Çağımız işaretlerinin tarihi

Güncelleme Tarihi:

Çağımız işaretlerinin tarihi
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 23, 1998 00:00

Haberin Devamı

Çağımızda tüm dünyada yaygınlaşmış başı işaretler ve simgeler var. Bunlarla sürekli karşılaşırız. Çoğu zaman anlamlarını biliriz. ama ne zaman, kim tarafından yaratıldığını bilmeyiz. İşte dünyanın en ünlü işaretlerinden bir kaçını ve yaratılış tarihleri:

SmIley

Bu çizgi surat, 1963 yılında Amerikalı Harvey Ball tarafından bir sigorta şirketinin reklam kampanyası için yaratıldı. Ancak Smiley'nin yaratıcısı, eserinin patentini almadı. Patent almayı 1971 yılında bir Fransız akıl etti. O günden beri de milyarlar kazanıyor.

Kızılhaç

Kızılhaç, en büyük uluslararası yardım kuruluşlarından biri. Simgesi, İsviçre bayrağını çağrıştırıyor. Ama bu bir tesadüf değil. Simge, 1863 yılında, Cenevre'deki Uluslararası konferansta yaratıldı. Ev sahibi ülkeyi onurlandırmak için de İsviçre bayrağındaki haç, yardımın işareti olarak seçildi.

GERİ DÖNÜŞÜM

Marketlerden aldığımız ürünlerin üzerindeki ‘‘recycling’’ bunlardan biri. Geri dönüşümün simgesi olan bu üç ok, ‘‘toplamayı, yeniden değerlendirmeyi ve geri dönüşümlü malın alımını’’ simgeliyor. Bu işaret, 1970 yılında Stanford Üniversitesi öğrencisi Gary Anderson tarafından yaratıldı.

Olimpiyatlar

Her kıtayı ayrı bir renkle temsil eden bu halkalar, 1920 yılından beri Olimpiyatların simgesi. Bu halkaların yaratıcısı, 1894 yılında ‘‘olimpiyat ruhu’’nu yeniden canlandıran Fransız Baron Pierre de Coubertin.

İNTERNET

Özellile internette kullanılan bu simge, iletişim çağının yeni bir buluşu değil. Üstelik bilgisayarlardan bile daha eski. ‘‘At’’ işareti, ABD'de 100 yıldan beri her daktilonun tuşlarında mevcut. İşadamları, bu işareti İngilizcedeki ‘‘at’’ belirtecinin kısaltması olarak kullanıyorlar.

AraCA yasak

Trafik canavarları her ne kadar pek önemsemiyorsa da herkesin bildiği bir işaret. Çünkü ehliyet sınavlarındaki en basit soru. Kimin tarafından yaratıldığı bilinmeyen bu işaret, 1968 yılından itibaren Avrupa çapında kabul edildi. Günümüzde ise tüm dünya geçerli.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!