir süre sonra Çağlar'ın kelepçelerini çıkardılar.

Uçakta çok sayıda basın mensubu bulunmasına karşın Çağlar, kendisini getiren özel ekibin izin vermemesi nedeniyle sadece ihtiyaçları için hosteslerle konuşma fırsatı bulabildi.

Çağlar, 5 milyon dolar kefaletle serbest bırakılması talebinin reddedilmesi üzerine Türkiye'ye gitmek istediğini bildirmişti. Amerikalı Yargıç, bu isteği yerinde bularak, Çağlar'ın sınır dışı edilerek Türkiye'ye gönderilmesine karar vermişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!