By-pass'e Türk cerrah katkısı

Güncelleme Tarihi:

By-passe Türk cerrah katkısı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 01, 1997 00:00

Haberin Devamı

Kalp Cerrahı Kemal Bayazıt, gerçekleştirdiği bir ameliyatla, bir ilke imzasını attı. ‘Küçük kesik cerrahisi' adı verilen, by-pass ve kalp kapağı değişiminde kullanılan sistemi dünyada ilk kez uygulayan Bayazıt, hastaların artık kalp cerrahilerinden en az zararla kurtulacaklarını açıkladı. Bayazıt, bu yöntemle by-pass ameliyatı yaptığı hastasını da gazetecilerin karşısına çıkardı.

Açık ve kapalı kalp ameliyatlarında kullanılan iki ayrı sistemi dün basın toplantısıyla tanıtan Ankara Özel Güven Hastanesi Başhekimi Prof.Dr. Bayazıt, 28 kişilik bir ekibin çalışmalarıyla gerçekleştirilen ameliyatları videodan da gösterdi.

Dünyada ilk kez kendisinin uyguladığı Küçük Kesik Cerrahisi yönteminin, by-pass, kalp kapağı ve kalpten çıkan ana damarın genişlemesi ameliyatlarında kullanıldığını belirten Bayazıt, yöntemle ilgili şu bilgileri verdi:

‘‘Hastanın sol göğsünde yarım ay biçiminde ‘anahtar deliği' denilen kesik açılıyor. Kaburga kemikleri kırılmadan, kesik kadar bölümü yukarı kaldırılarak uygulanan sistem, dünyadaki uygulamanın tersine kalp-akciğer makinası kullanmadan, kalp durdurulmadan yapılıyor. By-pass ameliyatında gerekli olan ve halen bacaktan büyük kesikle alınan damar için de, bilek ve üst baldırdan açılan iki küçük delikten giriliyor. Bu ameliyat hastaya, 680 milyon liraya mal oluyor. ''

Bayazıt, dünyada kullanılmakta olan, ancak Türkiye'de ilk kez uygulanan Video Endoskopik Cerrahi yönteminin ise doğuştan kalp hastası olanlar için bir müjde niteliğini taşıdığını söyledi.

Bayazıt, bu sistemin ise yeni doğan her bebekte fizyolojik olarak görülen, akciğer ve aort iştiraki bozukluğunun devam etmesi halinde ortaya çıkan rahatsızlığın giderilmesinde kullandığını vurguladı. Bayazıt, bu yöntem hakkında ise ‘‘Sol göğüs üzerinde, 1 cm çapında boruların gireceği üç delik açılıyor. Bir delikten alınan görüntü ekrana yansıtılıyor. Müdahale ekrandaki görüntü üzerinden diğer iki delikten yapılıyor. Yarım saat süren ameliyatın ardından hasta 18 saat sonra taburcu ediliyor. Ameliyat için 220 milyon lira alınıyor'' bilgisini verdi.

Bayazıt'ın bu ameliyatla sağlığına kavuşturduğu 11 yaşındaki Dilek Öztürk de gazetecilere tanıtıldı. Küçük Dilek, Türkiye'de bu yöntem kullanılarak ameliyat edilen ilk hasta oldu.

Bayazıt, sağlık kurumlarının ödemediği bu ameliyatları, dünyaya tanıtma heyecanı içinde olduklarını dile getirdi. ‘Küçük kesik cerrahisi'ni, Ekim ayında Sidney'de toplanacak kongrede ve Mart ayında Newyork'ta yapılacak dünya kongresinde anlatacağını açıkladı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!